Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Hrvatska u skupini zemalja EU-a koje ne objavljuju podatke o subvencijama za fosilna goriva

Vlade moraju dostaviti konačne planove do kraja godine, s krajnjim ciljem ispunjenja klimatskih ciljeva EU-a za razdoblje do 2030. godine
09. rujna 2019. u 14:00 0 komentara 226 prikaza
Foto: VIVEK PRAKASH/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Članice Europske ne objavljuju cjelovite podatke o subvencijama za fosilna goriva a Hrvatska je u skupini 10 zemalja koje ih uopće nisu objavile, pokazalo je u ponedjeljak izvješće skupine nevladinih organizacija za zaštitu okoliša.

kadrovske križaljke Procurilo iz Komisije: Šuici daju proširenje EU ili ipak ribarstvo?

Stručnjaci Prekooceanskog razvojnog instituta, Mreže za klimatske akcije i Prijatelja Zemlje analizirali su energetske programe i klimatske planove zemalja EU-a kako bi utvrdili poštuju li obveze o ukidanju subvencija za fosilna goriva.

Vlade moraju dostaviti konačne planove do kraja godine, s krajnjim ciljem ispunjenja klimatskih ciljeva EU-a za razdoblje do 2030. godine.

"Kao dio grupe G20 (grupe 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju), vlade EU-a obvezale su se ukinuti subvencije za fosilna goriva još 2009. godine", izjavila je glavna autorica izvješća Laurie van der Burg iz organizacije Prijatelji zemlje.

Te obveze moraju biti pretočene u "konkretne akcijske planove", dodala je.

Istraživanje je pokazalo da pet zemalja EU-a - Britanija, Njemačka, Grčka, Poljska i Slovenija - planira uvesti nove subvencije za fosilna goriva do 2030. godine.

Dubravka Šuica Novi povjerenici U novoj Europskoj komisiji Šuica bi trebala biti povjerenica za proširenje

Šest zemalja - Britanija, Bugarska, Danska, Francuska, Mađarska i Nizozemska - tvrdi da ne isplaćuju subvencije za fosilna goriva, navodi se u studiji, suprotno nalazima Europske komisije da gotovo sve članice EU isplaćuju neki oblik potpore.

Najizdašnije sektor fosilnih goriva podupire Britanija, kroz porezne olakšice i proračunske transfere u vrijednosti 12 milijardi eura godišnje.

Hrvatska se nalazi u skupini 10 zemalja, zajedno s Belgijom, Ciprom, Finskom, Grčkom, Luksemburgom, Poljskom, Portugalom, Slovenijom i Švedskom, čiji energetski i klimatski planovi uopće ne sadrže informacije o subvencijama za fosilna goriva odnosno planove o njihovom postupnom ukidanju.

"U NECP-u (Nacionalni energetski i klimatski plan) ističu se druge fiskalne mjere, uključujući porez na CO2. Naglašava se također da će od 2021. godine biti uvedeni porezni poticaji kako bi se potaknulo kompanije na uvođenje certificiranog sustava upravljanja energijom", stoji u izvješću.

Gordan Grlić Radman Bled: Grlić Radman iznio prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om

Autori citiraju procjene Europske komisije prema kojima će Hrvatska ove godine isplatiti 120 milijuna eura subvencija za fosilna goriva, što je bio godišnji prosjek u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Zaključuju da je zbog izostanka službenih istraživanja "transparentnost o subvencijama za fosilna goriva u Hrvatskoj vrlo ograničena".

Navode i procjenu EK prema kojoj će Hrvatska za obnovljive izvore energije ove godine isplatiti subvencije od 160 milijuna eura, što odgovara prosjeku za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Emisije ugljikovih spojeva, nastalih izgaranjem fosilnih goriva, ključni su faktor klimatskih promjena, smatraju stručnjaci. EU je 2015. sudjelovala u sklapanju Pariškog sporazuma, čiji je cilj zadržavanje rasta temperature na Zemlji na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine.

ODGOVORILI ALEKSIĆU Europska komisija: Nema zapreke za zakon o CHF-u
Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.