Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Plenković u operaciji s Istanbulskom konvencijom ima tri cilja'

Ne zabrinjava ga mogućnost da Zekanović zbog Istanbulske konvencije uskrati potporu Martini Dalić na glasanju o opozivu jer, kaže, imaju dovoljno glasova i zajedništva za potrebnu potporu gospođi Dalić
08. ožujka 2018. u 18:07 79 komentara 17388 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Odluka premijera Plenkovića da požuri ratifikaciju Istanbulske konvencije izazvala je pozornost svih političkih aktera. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, tako smatra da je riječ o Plenkovićevoj operaciji s tri cilja.

sabor HRAST traži referendum, Mariji Puh je Istanbulska konvencija najbolji poklon

- Prvo, Plenković ide u ratifikaciju jer vjeruje u Istanbulsku konvenciju, a to od njega traže i njegovi tutori iz Bruxellesa. Drugo, po njegovom naputku dio HDZ-a glasat će protiv ratifikacije te konvencije kako bi se na van zadržao privid da je HDZ, tobože, demokršćanska stranka. Treće, glasanjem o ratifikaciji te konvencije Plenković želi izazvati raskol u Mostu jer svi zastupnici te stranke nemaju jedinstven stav o Istanbulskoj - ocijenio je Hasanbegović. Plenković će, dodao je, jednim udarcem ubiti tri muhe.  

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je izjavio da će "HDZ kao ozbiljna stranka na stranačkim tijelima i Klubu zastupnika raspravljati o prijedlogu koji će Vlada u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije uputiti kroz petnaestak dana i o tome se očitovati".

S obzirom na to da su se zbog premijerove najave u HDZ-u, ali i u vladajućoj koalicije pojavila određena nezadovoljstva, Bačić je poručio: "Razgovarat ćemo o tome u stranci".

"HDZ je ozbiljna stranka i mi ćemo na stranačkim tijelima i na Klubu zastupnika raspravljati o prijedlogu koji će Vlada uputiti kroz petnaestak dana i o tome se očitovati. Ono što mogu reći, a što je i premijer rekao, da u društvu postoje određene dvojbe o ratifikaciji Istanbulske konvencije, ali nisu takve da ne bi mogle biti premoštene. Na tom tragu iščitavam izjavu premijera, kao i naše dosadašnje razgovore o ratifikaciji", poručio je Bačić.

Na pitanje je li mu poznato o kakvim je "ogradama" Vlade u vezi s Istanbulskom konvencijom govorila ministrica demografije Nada Murganić, Bačić je tek ponovio da će "pričekati dokument koji će Vlada uputiti u Sabor i o njemu raspravljati na tijelima stranke i Klubu zastupnika i na razini vladajuće koalicije".

Najavu koalicijskog partnera HRAST-a da će pokrenuti građanski referendum protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, Bačić je popratio porukom Hrvoju Zekanoviću "da malo stiša emocije i pričeka da dokument dođe u Sabor, tako da možemo valjano raspravljati".

Ne zabrinjava ga mogućnost da Zekanović zbog Istanbulske konvencije uskrati potporu Martini Dalić na glasanju o opozivu jer, kaže, imaju dovoljno glasova i zajedništva za potrebnu potporu gospođi Dalić.

Bačić kaže da su u HDZ-u već vodili "određene rasprave o Istanbulskoj konvenciji", a kada Vlada uputi prijedlog u Sabor "održat će se sastanci nadležnih stranačkih tijela na kojima će se do kraja utvrditi stav o prijedlogu Vlade".

Na novinarsku primjedbu da, kada Vlada pošalje dokument u Sabor, s raspravom je gotovo i od većine se očekuje da ga samo izglasa, Bačić je uzvratio "do tada ćemo o tome raspravljati na sjednicama nadležnih stranačkih tijela".

Nada Murganić sporni članci Istanbulska konvencija ide uz ograđivanje od rodne ideologije?

Dodao je da kada Vlada uputi taj dokument u Sabor, on će već biti iskomuniciran na razini vladajuće većine i nakon toga sve je stvar plana i dinamike rada Sabora.

"Nema nikakvih razloga da se ne ide u ratifikaciju nakon što na razini vladajuće većine definiramo stavove o Istanbulskoj konvenciji. Stav o prijedlogu Vlade imat ćemo na razini vladajuće većine prije nego što on dođe u Sabor i onda će glasanje biti stvar tehnike", poručio je Bačić.

Na pitanje hoće li HDZ-ovi zastupnicima biti dopušteno glasanje po savjesti, Bačić je odgovorio da je "HDZ ozbiljna stranka i Klub na sjednicama raspravlja o svim dokumentima i zauzima stavove, koji su onda u pravilu ili gotovo uvijek obvezujući za članove Kluba".

Upitan vjeruje li da će "urazumiti Zekanovića", kazao je da će, kad dođe dokument u Sabor, imati definirane stavove u okviru vladajuće većine.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, međutim, ističe da su se "dogovorili da će o tome raspravljati na stranačkim tijelima". Mi smo demokratska stranka i razgovarat ćemo o tome i zauzeti stajalište o tome kako ćemo se postaviti, poručio je.

Kazao je da je njegov stav da su na prvom mjestu prava žena i borba protiv nasilja nad ženama.

"Moramo imati u Hrvatskoj sve mjere nužne kako bismo se efikasno borili protiv nasilja nad ženama, kao što sada najavljuju i kolege u Velikoj Britaniji gdje nije ratificirana Istanbulska konvencija. Na prvom im je mjestu donošenje zakona o suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji. Ako i mi u Hrvatskoj to napravimo, ratifikacija Istanbulske konvencije postat će bespredmetna i manje zanimljiva javnosti. Znači, ne fokus na ratifikaciji, fokus mora biti na mjerama kako bi žene bile što zaštićenije", smatra Kovač.

Nije htio izravno odgovoriti je li protiv ratifikacije nego tek da će u HDZ-u "raspravljati o tome kako ćemo se postaviti".

"Ali, miješanje rodne ideologije i borbe protiv nasilja nad ženama nije dobro, nije bilo potrebno", kaže Kovač koji se nije htio izjasniti ni kako će glasati ako ratifikacija dođe u Sabor jer to smatra "hipotetskim pitanjem".

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Zlatko Hasanbegović
1 / 10
HDZ je najviše zastupnika u Saboru imao 1992. godine, a nakon toga slijedi pad podrške, dok su dno dotakli u sazivu od 2000. do 2003. godine s 33 zastupnika. Ovo je pregled broja zastupnika HDZ-a u svim sazivima Sabora...
Markov trg Prosvjed udruge Ženska mreža Hrvatske: Žene rade od 0 do 24 sata! Željka Markić Željka Markić: 'Plenković je opet prevario birače, treba ponoviti referendum' Peđa Grbin istanbulska konvencija Grbin: Pitam Vladu i Murganić – koju od rezervi želimo izjaviti?!
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
 • Deleted user:

  Da li to znači da se izbacuju iz teksta konvencije ona dva-tri paragrafa koji su sporni? To bi bilo u redu i prihvatljivo,jer se u suštini ništa ne mijenja,a konvencija prolazi uz potporu konzervativnih.

 • rightside:

  hahaha, ovima partijasima mostovcima i travarima svih boja nikako jasno da sad netko odredi da budu novi izbori,oni nemaju nikakve sanse,, jedino ako na izbore idu svi skupa pod jednim imenom i da im se pridruze i ostali travari i ... prikaži još!i drogerasi maksimalno mogu imat 74 glasa a s tim ne mogu formirat novu vladu,, eto da vam svima muke skratim..)))))

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Konvenciju su nametnuli, SDP, Glas i Most Zeljke Markic na dnevni red sabora. Zlatan i Zekanovic je mogu potpisati izmjenjenu bez rodne ideologije ili odbiti . Ovi sto ruse ovu vladu su za Konvenciju u rodno ideoloskom obliku koju bi ... prikaži još!bi uvela ova opozicija preuzimanjem vlasti, Zlatan se mora odluciti.