Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori za Europski parlament

HDZ: Ova koalicija nije alternativa već buduća vlast; Picula: Ne želim pred kamerama locirati odgovornost

U Europski parlament s HDZ-ove će liste Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. S liste Kukuriku saveza u Bruxelles idu Tonino Picula, Biljana Borzan, Iva Jakovčić te Jozo Radoš, a ORaH šalje Davora Škrleca.
26. svibnja 2014. u 19:00 304 komentara 2041 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/59

Koalicija predvođena HDZ-om, nakon što je DIP prebrojao 99,94 posto biračkih mjesta, osvojila je 6 mandata u Europskom parlamentu, Kukuriku savez osvojio je 4 mandata, a jedan mandat ide ORaH-u Mirele Holy.

U Europski parlament s HDZ-ove će liste Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. S liste Kukuriku saveza u Bruxelles idu Tonino Picula, Biljana Borzan, Neven Mimica te Jozo Radoš, a ORaH šalje Davora Škrleca.

Tomašić opet bljesnula

Najviše razloga za veselje ima HDZ. Riješio je sve unutarstranačke probleme i pretumbacije i sada su stabilan politički faktor koji je na izborima dobio potvrdu uzlaznog trenda na koji su u posljednje vrijeme upućivale ankete.

Prošle je godine HDZ-ov rezultat zasjenila Ruža Tomašić koja je dobila uvjerljivo najviše glasova i bila prava pobjednica na HDZ-ovoj listi. Neočekivano je da se to dogodilo i na ovim izborima.

Kada se govori o refleksiji rezultata izbora za Europski parlament na domaću političku scenu, on će biti najsnažniji u vladajućoj Kukuriku koaliciji, a posebno u SDP-u. Premda se u toj stranci predviđalo da bi lista mogla osvojiti samo četiri mandata, u redovima vladajuće stranke time neće biti zadovoljni. Mogućnost da SDP u Bruxelles pošalje samo dva zastupnika još je i prije izbora upućivala je na to da će se u redovima vladajuće stranke od njezina predsjednika Zorana Milanovića zatražiti polaganje računa. Zamjera mu se stalno potenciranje afera, i to od one s takozvanim lex Perković, do sukoba s ustavnim sucima i nesnalaženja u korupcijskim aferama u kojima su se našli vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, sisačka županica Marina Lovrić Merzel, a sad i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Kruna svih afera zbog kojih pravo razračunavanje u SDP-u tek slijedi Milanovićev je sukob s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem te njegova smjena.

Jedna izborna jedinica

Dobar rezultat koji je polučio ORaH Mirele Holy svakako znači odljev lijevih glasova nezadovoljnih SDP-ovih birača. Holy je profitirala na imidžu žrtve Zorana Milanovića te dojmu iskrene i dosljedne političarke. Ipak, iznimno dobar rezultat koji je ostvario ORaH na izborima za Europski parlament još ne znači da je to stranka koja je osvojila ulaznicu za nekoliko mandata u idućem sazivu Sabora. Prije svega treba imati na umu da je izborima za Europski parlament cijela Hrvatska jedna izborna jedinica te da svaka politička opcija treba ponuditi samo 11 kandidata. Ipak, Holy ima sjajan prostor i dovoljno vremena da do idućih parlamentarnih izbora oformi ozbiljnu političku stranku. Neuspjeh Laburista također je opomena kako se ne može živjeti samo od oporbene kritike. Birači ipak nakon nekog vremena traže konkretnije političke akcije.

Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati