Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2019. u 08:37

Danci imaju nevjerojatno mnogo slobodnog vremena u odnosu na ostale europske stanovnike te ga koriste da ugode sebi i drugima. Imaju izraz hygge, koji je teško prevodiv, a osnovno mu je značenje 'osjećati se dobro'

Danska je već godinama na svjetskom vrhu po osjećaju sreće njezinih stanovnika. Dakako da na osjećaj zadovoljstva utječe i socijalno stanje, ali Danci posvećuju više pažnje slobodnom vremenu nego radnom. Na tjedan se radi 33 sata. Radi se do 16 sati (petkom i kraće), a onda svi odlaze s radnog mjesta. Oni koji žele ostati dulje na poslu i pokazati kako su radišni, na njih se gleda loše, pa čak i od poslodavca, jer im produktivnost opada.

Sretna osoba je 12 posto produktivnija od ostalih. Danci imaju nevjerojatno mnogo slobodnog vremena u odnosu na ostale europske stanovnike te ga koriste da ugode sebi i drugima. Imaju izraz hygge, koji je teško prevodiv, a osnovno mu je značenje “osjećati se dobro”. Riječ ima norveško podrijetlo i potječe iz XVIII. stoljeća, ali je posljednjih godina postala svjetski važna pa ju je oxfordski rječnik 2016. proglasio riječju godine. Hygge se može primijeniti za bilo koju stvar i bilo koje mjesto. Znači stvaranje atmosfere prihvatljivosti, mirnoće, ugodnosti…

Zapaliti svijeće je hygge, biti s prijateljima, u obitelji, u društvu s dragim osobama, biti opušten… I papa Franjo i prije objavljivanja enciklike Laudato si’ naglašavao je pravo na sreću. Što je sreća? Hygge, odnosno kako je još u III. stoljeću prije Krista govorio Epikur: sretna osoba nema nevolja sa sobom i ne donosi nevolje drugim bićima pa je stoga pošteđena gnjeva. Mnogi su gnjevni upravo zato što nisu u miru sa sobom pa, prema tome, ni s drugima.

Na raspoloženje utječe i pogrešna percepcija onoga što se događa. Šveđanin Hans Rosling govorio je kako je svijet pun dobrih vijesti, ali ih ne primjećujemo. Pa i na jednostavna pitanja o globalnim kretanjima odgovaramo pogrešno. Primjerice o siromaštvu, imigraciji, obrazovanju itd. uvijek su odgovori pogrešni u odnosu na stvarnost, a na njih utječe i poplava pogrešnih informacija, širenja straha, gledanja na napredak itd. Sve izgleda problematično pa to utječe na negativno raspoloženje. U Hrvatskoj ne stanuje hygge i teško da će se useliti u mentalitet koji svugdje i u svakome vidi neprijatelja.  Hygge je upravo suprotno od toga i primjenjuje se svugdje, u svakoj prilici, sa svima… Svaku priliku pretvara se u sreću.     

Video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije