Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon pet godina

Hrvatska dobiva deveto javno sveučilište?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
14.05.2020.
u 16:17

Uzme li se u obzir dobar geoprometni položaj Slavonskog Broda te činjenica kako u njemu postoji dobar znanstveni temelj, ali i četiri tisuće Brođana koji studiraju diljem Hrvatske, potreba za osnivanjem devetog javnog sveučilišta u Hrvatskoj čini se vrlo opravdanom.

Više od pet godina nakon što je najavljeno, Slavonski Brod ove bi godine napokon trebao doista dobiti sveučilište. Naime, na sastanku brodsko-posavskog župana Danijela Marušića  i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem u Zagrebu donesen je zaključak o početku rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu ove godine u rujnu.

Prethodno bi, doduše, brodski fakulteti trebali biti izdvojeni iz sastava osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera. Odluku o tome trebao bi donijeti Senat osječkog sveučilišta na sjednici koja će se održati krajem ovog mjeseca.

Svi predstavnici brodskih visokoobrazovnih institucija već ranije su podržali osnivanje brodskog sveučilišta, kao i predstavnici Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

- Početak rada sveučilišta puno će značiti za našu županiju, i to ne samo u akademskom, nego i u gospodarskom smislu. Privlačenjem studenata iz drugih krajeva Hrvatske, pa i inozemstva, gdje prvenstveno mislim na Bosnu i Hercegovinu, doći će do povećanja potrošnje, najma stanova i cijelog spektra drugih benefita koje to donosi – rekao je zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Uzme li se u obzir dobar geoprometni položaj Slavonskog Broda te činjenica kako u njemu postoji dobar znanstveni temelj, ali i četiri tisuće Brođana koji studiraju diljem Hrvatske, potreba za osnivanjem devetog javnog sveučilišta u Hrvatskoj čini se vrlo opravdanom.

Ključne riječi

Komentara 1

AP
andrija_pisac
16:51 14.05.2020.

ma dajte, svako selo će dobiti sveučilište. Pazi koja logika, tek sada kad su se odvojili od Osječkog Sveučilišta početi će na iste te fakultete sa istim profesorskim kadrom privlačiti studente iz cijele Hrvatske i inozemstva.!?! A sve to nije išlo jer su bili u sastavu Osječkog sveučilišta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije