Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u petak izlaze na sud

Djecu Hrvata smjestili u maloljetnički zatvor, dječaka odvojili od djevojčica

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
24.05.2023.
u 11:10

Zambija nema domove za nezbrinutu djecu nego je riječ o maloljetničkom zatvoru u kojemu se istodobno nalaze i dosta starija djeca koja su ulovljena s drogom ili u krađi, a koja su napuštena i žive na ulici.

Nakon što je jučer osmero hrvatskih državljana stiglo na Visoki sud u Ndoli gdje je trebalo biti nastavljeno suđenje zbog sumnje u pokušaj trgovine ljudima, ono je odgođeno jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke. Sljedeće je ročište zakazano za petak, uz nalog da se dovedu svjedoci optužbe jer Sud prijedloge za daljnjim odgodama neće prihvatiti.

VEZANI ČLANCI:

Djeca posvojenih Hrvata nalaze se, kako doznaju 24sata od sugovornika iz Zambije, u maloljetničkom zatvoru. Dječaka su odvojili od djevojčica. Naime, tri su hrvatska para posvojila djevojčice u dobi od godine i pol do četiri godine, dok je jedan par posvojio četverogodišnjeg dječaka. Kako 24sata doznaje od dobro obaviještenih sugovornika, Zambija nema domove za nezbrinutu djecu nego je riječ o maloljetničkom zatvoru u kojemu se istodobno nalaze i dosta starija djeca koja su ulovljena s drogom ili u krađi, a koja su napuštena i žive na ulici. 

VEZANI ČLANCI:

U četvrtak su, podsjetimo, na ročištu ispitani djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola. Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu. Uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

VIDEO: Zambijske vlasti: Dokumentacija Hrvata za posvajanje je lažna, djeca moraju biti vraćena Kongu

Komentara 33

JA
Jania
11:24 24.05.2023.

Loš pokušaj opravdavanja trgovine djecom. Djeca nisu mogla biti posvojena od stranih državljana, jer to zabranje kongoanski zakon. Znači da su "posvojitelji" kupili krivotvorene dokumente. Kad ćemo doznati tko su sudci koji su prigodno zažmirili?

DU
Deleted user
11:56 24.05.2023.

Ne, ne mogu se djeca krasti zato što Zambija navodno nema domove za smještaj otuđene djece.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
11:56 24.05.2023.

Trgovci djecom se ne mogu opravdati. Po mome sudu su krivi i zaslužuju zatvor !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije