Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Penava:

'Hoće li se šutjeti unatoč činjenici da učenici nastave na srpskom jeziku ne ustaju na hrvatsku himnu'

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
1/5
15.01.2019.
u 12:01

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast stradalima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom

Povodom obilježavanja Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja danas je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima položio vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Dogodilo se to dan poslije konferencije za novinare na kojoj je Penava prozvao Milorada Pupovca i Srđana Milakovića da provode puzajuću velikosrpsku agresiju na Vukovar. Pri tome je pokazao više fotografija, izjava i jedan video zapis koji, kako je istakao, potvrđuju tu agresiju.

- Prije 27 godina u Vukovaru su ljudi ginuli zbog Hrvatske, hrvatskoga stijega i himne da bi danas dočekali da skupina učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna. Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu -  rekao je Penava koji nije želio govoriti više na temu svoje jučerašnje presice.

Dožupan Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna rekao je kako je Penava svoj stav iznio iz prizme gradonačelnika te da oni neće dozvoliti bilo nikome da velikosrpskom miloševićevskom politikom ugroze sve ono što je stvaranje proteklih godina.

- Svjedoci smo niza izjava Milorada Pupovca, a izjave Srđana Milakovića, koje su ispod svake razine, neću niti komentirati. Sve to što je iznio Penava je istina i on iz prizme funkcije koju obnaša ima pravo, obvezu i dužnost upozoriti na neke anomalije. Odlaziti u posjet u zatvor osuđenima za ratni zločin ne može doprinijeti boljim međunacionalnim odnosima u Vukovaru - rekao je Barna.

Penavin savjetnik za branitelje Tomislav Josić rekao je kako se i danas sjeća 15. siječnja 1992. godine kada je Hrvatska međunarodno priznata.

- Sjećam se toga ali mi to nije ostalo u dobrom sjećanju jer smo upravo radi priznanja dobili posebnu „terapiju“ u logorima. Ipak, svi smo bili zadovoljni jer smo taj dio posla uspjeli odraditi i što je Hrvatska međunarodno priznata država. Mi smo u Domovinskom ratu napravili što smo trebali ali je politika sve to uspjela upropastiti, a ovo su posljedice toga. Slažem s izjavama gradonačelnika i mislim da država sve to dozvoljava. Za cjelokupnu situaciju kriva je politika i ona je u ovih 27 godina odradila jako loš posao - rekao je Josić.

VIDEO Dan kada je cijeli EU priznao Hrvatsku

 

Komentara 116

Avatar Grunf
Grunf
12:24 15.01.2019.

koja budala im je dozvolila nastavu na srpskom u HR. još mogu razumijeti da imaju sat srpskog nakon škole ali ne i cijelu nastavu

SX
sudbina x
12:17 15.01.2019.

Plenkoviću slušaj što ti govori čovjek koji zna kako četnici i danas razaraju Vukovar...

Avatar Apsalar
Apsalar
12:21 15.01.2019.

U startu je napravljena pogreška. Čim je istekao moratorij, zakon se trebao provoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije