Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA GLASOVANJE U SABORU

Plenković: Parlamentarna većina podržat će Turudića. Poruke nisu relevantne, to je politički udar na Vladu

Plenković potvrdio: Vladajuća većina podržala Tudurića za glavnog državnog odvjetnika
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/21
06.02.2024.
u 14:46

"Otklanjamo tezu o zarobljavanju institucija, ovo je bila transparentna procedura", napomenuo je Andrej Plenković

Parlamentarna većina sastala se danas oko 12 sati, a u Banske dvore stigao je i Ivan Turudić. Naime, sastanak je održan uoči najavljenog glasanja za novog glavnog državnog odvjetnika u srijedu. Vladin kandidat Turudić posljednjih dana nailazi na brojne kritike nakon što su javnost procurile poruke koje je godina razmjenjivao s Josipom Plesić (Rimac)

Sastanak je završen, a medijima se obratio premijer Andrej Plenković. Uvodno je kazao kako je Turudić na sastanku imao mogućnost predstaviti se, a postavljana su mu i pitanja. "Omogućena je bila rasprava, on je na sva pitanja odgovorio. Stav je jedinstven da će sutra podržati Turudića", otkrio je Plenković nakon sastanka. 

"Rekao je ono kao u medijima proteklih dana. Svi su pitali što ih je zanimalo, nije bilo ničega što već nije raspravljeno u javnosti. Parlamentarna većina je čvrsta i stabilna", dodaje te ističe: "Otklanjamo tezu o zarobljavanju institucija, ovo je bila transparentna procedura". 

Plenković je istaknuo kako su dobili rezime sigurnosnih provjera koje su ranije provedene. "Nije bilo sigurnosnih zapreka da bude na dužnosti suca. Prema tome, sve se napravilo u transparentnoj javnoj proceduri. Stav parlamentarne većine je jasan, odluka je jasna, nema zamjerke o proceduri izbora, procijenili smo da je najbolji kandidat i iza te odluke stojimo. Ono što želim reći, ovakav zajednički napor više aktera u Hrvatskoj, što otvoreno što tajno, nije do sada viđen", kazao je te rekao kako su se poruke tempirale za objavu. Naime, premijer napominje kako je prošao saborski Odbor, kao i Vladino povjerenstvo. 

Objavljene su, kako je nastavio, kada je preostalo samo glasanje. Za poruke pritom ističe kako nemaju "nikakve relevantnosti". "Strašno je što su poruke izašle. Koji je interes javnosti? Što smo doznali? Ništa", kazao je. 

Ponovio je kako ništa od poruka "nije relevantno" pa o izboru novog glavnog državnog odvjetnika istaknuo: "Riječ je o transparentnoj proceduri. Nitko nije nikoga pozivao da se kandidira. O kandidatima koji su se javili proveli smo rasprave i odlučili. To je sve." 

VEZANI ČLANCI:

"Za ove poruke, privatnog karaktera, nema interesa javnosti", dodaje pa nastavlja: "Uveo sam ga u sastanak i zamolio ga da pojasni sva tri slučaja. Pitali smo za tri teme – Vrlja, Mamić, Rimac. Mi smo s njime prošli sve što smo trebali proći."

Na pitanje je li Turudić HDZ-ov kadar koji je ovom funkcijom nagrađen, Plenković je kazao: "Kako možete tako nešto zaključiti?" Potom je podsjetio kako suci ne mogu biti članovi političkih stranaka. Također, istaknuo je kako postoje ogromni otpori da Turudić bude izabran. "To je politički udar na Vladu", rekao je.

Plenković se osvrnuo i na Zakon o trgovini. "Ustavni sud je kazao da je Zakon u skladu s Ustavom. Mislim da je Zakon dobar. Koliko vidim, nema u realnom životu realnih primjedbi", kaže te ističe kako se promet prebacio s nedjelje na druge dane u tjednu. "Mislim da smo napravili dobar balans", dodao je. 

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković oglasio se jučer popodne nakon sastanka u HDZ-u. Istaknuo je kako ostaje pri svom stavu oko prijedloga Turudića za šefa DORH-a, naglasivši kako je odabran jer je bio ''najbolji od četvero kandidata''. 

"Pokušaj kojem svjedočimo, od Milanovića i onih koji neovlašteno puštaju ovakve podatke u javnost, ali i oporbe, bez presedana je. Ovakvo nešto još nismo imali, ali mi ostajemo pri svojem stavu. Tražili smo SOA-u, ona nam je dala rezime svih provjera, i nema nikakve prepreke da Turudić bude predložen za šefa DORH-a. Mi te poruke nismo vidjeli", rekao je Plenković u ponedjeljak. 

Komentara 83

PA
papiribica
15:10 06.02.2024.

Kad vidim tko je protiv, odmah sam uz Turudića.

LO
Lostura
15:33 06.02.2024.

Sad bu Bencicki nabujale vratne zile poput vodostaja Save nakon obilnih padalina.

ZZ
Zvir Zvirek
16:34 06.02.2024.

Ove je koordinirani napad na vladavinu pravice od na/strane HDZa i njegveh potrčkov tipa Štromar i Pupovec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije