Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽAN OPREZ

Zaprimili ste mail u kojem vam HZZO obećaje povrat novca? 'Poduzeli smo sve potrebne korake'

Zdravstvena iskaznica i kartica dopunskog osiguranja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
27.02.2023.
u 11:25

"HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka", navode za Večernji list.

Veliki broj hrvatskih građana je u nedjelju navečer zaprimio e-mail koji im je izmamio osmijeh na lice, ali ne i zadugo. U mailu stoji da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje potvrdio "prihvaćanje automatskog zahtjeva za nadoknadu troškova zdravstvene zaštite" te sve što trebaju je samo skrenirati QR kod kako bi dobili svoj novac natrag. Kao što je za očekivati, riječ je o prijevari, što su za Večernji list potvrdili i iz HZZO-a.

"Obavještavamo osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da je u nedjelju 26. veljače 2023. godine s lažnih adresa poput info@hzzo-portal.com poslan veliki broj mailova s pokušajem krađe podataka.  Ovim putem Vas upozoravamo kako smo u saznanju da je u tijeku tzv. „phishing“ kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Molimo građane ukoliko su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o "obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura" te molbom za "skeniranje QR koda" da ne odgovaraju i da isti zanemare. Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/.

Ističemo da HZZO nije građanima slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i  CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka", navode iz HZZO-a za Večernji list.

Foto: Čitatelj

Stoga ako ste dobili mail sljedećeg sadržaja kojeg prenosimo u cijelosti, pobrišite ga.

"Obavještavamo Vas da je sukladno općim aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), automatski obračunat i odobren povrat troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura. Izračun je napravljen na temelju obračunatih računa za zdravstvene usluge i Vašeg neto prihoda u prošloj godini. Za više informacija, molimo Vas da skenirate QR kod u privitku ovog emaila i pristupite Vašem e-građanin portalu uz generirani kod 402166 koji će vrijediti sljedećih 48 sati radi sigurnosti.

Naglašavamo da je kod generiran isključivo za Vaše korištenje i ne smije biti dijeljen s drugim osobama.Također, molimo Vas da pristupite portalu unutar 48 sati kako biste bili sigurni da će Vaš kod biti važeći. Kod će biti automatski deaktiviran nakon tog vremena.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi obračuna ili isplate, stojimo Vam na raspolaganju putem ove e-mail adrese ili putem službenih kanala naše web stranice.

Napominjemo da je od 1. ožujka 2023. godine uvedena nova obveza zahtjevnog postupka za povrat troškova zdravstvene zaštite. Molimo Vas da unutar 3 dana od primitka računa, iste učitate na Vaš e-građanin portal kako biste mogli ostvariti daljnje pravo na povrat troškova. Ukoliko ne učinite tako, Vaš zahtjev za povratom troškova bit će odbijen", navodi se u mailu u kojem se lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem prijevare.

VIDEO: Za sav promet zbog olujnog nevremena i snijega zatvorena je autocesta Rijeka-Zagreb A6 od naplatnih kućica na Kikovici u pravcu Delnica

Komentara 2

XN
xnet0822
16:13 27.02.2023.

Opet (ne)djelo nezaposlenog "predsjednika" M&K kluba ?

Avatar kvasac60
kvasac60
13:00 27.02.2023.

Pa samo luđak može povjerovati u to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije