Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatica iz Kanade: Ja se ne plašim virusa, a ni gladi. Brine me atmosfera straha

Hrvatski radio "Zvuci hrvatske" na etničkom CHIN radiju Toronto emitira se po običaju, dvosatna emisija bavila se više koronavirusom u Hrvatskoj nego li u Kanadi koja ima više zaraženih i jednog umrlog
16. ožujka 2020. u 12:51 3 komentara 1810 prikaza
Foto: Privatna arhiva

Prvo sam postala svjesna postojanja koronavirusa kada sam u siječnju u zračnoj luci u Torontu dočekala brata i njegova prijatelja koji su poslovno došli u Kanadu. Granični policajci nisu, kao obično, ispitivali došljake iz Hrvatske o razlogu posjeta i posjeduju li zabranjene prehrambene proizvode (uglavnom pršut, sir i rakiju), pitanje je bilo: “Jeste li nedavno putovali u Kinu?”

Belgija ULICE SU PUSTE Hrvat se javio iz Belgije: Više je od 700 zaraženih, a kažu da najgore slijedi nakon Uskrsa

Početkom veljače novinari su počeli obilaziti Kinesku četvrt u Torontu jer se primijetilo da je sve manje posjetitelja. Torontska Kineska četvrt inače je vrlo posjećena zbog etničkih restorana i jeftinih butika. Ne čudi oprez Kanađana jer je Kanada bila jedna od zemalja najviše pogođenih epidemijom SARS-a. Godine 2003. u Kanadi je bilo zabilježeno 44 smrti, a virus se tada prenosio kroz bolnički sustav, kao i u Italiji. Opća panika i stanje epidemije proglašeno je u ožujku 2003. Rezultiralo je lokaliziranjem virusa SARS te zatvaranjem bolnice na istoku Toronta.

VIDEO Specijal - 20 novosti o koronavirusu

No mnogi su još dugo nakon SARS-a izbjegavali kineske restorane i poslove s njima. “Better to be safe than sorry”, kažu oprezni Kanađani. Ja sam bila osobito pažljiva jer sam bila trudna i strahovala sam za sebe i svoju bebu. Sjećam se da me mama hrabrila iz Hrvatske pričom da je u bivšoj Jugoslaviji 1972. godine vladala epidemija velikih boginja, a ja sam bila u njezinu trbuhu. Na kraju smo obje preživjele i variolu veru, i SARS, pa ćemo vjerojatno i koronu. 

Krajem veljače pojavili su se i prvi oboljeli od koronavirusa u Kanadi. Virus se prvo se proširio u Britanskoj Kolumbiji, a tamo se bilježi prvi smrtni slučaj, starac u 80-tima koji je umro u bolnici u Vancouveru. To je za mene bila prijelomna točka – spoznaja da sad ljudi umiru od koronavirusa. Čula sam da kanadski premijer Justin Trudeau izriče sućut obitelji preminulog! Nešto što se, na sreću, još u Hrvatskoj nije dogodilo.

Koronavirus u Austriji UVEDENE I DRASTIČNE KAZNE U Austriji 959 zaraženih i treći smrtni slučaj, mjere ograničenog kretanja stupile na snagu

Ovdje svako jutro oko 6 sati poslušam izvještaje kriznih stožera; nacionalnog i onog Karlovačke županije, gdje živi moja obitelj. Zahvalna sam što još u Hrvatskoj nema smrtnih slučajeva i što situacija ne izmiče kontroli. Inače bih bila vrlo zabrinuta za svoje kod kuće. Prvo provjerim stanje u Hrvatskoj, a potom u Kanadi. Nekako mi se čini da je ugroza od korone veća u Hrvatskoj zbog blizine Italije, a sada i Slovenije.

Hrvatski mediji pokrivaju priču dijelom senzacionalistički, što u Kanadi nije slučaj. Ovdje su svi oboljeli došli nedavno u Kanadu iz inozemstva, a znao se i “nulti” pacijent koji je imao kontakta s povratnicima iz Kine. Inače, u Kanadi je velik broj Kineza koji ovdje posjeduju nekretnine i šalju djecu na studij, dok ostatak obitelji zapravo boravi u Kini. To vrijedi samo za bogate. 

FOTO Zagreb: Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice

1 / 20

Petak 13. ožujka bio je dan pun psihoze. Ujutro se proširila vijest da je supruga kanadskog premijera Sophie Trudeau testirana i pozitivna je na koronavirus. Donijela ga je iz Europe, gdje je nedavno provela nekoliko dana u službenom posjetu. Na poslu me dočekala vijest da će nakon proljetnih praznika, koji počinju u ponedjeljak 16. ožujka, biti obustavljena nastava u provinciji Ontario za još dodatna dva tjedna. Radovala sam se da sada mogu otići u Hrvatsku i biti uz mamu za vrijeme njezine operacije koja treba biti ovih dana. Na hitno sazvanom sastanku u srednjoj školi u kojoj radim ravnatelj nam je objasnio, ako napustimo zemlju, da moramo automatski u samoizolaciju na 14 dana. To je odmah stavilo odgodu na put, jer s poslom nema šale. Svi mi moramo plaćati kredite.

Ruski premijer Mihail Mišustin Mihail Mišustin Ruski premijer najavio formiranje kriznog fonda zbog ekonomskih posljedica koronavirusa

Dobro nam znani kolega Igor Štagljar boravi u Portoriku, gdje ga je dočekala službena nota uprave fakulteta u Torontu da se po povratku fino izvoli samoizolirati na 14 dana. Vraćao se u praznom avionu. Vidim, nema šale, pravila su pravila. Hrvatska će morati pričekati do ljeta.

U petak popodne  počele su pljuštati odgode i zatvaranja događaja od nogometa preko folklora do ostalih aktivnosti u zajednici. Još u četvrtak Kanadsko-hrvatska komora odgodila je svoju godišnju večeru, inače središnji društveni događaj u zajednici u ovom dijelu Ontarija. 

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

U subotu, prvi dan praznika koji sad trebam provesti na “socijalnoj distanciji”, uputila sam se u kupnju da i mi malo pojačamo zalihe hrane i toaletnog papira za kućanstvo. Dočekale su me prazne police. Toaletnog papira nema osim u jednoj farmaciji, a prodaje se po trostrukoj cijeni. Sva konzervirana hrana je rasprodana, a svježe voće i povrće nestane do popodnevnih sati. Brašna i šećera ima, izgleda da Kanađani ne namjeravaju sami peći kruh i kolače. Ali police s kruhom su prazne. Moj sin radi preko student-servisa u samoposluživanju Metro. Kada dođe popodnevna smjena, police zjape prazne. Priča o toaletnom papiru stvarno je već dosadna. U subotu se na mreži pojavio video prolaznika ispred dućana koji psuje novinare i kamermane koji pitaju ljude o toaletnom papiru. Uz sočne psovke, vrištale su optužbe: “To ste vi, novinari, krivi.” Video je postao viralan. Dakle, znakovi straha i histerije dolaze i do nas. 

Koronavirus Iskustvo čitatelja Kako izgleda testiranje na koronavirus

Ja se ne plašim virusa, a ni gladi. Brine me atmosfera straha. Sjećam se ’91. godine u studentskom Cvjetnom naselju, kad je ponestalo bonova za hranu, jeli smo konzerve iz Caritasa. Kad su stigli paketi prijateljima iz Dalmacije ili se netko probio do Karlovca – bila je gozba. Do kraja tjedna često više nije bilo ni za cigarete ni za kavu… Kuhali smo rižu na vodi. U Kanadi baš i ne bi trebalo biti gladi, tako da me nije strah za vlastiti komfor. “Bilo je i gore”, znala je reći moja baka. Uz onu “ Duranja, duranja nam treba.” 

U nedjelju nakon svete mise u crkvi Kraljice mira u Norvalu obišla sam biračko mjesto u Mississaugi, gdje su se okupili članovi HDZ-a. Crkva Hrvatskih mučenika u Missisaugi, gdje se održavalo glasanje za vodstvo HDZ-a, nije imala svete mise jer župa pripada torontskoj biskupiji koja je obustavila sva vjerska okupljanja. Norval, s druge strane, pripada hamiltonskoj biskupiji gdje se još održavaju mise i križni putovi te drugi obredi. Velečasni Marko Puljić, ravnatelj i župnik crkve Kraljice mira u Norvalu napominje da se situacija mijenja iz sata u sat. Poručio je da pratimo medije ako se odlukom biskupa obustave obredi u crkvi. Prijateljica iz New Yorka kaže da su mise bile otkazane i u njihovim hrvatskim crkvama.

Giuseppe Conte Giuseppe Conte Talijanski premijer: Potrebne su nove ekonomske mjere, nakon koronavirusa ništa neće biti kao prije

Hrvatski radio "Zvuci hrvatske" na etničkom CHIN radiju Toronto emitira se po običaju, dvosatna emisija bavila se više koronavirusom u Hrvatskoj nego li u Kanadi koja ima više zaraženih i jednog umrlog. Činjenica je da će ovi proljetni praznici mnoge prisiliti da otkažu putovanja ili riskiraju samoizolaciju od 14 dana po povratku u zemlju. Zračne luke zjape prazne i putuje se na osobni rizik. S padom cijena nafte na svjetskim tržištima, primjećujemo velika pojeftinjenja benzina. Cijene kruzera očajno su niske, internetom kruži šala: “Kupiš li jedan tjedan na kruzeru, dobivaš dva besplatno. Koristi promotivni kod: corona.” 

Nastupa vakuum jer smo naviknuli živjeti u kulturi užurbanosti. “Busy” obično znači normalu, moraš juriti s posla na slobodne aktivnosti djece i obavljati ostale stvari na popisu. Sada je to sve naprasno suspendirano. Vjerujemo da će svi provesti više vremena s obitelji u prisilnim izolacijama. I da će ludnica koju je stvorio koronavirus proći što prije.

VIDEO Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Jedan od najvaznijih clanaka danas! Puno mi je pomogao!

 • Avatar Damating
  Damating:

  To s toaletnim papirom svugdje je logično. Kad 1 kihne, 100 ih se us.re.

 • KresimirPerkovic:

  Bravo Ana, lijepo zboriš. Bit će sve OK, samo strpljenja malo još. Pozdrav svim dragim Matijašićima...