Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hoće li se šutjeti unatoč činjenici da učenici nastave na srpskom jeziku ne ustaju na hrvatsku himnu'

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast stradalima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom
15. siječnja 2019. u 12:01 116 komentara 6104 prikaza
Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

Povodom obilježavanja Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja danas je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima položio vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Dogodilo se to dan poslije konferencije za novinare na kojoj je Penava prozvao Milorada Pupovca i Srđana Milakovića da provode puzajuću velikosrpsku agresiju na Vukovar. Pri tome je pokazao više fotografija, izjava i jedan video zapis koji, kako je istakao, potvrđuju tu agresiju.

Ivan Penava Obrušio se na SDSS Penava: 'Je li Pupovac došao u službi velikosrpskog programa pokušati podijeliti krivnju?'

- Prije 27 godina u Vukovaru su ljudi ginuli zbog Hrvatske, hrvatskoga stijega i himne da bi danas dočekali da skupina učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna. Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu -  rekao je Penava koji nije želio govoriti više na temu svoje jučerašnje presice.

Dožupan Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna rekao je kako je Penava svoj stav iznio iz prizme gradonačelnika te da oni neće dozvoliti bilo nikome da velikosrpskom miloševićevskom politikom ugroze sve ono što je stvaranje proteklih godina.

Sjednica HDZ-a Zagreb Reakcije Plenković: Nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a

- Svjedoci smo niza izjava Milorada Pupovca, a izjave Srđana Milakovića, koje su ispod svake razine, neću niti komentirati. Sve to što je iznio Penava je istina i on iz prizme funkcije koju obnaša ima pravo, obvezu i dužnost upozoriti na neke anomalije. Odlaziti u posjet u zatvor osuđenima za ratni zločin ne može doprinijeti boljim međunacionalnim odnosima u Vukovaru - rekao je Barna.

Penavin savjetnik za branitelje Tomislav Josić rekao je kako se i danas sjeća 15. siječnja 1992. godine kada je Hrvatska međunarodno priznata.

Darko Milinović Milinović ima poruku za Penavu: ' I ja sam bio 'nadležan' kao i ti kada je trebalo skupljati glasove'

- Sjećam se toga ali mi to nije ostalo u dobrom sjećanju jer smo upravo radi priznanja dobili posebnu „terapiju“ u logorima. Ipak, svi smo bili zadovoljni jer smo taj dio posla uspjeli odraditi i što je Hrvatska međunarodno priznata država. Mi smo u Domovinskom ratu napravili što smo trebali ali je politika sve to uspjela upropastiti, a ovo su posljedice toga. Slažem s izjavama gradonačelnika i mislim da država sve to dozvoljava. Za cjelokupnu situaciju kriva je politika i ona je u ovih 27 godina odradila jako loš posao - rekao je Josić.

VIDEO Dan kada je cijeli EU priznao Hrvatsku

 

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar Grunf
  Grunf:

  koja budala im je dozvolila nastavu na srpskom u HR. još mogu razumijeti da imaju sat srpskog nakon škole ali ne i cijelu nastavu

 • sudbina x:

  Plenkoviću slušaj što ti govori čovjek koji zna kako četnici i danas razaraju Vukovar...

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  U startu je napravljena pogreška. Čim je istekao moratorij, zakon se trebao provoditi.