Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjerenja diljem svijeta

Hoće li ova godina biti rekordno topla?

osijek ljeto
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
24.06.2015.
u 15:07

Podsjetimo, u Indiji je krajem svibnja od toplinskog vala preminulo 1500 ljudi, a prije nekoliko dana i u susjednom Pakistanu je zabilježeno mnogo mrtvih zbog vrućina od 45 stupnjeva

Iako trenutačne temperature u Hrvatskoj ne ukazuju na to da bi ova godina mogla biti rekordno topla, mjerenja različitih agencija upućuje da bi tako ipak moglo biti. Ovogodišnji svibanj bio je globalno najtopliji od 1880. otkad postoje mjerenja, objavio je Bloomberg. Potvrdile su to različite meteorološke agencije – američka NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i japanska JMA (Japan Meteorological Agency), dok NASA tvrdi da je prošli mjesec bio drugi najtopliji u povijesti.

Iako je temperatura diljem planeta bila očekivano različita pa je tako američki Srednji zapad bio svježiji nego inače, na brojnim mjestima temperature su prelazile prosječne vrijednosti za taj proljetni mjesec.

Ovi podaci mogli bi biti tek uvod u pakleno ljeto. Američki National Weather Service predviđa da će globalni atmosfersko-oceanski fenomen El Niño, za čijeg je trajanja voda u Tihom oceanu toplija od prosjeka, biti prisutan u razdoblju od 2015. do 2016. To samo po sebi ne znači da će ljeto biti rekordno toplo, no uz ostale indikatore može na upućivati na taj zaključak.

Podsjetimo, u Indiji je krajem svibnja od toplinskog vala preminulo 1500 ljudi, a prije nekoliko dana i u susjednom Pakistanu je zabilježeno mnogo mrtvih zbog vrućina od 45 stupnjeva.

Foto: Screenshot/DHMZ

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda "pozitivne temperaturne anomalije za svibanj 2015. godine pokazuju da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka bila iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. – 1990.). Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0.9°C (Daruvar) do 2.3°C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za svibanj 2015. godine opisane su kategorijama vrlo toplo (dio središnje Hrvatske te sjeverni, srednji i dio južnog Jadrana) i toplo (preostali dio Hrvatske)."

>>U Hrvatskoj od 1990. do 2008. zbog klimatskih promjena umrlo 1300 ljudi

Komentara 1

MV
Mijat vrdoljak
15:36 24.06.2015.

Od 1880 postoje mjerenja a danas su merenja u istom članku kako je to moguće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije