Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Hoće li Turudić Plenkovića stajati izbore? 'U igri je ozbiljna ustavno-pravna razina koju premijer zna'

Zagreb: Ankica Mami? i Dragan Bagi?
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
06.02.2024.
u 16:17

Dobra bi demokratska praksa bila da vladajući provedu određeni test izdrživosti kandidata kojeg izabiru, jer to bi bilo u interesu stabilnosti institucije, mišljenja je Bagić

U emisiji Večernjeg TV-a o aktualnoj temi hoće li Ivan Turudić premijera Andreja Plenkovića stajati izbore, s novinarkom Petrom Maretić Žonjom razgovarali su stručnjaci za odnose s javnosti, prof. Dragan Bagić i Ankica Mamić.

– Vladajuća će većina u Hrvatskoj odabrati onoga tko mu odgovara na mjesto glavnog državnog odvjetnika, po tome nije Hrvatska jedina, tako svi rade. Svaka parlamentarna većina bira čovjeka koji mu odgovara, a u ovom je slučaju to Ivan Turudić, odnosno "naš dečko". SDP-ova je Vlada, podsjetimo, svoj izbor glavnog državnog odvjetnika odradila bez kandidiranja i javnog natječaja. Samo su ga imenovali. Dakle, ovo je isključivo politička odluka. Kada pogledate protukandidate Ivanu Turudiću, činjenica je da je on najrelevantniji kandidat i potpuno je nebitno sve što je putem ovih SMS poruka iscurilo jer to nije važno za postupak odabira glavnog državnog odvjetnika. Možemo pričati o interesu javnosti, ali to koliko se zapravo naši vladajući i oporba zanimaju za interese građana – to je drugo pitanje i odgovor i ne ide u prilog građanima. Istina je i to da je čak 300.000 poruka spremljeno u mobitelu bivše gospođe Rimac, a mi smo ih do sada vidjeli manje od tisuću pa se postavlja pitanje jesu li, statistički gledano, te poruke relevantne – kazala je Ankica Mamić.

Dragan Bagić također smatra da vladajući imaju taj komfor da odaberu osobu koja im odgovara, ali i da bi se, smatra, trebali voditi profesionalnim karakteristikama osobe koju biraju.

– Dobra bi demokratska praksa bila da vladajući provedu određeni test izdrživosti kandidata kojeg izabiru, jer to bi bilo u interesu stabilnosti institucije. Naime, ako odabrana osoba ne prolazi test stabilnosti, odnosno oporba je toliko ne želi da će, u slučaju da oporba dođe na vlast, napraviti sve, mijenjati i zakon da tu osobu sruše, što bi se Turudiću u tom slučaju moglo dogoditi, to nije dobro ni za instituciju. Činjenica je da Ivan Turudić sada ne bi mogao izdržati taj test izdržljivosti da druga opcija dobije izbore – smatra D. Bagić. Test izdržljivosti važan je, po njemu, i za guvernera HNB-a i za ravnatelja HRT-a.

No, Ankica Mamić kaže da su državne institucije, poput JANAF-a, imale vodeće ljude koji su bili prikladni svima, ali nisu bili baš dobri za tvrtke koje su vodili.

POVEZANI ČLANCI:

– Najveći je problem što smo u 30 godina premalo učinili za izgradnju reputacije demokratskih institucija. Jedino gdje se to uspjelo jest Ustavni sud gdje se trojica ustavnih sudaca biraju iz redova struke, bez ikakvih političkih pitanja, i zadržavaju autoritet zahvaljujući svojoj stručnosti – kazala je A. Mamić.

Sugovornici su komentirali i stav premijera koji napade na Turudića brani; SMS poruke naziva pravosudnim voajerizmom iako su one dio spisa istražitelja, a laganje Turudića o odnosu s bivšom Rimac opisuje kao reducirani izričaj.

– Stoji teza koju je Plenković rekao o SMS-ovima, jer mi ne znamo tko to pušta, on kao sugerira da to dolazi iz DORH-a, da je u tijeku borba unutar DORH-a. Ako uzmemo Lex AP i kako je ublažen u zadnji čas; izuzeti su novinari i obrana koja može puštati što hoće zbog javnog interesa, a ta je kaznena odluka sada ostala samo na DORH-u, dakle jedino DORH može biti kazneno gonjen ako nešto od informacija iscuri od njih, ima razloga misliti da se događaju neki obračuni unutar DORH-a. Zanimljivost ove afere jest da je Turudić, od svih kandidata za glavnog državnog odvjetnika, jedini izvan tog sustava – kaže Mamić.

Zagreb: Ankica Mami? i Dragan Bagi?
1/17

Prof. Bagić dodaje da je političko promišljanje Vlade da su odnosi unutar DORH-a u potpunom kaosu; jesu li u pitanju politički ili neki drugi sukobi, mi to ne znamo, ali premijer to zna. Dakle, ozbiljne se stvari događaju u pozadini, Plenković to zna i dovodi Turudića koji je fajter, s egom, stavom, koji mijenja Lex AP da samo ljudi iz DORH-a mogu kazneno odgovarati za curenje informacija. Dakle, Turudić je stvorio uvjete da se to dovede u neki red, a preduvjete za to njegovim je odabirom stvorio Plenković. Dakle, ovdje je u igri ozbiljna ustavno-pravna razina koju premijer zna, a mi ne znamo i koju niti opozicija jasno ne vidi i ne razumije. Dakle, ta je razina problema koja se odigrava iza kulisa priče sa SMS porukama, daleko ozbiljnija od problema koji se kroz poruke plasiraju u javnost. Realno, u tim porukama nema tvrdo inkriminirajućih stvari. No, u porukama me brine što se Turudić dao navući u neku vrstu odnosa s bivšom gospođom Rimac, što je dopustio razmjenu nekih usluga. Da se dao upecati u određenu vrstu trgovine utjecajem, ne u kaznenom smislu – to je problem – smatra Dragan Bagić.

Mamić i Bagić smatraju da će ova afera donijeti više štete HDZ-u nego koristi.

– HDZ ima stabilno biračko tijelo koje ga ne napušta bez obzira na težine afera koje HDZ gotovo na mjesečnoj bazi "nudi" oporbi. Pitanje je koliko će oporba te afere kapitalizirati na način da ojača svoj rejting, da dobije veću potporu glasača, a to se do sada nije dogodilo, nisu te afere iskoristili na najbolji mogući način. Dakle, ovakve afere HDZ-u mogu više štetiti u nekim njihovim unutarstranačkim previranjima, jer mi ne znamo koji se pregovori događaju, koji lobiji imaju interes da se šteti jednoj frakciji HDZ-a, jer nema dovoljno informacija – smatra A. Mamić.

POVEZANI ČLANCI:

– HDZ je odluku o Ivanu Turudiću, vjerujem, donio kada je bio uvjeren u svoju pobjedu na izborima. Onda su im se zaredale krupne stvari, poput Lex AP-a gdje su morali popustiti u zadnji čas, pa pritisak oko plaća u javnim službama, pa sada afera Turudić. Nisu htjeli ponovno politički kapitulirati – pokazivati slabost prema van i prema unutra, pa su ostali uz Turudića – smatra Bagić.

Prof. Bagić smatra da bi se oporba, posebno ljevica, sada na ovim temama morala ujediniti i stvoriti situaciju izvanrednog stanja kako bi kapitalizirali ovu situaciju i pokazali da znaju odgovoriti na ovakve probleme – dodaje D. Bagić, a tu situaciju A. Mamić naziva ideološkim moratorijem o kojem su MOST-ovci već pričali.

Ostatak razgovora možete čuti na Večernji TV ili našem YouTube ili Facebook kanalu.

Komentara 19

Avatar Jopa
Jopa
16:59 06.02.2024.

Ovi koji protestiraju su isti likovi koje možemo vidjeti na gay paradama, protestima protiv molitelja, protiv slavljenja Oluje, isti koji dolaze na obljetnice kada su počinjeni pokolji u Zagrebu 1945-te, itd...

PE
peronja
16:38 06.02.2024.

meni se čini, po komentarima čitatelja i anketama po medijima, da bio problem AP i HDZeu da se Turudića povuće kao kandidata za šefa DORHa. Izglasavanje Turduća, povećat će rejting hdzeu, vjerujete. No, ako ne vjerujete, vidjet će se na izborima.

Avatar CroViper
CroViper
16:51 06.02.2024.

Kako se svi brinu za Plenkovića hoće li izgubiti izbore! Zaista srcedrapajuće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije