Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST ILI UZLET?

HNS je bio talac Vesne Pusić i gubitnika koji politički mrze HDZ

Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/5
08.06.2017.
u 19:29

A lani se Vlahušić zalagao za koaliciju HDZ-SDP

Još prije samo tjedan dana Dario Čepo, nestranački kandidat za zamjenika Anke Mrak-Taritaš, uvjeravao je javnost da nju glasači “ne doživljavaju kao kandidatkinju HNS-a”. I tek što je pretrpjela poraz, Goran Beus Richembergh objavljuje dramatičan apel na svom Facebooku: “Rasplet događaja u prvi plan sada stavlja Anku Mrak-Taritaš kao osobu koja je sposobna i na neki način pozvana da preuzme vođenje HNS-a u najosjetljivijem i najzahtjevnijem trenutku za stranku, kao nova liderica građanskog centra”. To je ilustracija stanja u HNS-u.

Vlahušić i politička čast

Stare snage ideologiziranog HNS-a sve su nade polagale u gubitnicu izbora u Zagrebu. Očigledno je da se taj dio HNS-a dao zavesti mišlju kako taj politički kapital treba iskoristiti zaboravljajući na čemu se temelji dobar dio podrške koji je dobila Mrak-Taritaš i da “protubandićevske” političke poruke na parlamentarnim izborima nemaju baš nikakvog značaja te da sasvim sigurno ni stranka, a ni Mrak-Taritaš ni približno ne bi mogli ponoviti takav uspjeh.

Uostalom, pitanje je i je li Mrak-Taritaš izgubila izbore u Zagrebu zbog Vrdoljakova “pitijevskog” tvita ili možda baš zbog njezine isključivosti koja je zasmetala dijelu birača: “Ako moj HNS ode u koaliciju s HDZ-om, ja odlazim iz stranke”. Već se i Zoran Milanović uvjerio da se izbori više ne dobivaju na “antihadezeovštini”.

Više to nije “onaj HDZ”. I sama Mrak-Taritaš prije godinu dana nije bila tako rezolutna kada je njezin stranački kolega, i još jedan veliki indirektni gubitnik ovih lokalnih izbora, Andro Vlahušić na N1 televiziji govorio o tomu kako nam je potrebna potpuna profesionalizacija društva i velika osmogodišnja koalicija SDP-a i HDZ-a. Tada je u svome stilu duhovito dometnula kako gradonačelnik Vlahušić ima pravo na stav kao što svatko ima pravo na stav o završetku nogometne utakmice.

Ono što je prije godinu dana nudio koalicijskom partneru kao spasonosno rješenje za Hrvatsku, Vlahušić danas vidi kao politički “harakiri” za HNS govoreći o važnosti očuvanja svjetonazora kao da je riječ o prekrštavanju.

A što se to dogodilo u tih godinu dana da je Vlahušić posve promijenio stav? HDZ ga je detronizirao pa indirektno i pobijedio na izborima. I baš mu sada treba vjerovati, a ne dok je pod svaku cijenu i kao osuđenik naumio biti na vlasti, da je konačno spoznao važnost političke časti. Rečenicu koju je slavodobitno izgovorio nakon dramatične sjednice Predsjedništva za N1 televiziju pristojna i demokratska Hrvatska koja poštuje pravnu državu očekivala je davno prije: “Ne morate biti na vlasti, politika mora biti časna”.

Prema insajderskim izvještajima s Predsjedništva HNS-a, do preokreta na temu HNS-ova sudioništva u Plenkovićevoj vladi doveo je istup počasne predsjednice HNS-a, za koju je bilo koji oblik suradnje HNS-a s HDZ-om duboko osobno pitanje jer je ona kao žestoka protivnica HDZ-a na tomu izgradila cijelu svoju političku karijeru i, objektivno, s time bi se njoj urušio sav politički svijet.

I Vesna Pusić za svoje političke gubitke, a osobito vezano za neimenovanje u UN-u, HDZ doživljava kao glavnog krivca, premda je i bez toga svim svojim političkim bićem u sukobu interesa da bi racionalno govorila o posljedicama (ne)suradnje HNS-a s HDZ-om. Ivan Vrdoljak prepustio je vodstvo stranke osobnim gubitničkim instinktima nekolicine HNS-ovaca u trenutku kad se od njega tražilo da pokaže svoje liderske sposobnosti.

Radimir Čačić likuje

Vrdoljaka je izbjegavanje raskola u HNS-u natjeralo na povlačenje, osim ako ono nije bilo strateško prepuštajući teret odluke Središnjem odboru HNS-a. Ali, raskol se ovako ili onako dogodio! Dovoljno je vidjeti Radimira Čačića kako likuje.

Samo je pitanje tko je žrtva tog raskola. Tko je prošlost, a tko budućnost HNS-a, ostrašćeni gubitnici koji su se s moćnih visina spustili u protuhadezeovske rovove ili oni koji izlaskom iz tih rovova pokušavaju graditi neku drugačiju Hrvatsku. Sasvim je sigurno da HDZ neće ideološki promijeniti HNS, a niti će HNS promijeniti HDZ, ali njihov pokušaj zajedničkog rada mogao bi promijeniti Hrvatsku.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 94

DH
dalibor.hren
19:39 08.06.2017.

Nadam se da je ovo politički kraj Vesne Pusić!

JA
jadrmatic
19:59 08.06.2017.

HNS odavno ne postoji kao stranka nego kao skup tri frakcije: jugo-udbo-lgbt elite u Zagrebu koja je bila najutjecajnija, a donosila je najmanje glasova, narodnjačke frakcije u Varaždinu i Međimurju koju je davno okupio Čačić, i lokalnih seoskih menadžera-lopova-lokalnih šerifaa razbacanih po Hrvatskoj. Sada je došlo do prirodnog raskola u kojem su pobijedili narodnjaci sa sjevera, jugo-udbo-lgbt uhljebi će se već nekako negdje snaći, a u ostatku Hrvatske će HNS potpuno nestati.

KR
krmnazabrana
20:56 08.06.2017.

Kraj jednog antihrvatskog HNS (Pusičkinog) i snjom Mrak i Tahirović (pravo ime Rihtenbergera). Koliko god bilo važno, da ne moramo ići na izbore, još je važnije da se riješimo takvih pojedinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije