Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ PRIJEVARE

HZZO upozorava: 'Napadači šalju mailove kojima pokušavaju ukrasti podatke građana'

Dresden: Konferencija povodom velike operacije zapljene robe putem online prijevara
Foto: Monika Skolimowska/DPA
1/3
27.02.2023.
u 17:33

Prošle je nedjelje velikom broju građana poslana e-mail poruka u kojem su prevaranti predstavljajući se kao HZZO tražili podatke bankovnih kartica po izlikom povrata troškova za zdravstvenu zaštitu. Iz HZZO-a javljaju kako je riječ o pripremi za počinjenje prijevare te upozoravaju građane da ne odgovaraju i ne odaju svoje podatke

U priopćenju javnosti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranja (HZZO) javljaju da je u nedjelju 26. veljače s lažnih e-mail adresa poslan veći broj poruka kojima se nastojalo doći do podataka korisnika. Stoga, upozoravaju građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ih izbrišu. Potvrđuju kako HZZO nije slao poruke u kojima bi tražio podatkovnih kartica. Tekst priopćenja donosimo u cijelosti.

"Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da je u nedjelju 26. veljače 2023. godine s lažnih adresa poput info@hzzo-portal.com poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka. Ovim putem Vas upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. „phishing“ kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o "obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura" te molbom za "skeniranje QR koda" da ne odgovaraju i da isti zanemare.

Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ Ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i  CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka", javljaju iz HZZO-a.

>> VIDEO: HAC: Ralice su napravile dva kruga oko Zemlje, na terenu je bilo 181 vozilo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije