Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Trident Juncture"

NATO počeo najveće vojne vježbe nakon hladnog rata

NATO vojna vježba
Foto: Reuters/PIXSELL
25.10.2018.
u 10:27

Temperature su pale ispod ništice na poligonima u središnjoj Norveškoj gdje je spremno 50.000 vojnika, 250 letjelica i 10.000 tenkova, kamiona i drugih kopnenih vozila.

Vojnici iz članica NATO-a i zemalja partnera počeli su u četvrtak najveće vojne vježbe tog saveza u zadnjih nekoliko desetljeća, na prostoru od Baltičkog mora do Islanda blizu granica Rusije, koja je prošli mjesec također održala velike manevre.

Temperature su pale ispod ništice na poligonima u središnjoj Norveškoj gdje je spremno 50.000 vojnika, 250 letjelica i 10.000 tenkova, kamiona i drugih kopnenih vozila.

"Snage su na položaju, integrirane i počinju vježbe jačanja borbene spremnosti za najveće borbene operacije koje će trajati iduća dva tjedna", rekao je za Reuters pukovnik Eystein Kvarving u norveškom združenom glavnom stožeru. 

Vježba nazvana "Trident Juncture", najveća u Norveškoj od ranih 80-ih govori da savez želi ojačati svoju obranu nakon godina rezanja troškova.

Video: Vojna vježba Velebit 18 - združena snaga

Vježbe će testirati planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve i savez je na aneksiju reagirao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebice se osjećaju ugroženima Rusijom. Norveška je tražila da se udvostruči broj američkih marinaca koji se uvježbavaju na njezinu tlu svake godine, a što je Moskva kritizirala.

Rusija je prošli mjesec održala svoje najveće manevre od 1981., pod nazivom Vostok-2018 (Istok-2018), u čemu je sudjelovalo 300.000 vojnika blizu kineske granice, a bile su uključene i vojske Kine te Mongolije.

NATO strahuje da jačanje ruske vojske u regiji može u konačnici ograničiti slobodnu plovidbu mornaričkih snaga te je 19. listopada nosač zrakoplova Truman bio prvi američki brod takve vrste koji je uplovio u Arktički krug od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Iako velika većina Norvežana podupire članstvo u NATO-u, na čijem je sada čelu kao glavni tajnik Jens Stoltenberg, bivši norveški premijer, neke stranke ljevice zagovaraju povlačenje i predlažu da Norveška sklopi neke vojne ugovore s nordijskim susjedima. 

Vojne vježbe "samo će povećati napetosti između Norveške i Rusije", kazao je parlamentarni zastupnik socijalista Torgeir Knag Fylkesnes za Reuters.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje prisutnost nosača zrakoplova te upozorava:"Morate biti stvarno ratoborni da povjerujete kako je to nešto što će donijeti mir".

Govoreći na sastanku ministara obrane NATO-a ranije ovoga mjeseca, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je istaknuo da su vježbe "razmjerne" postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza.

Savez ipak naglašava da vježba "Trident Juncture" nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

"To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe", rekao je američki ministar obrane James Mattis. "Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija".

"Planirano je da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje", dodao je Mattis.

"Rusi se ne trebaju plašiti", komentirao je general Rune Jakobsen, načelnik norveškog glavnog stožera. Središnje područje održavanja vježbe udaljeno je više od tisuću kilometara od ruske granice, kazao je.

U vježbama sudjeluju vojni kontingent svih 29 članica NATO-a kao i zemalja partnera Švedske i Finske.

Video: Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18

Komentara 15

DU
Deleted user
10:59 25.10.2018.

Zasto nato ne organizira najvecu vojnu vjezbu u sjedinjenim americkim drzavama ???? ...zasto se zamece kavga sa rusima kao da bi natovci u sukobu pobijedili ruse... ....a rusima su prepustili krim bez rijeci ili u rat nisu mogli uvuci ukrajinu...

Avatar TheJack
TheJack
17:51 25.10.2018.

@ Startrack, tvoje odvale su doista zabavne. Ako ti je bas toliko do ruske krvi, podji u Ukrajinu. Vjerujem da ces odmah dobiti priliku.

MP
miroslav.petkovic.7564
11:12 25.10.2018.

Ne mogu on sa Rusima ratovati! Poznati su vojnici kao marmelada! Osim sa nekim africkim plemenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije