Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje u Ndoli

Hrvatima u Zambiji pročitana optužnica: Izjasnili se da nisu krivi, poznat datum idućeg ročišta

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
08.05.2023.
u 12:24

Od početka prosinca osmero Hrvata u Zambiji čeka da se raspetlja njihov slučaj. Danas je suđenje počelo na Visokom sudu u Ndoli.

Završeno je prvo ročište na Višem sudu u zambijskom gradu Ndoli protiv osmorice Hrvata koji su željeli posvojiti djecu iz DR Konga. Državno odvjetništvo zatražilo je proširenje optužnice na 10. osobu, što je prihvaćeno. Na traženje odvjetnika, Visoki sud je također dopustio da se našim optuženicima tijek postupka prevodi na hrvatski jezik

Pročitala se optužnica, koja se podiže na temelju zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije, za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju. Svi optuženici izjavili su da razumiju optužbu te da se ne smatraju krivima.

Današnje je ročiste zaključeno te su sljedeća zakazana za  17., 18. i 19. svibnja, kada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe.

Na suđenju će se najvjerojatnije pojaviti i Ivan Pernar koji već dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata. Na suđenju će biti svjedok tužiteljstva. No u Ministarstvo vanjskih poslova ne potvrđuju tu informaciju, kažu kako nemaju podatke ni o kojem svjedoku koji će svjedočiti protiv Hrvata. Obitelji uhićenih Hrvata su zgrožene, nije im jasno kakve veze Pernar ima sa slučajem.

Prebacivanje suđenja na viši sud, stručnjaci upućeni u temu, ali s ogradom, za Večernji list su protumačili kao dobar, odnosno kao dodatni osigurač da se slučaju želi pristupiti maksimalno profesionalno, pogotovo na medijsku pozornost koju ima i u Zambiji, ali i u svijetu, jer odjeci slučaja nisu ostali samo ograničeni na Hrvatsku.

Komentara 65

DU
Deleted user
09:24 08.05.2023.

U subotu je bio film o Bruni (ex Borat). Mijenjao je iPod za malog Afroamerikance, stigao je zapakiran u kutiji i služio mu je kao modni dodatak. Kasnije mu ga je oduzela socijalna služba. Zašto me to podjeća na ovo?

JO
jozakontra
10:19 08.05.2023.

Pajac Pernar nece svjedociti protiv Hrvata, kako se to ovdje pise, nego protiv optuzenih individualaca kojima se stavlja na teret nesto nimalo bezazleno. Isticanje nacionalnosti ima za smisao sta tocno? Pokusaj da se nacija okupi oko ove vrlo mutne ekipe i njihove vrlo mutne rabote u koju je upetljano i hrvatsko pravosudje? Neka hvala, neka institucije rade svoj posao, kako je to znao u sali reci pokojni Bandic.

CB
cro.bos.
09:13 08.05.2023.

Hrvata će svjedočiti protiv krijumčara djecom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije