Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grbin: Pitam Vladu i Murganić – koju od rezervi želimo izjaviti?!

Peđa Grbin poručuje kako su Konvencijom predviđene određene rezerve kod njenog potpisivanja i ratifikacije.
08. ožujka 2018. u 17:12 20 komentara 2705 prikaza
Peđa Grbin
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je ministrica demografije Nada Murganić kazala kako se radi na usuglašavanju teksta zakona o Istanbulskoj konvenciji s koalicijskim partnerima te otkrila da će se predložiti ratifikacija konvencije uz određene ograde reagirao je i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. 

Željka Markić Željka Markić: 'Plenković je opet prevario birače, treba ponoviti referendum'

Poručuje kako su Konvencijom predviđene određene rezerve kod njenog potpisivanja i ratifikacije.

- Međutim, odnose se, prije svega na način pokretanja i vođenja kaznenih postupaka za nadležnost za određena kaznena djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji – poručio je Grbin. 

Na svom se Facebook profilu također osvrnuo na tu temu.

Člankom 78. Istanbulske konvencije predviđeno je da se država ne može ograditi od primjene njenih odredbi, osim iznimno, kada je to predviđeno samom Konvencijom.

Konvencijom je predviđena jedino mogućnost državama potpisinicama da da izuzmu od primjene (odnosno, da izjave rezerve vezane uz primjenu) sljedećih odredbi:

– članka 30. stavka 2. koji govori o naknadi štete žrtvama nasilja koje su pretrpjele teške ozljede,

– članka 44. točke 1. e, 3. i 4. koje govore o naležnosti za pokretanje kaznenih postupaka (za kaznena djela silovanja, prisilnog braka, sakaćenja ženskih spolnih organa te prisilnog pobačaja i sterilizacije),

– članak 55. stavka 1. koji govori o pokretanju kaznenih postupaka po službenoj dužnosti (za kazneno djelo tjelesnog nasilja),

– članka 58. koji govori o zastari (za kaznena djela prisilnog braka, sakaćenja ženskih spolnih organa te prisilnog pobačaja i sterilizacije),

– članka 59. koji govori o statusu rezidenta vezano.

Također, Konvencija dopušta rezervu i u smislu da se umjesto kaznene sankcije za djela psihološkog nasilja i uhođenja predvidi neka druga sankcija (recimo, prekršajna).

Imajući navedeno u vidu, ostaje mi samo da priupitam Vladu i ministricu Murganić koju od navedenih rezervi želimo izjaviti, pita se Peđa Grbin.

sabor HRAST traži referendum, Mariji Puh je Istanbulska konvencija najbolji poklon Panos Kakaviatos, glasnogovornik Vijeća Europe u Strasbourgu Panos Kakaviatos 'Istanbulska konvencija štiti žene od nasilja, sve ostalo je politikantstvo' Nada Murganić sporni članci Istanbulska konvencija ide uz ograđivanje od rodne ideologije?
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • prajdali100:

    Pitam Peđu ! Tko je od tvojih prijatelja organizirao crtanje svasike na na Poljudu ? Hvala.

  • Norway:

    U Norveškoj se isplaćuje naknada žrtvi iako silovanje nije počinio državljanin Norveške. Ako nama ljeti dolaze na praznike “ deca” iz susjedstva i podmeću požare cijelo ljeto bez da za to snose posljedice možemo isto tako očekivati silovanja za koje ... prikaži još!e će naknade morati snositi Hrvatska. Vi mislite da će Istambulska donijeti mir, ja vam velim da može prouzročiti teške posljedice koje treba detaljno provjeriti u zemljama koje već imaju neka iskustva sa takvim situacijama. Ne slušajte samo propagandu.

  • stefj:

    Potpis uz ograde je idiotizam, ako se nešto potpiše, onda se potpisalo, te je samo pitanje vremena i pritisaka kada će se u potpunosti primijeniti... Ovdje je Mrak Taritaš jako dobro vidjela da je Istambulska konvencija nešto što može srušiti ... prikaži još! vladu, gdje će Plenković izgubiti nekoliko ruku. Zapravo je sada pitanje koliko će koštati nove ruke koje će nadomjestiti ili vratiti dotične i da li će ih se moći kupiti... No to je tako, svaki puta kada se najave reforme koje se tiču rješavanja uhljeba i privilegiranih struktura, padne vlada. Već viđeno više puta... A kod konvencije je sporno njeno financiranje i stavljanje udruga iznad zakona. Ne vidim neku veliku razliku između prepuštanja zakonodavnih ovlasti nekoj aktivističkoj udruzi od prepuštanja progona Hrvatskih građana Srpskom pravosuđu. To je isto načelo...