Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNI RASPLET

HNS odlučio i ide u koaliciju s HDZ-om! Pusić: Očekujem da će me isključiti

Anka Mrak Taritaš, Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/6
07.06.2017.
u 20:22

Središnji odbor nije prihvatio odluku jučerašnjeg predsjedništva već novu odluku sa 78 glasova 'za' da idemo u razgovore s HDZ-om, rekao je Predrag Štromar

Središnji  odbor HNS-a velikom većinom glasova u srijedu navečer odbacio je prijedlog Predsjedništva stranke te je izglasao potporu koaliciju s HDZ-om.

Od 107 prisutnih članova HNS-ova Središnjeg odbora, za koaliciju s HDZ-om glasovalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano.

Među prvima sjednicu su napustili protivnici koaliranja s HDZ-om, HNS-ovi saborski zastupnici Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh

– Ja sam bila protiv toga, ostala sam u manjini. To je njihovo pravo. Vjerojatno ću statutarno biti isključena budući da neću biti za tu Vladu – rekla je Vesna Pusić koja je razočarana odlukom.

Goran Beus Richembergh, napuštajući sjednicu, u izjavi novinarima rekao je kako je odluku HNS-ova Središnjeg odbora o koaliranju s HDZ-om doživio "vrlo teško, vrlo emotivno".

'Prvi korak'

– Središnji odbor nije prihvatio odluku jučerašnjeg predsjedništva već novu odluku sa 78 glasova ''za'' da idemo u razgovore s HDZ-om – rekao je Predrag Štromar i dodao da to ne znači koaliciju.

– Ovo je prvi korak s naše strane – rekao je Štromar.

Rekao je kako su predložili tri ministra, a jedan od prijedloga je ministarstvo obrazovanja. 

– Ako se to prihvati, onda bi to značilo da Pavo Barišić mora otići – rekao je Štromar i poručio da je siguran da će imati dovoljno zastupnika da oforme Vladu ako se to prije dogovore.

– Nismo izdali birače – rekao je Štromar.

Beus Richembergh: Plenkovićeva hidra pustila pipke mnogo dublje

Goran Beus Richembergh već je za trajanja sjednice Središnjeg odbora dao naslutiti da bi se mogla poništiti jučerašnja odluka Predsjedništva stranke te da će HNS ipak ići u Vladu s HDZ-om.

– U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde – objavio je nešto prije 19 sati Beus Richembergh na Facebooku, dajući do znanja da bi HNS ipak mogao krenuti u suradnju s HDZ-om.

Prema informacijama sa Središnjeg odbora HNS-a, doznajemo da je Srećko Ferenčak novi stari glavni tajnik stranke. Zanimljivo je i da je Ivan Vrdoljak dobio veliki pljesak nakon svog izlaganja. Puno slabiji pljesak dobila je Vesna Pusić.

Andro Vlahušić je izašao s rasprave i rekao da je ponosan na odluku Predsjedništva.

Kako se neslužbeno doznaje, HNS-ovci su do sada raspravili dvije točke dnevnog reda, a to su - analiza lokalnih izbora i ostavka predsjednika Ivana Vrdoljaka, koji je obrazložio razloge za jučer podnesenu ostavku. Također se doznaje da oko 30 posto Središnjeg odbora HNS-a čine delegati iz varaždinske organizacije HNS-a koji su za koaliciju s HDZ-om. Tome treba dodati i 15 članova odbora koje je imenovao dosadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak, koji se zalaže za tu koaliciju.

Iza 19 sati Središnji odbor HNS-a krenuo je s pojedinačnom raspravom o mogućoj koaliciji s HDZ-om, a kako se pretpostavlja, sjednica će potrajati više sati.

'Ne očekujem da bi se nešto novo trebalo dogoditi'

Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković izjavio je u srijedu kako ne očekuje nikakve preokrete nakon ostavke predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazao demokratičnost i ozbiljnost. No zastupnik HNS-a Milorad Batinić istaknuo je da odluka predsjedništva HNS-a o nesuradnji s HDZ-om nije konačna, nego da će biti onako kako odluči Središnji odbor. 

– Jučer smo donijeli odluku, danas je Središnji odbor, konstituiranje Središnjeg odbora, rasprava, izvještaj, lokalni izbori. Ne očekujem da bi se nešto novo trebalo dogoditi. Hoće li se dogoditi – ne znam, ali ja to u ovom trenutku ne očekujem – rekao je Gjurković uoči početka zasjedanja Središnjeg odbora HNS-a u hotelu Sheraton, gdje se očekuje da će biti donesena konačna odluka o suradnji HNS-a s HDZ-om.

– Ono što je najvažnije jest da smo do sada pokazali procedure demokracije i ozbiljnost. Bitno je to da raspravljamo, da razgovaramo. Kako ćemo njegovati demokraciju ako mi sami nismo unutar stranke spremni otvoreno razgovarati i glasovati? Mislim da je to za ovu stranku dobro – naglasio je.

Na pitanje postoji li pritisak na članove Središnjeg odbora, Gjurković je ocijenio kako je sigurno da je situacija za njih sada nezgodna.

– Sigurno je da su oni sada u nezgodnoj situaciji. HNS je jučer na predsjedništvu rekao to što je rekao, predsjednik stranke je predložio da se ne ide u koaliciju s HDZ-om i glasao je za to. No mi danas imamo središnji odbor s drugim dnevnim redom i naravno da ćemo raspravljati i o tome jer je bitno, a hoće li se neke dodatne odluke donositi, ne znam – napomenuo je.

I Predsjedništvo HDZ-a trebalo se sastati danas, no njihova sjednica je otkazana.

Vrdoljak: Idem u penziju

Kako se doznaje iz HNS-a, središnji odbor trebao bi potvrditi jučerašnje odluke predsjedništva stranke. O odlukama će raspravljati 132 člana, a ako se to potvrdi, kao što se očekuje, stranku preuzima Vrdoljakov zamjenik Predrag Štromar, koji bi trebao voditi stranku do sljedećeg izbornog sabora na kojem će se izabrati novo vodstvo HNS-a.

Budući da je Vrdoljak najavio da se povlači sa svih političkih funkcija, on se povlači i iz Sabora, a na njegovo mjesto trebao bi doći Stjepan Čuraj.

Vrdoljak je odbio odgovarati na pitanja novinara, ali je na novinarski upit kazao kako ide u mirovinu.

Beus Richembergh: S HDZ-om nemamo što raditi 

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh izjavio je uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će se Središnji odbor "definitivno otkloniti od pokušaja da se HNS kompromitira, zagadi i posvadi i podijeli".

 – Ta režija iz HDZ-a poznata je iz prijašnjih vremena, a Plenković ju je samo naslijedio i to je samo dokaz da je to stranka koja se ne mijenja i s kojom nemamo što raditi. Oni koji imaju što raditi s njima, vjerojatno za to imaju neki interes u tome. Ja osobno nemam, želim ovom zemljom hodati uzdignutoga čela i čistog obraza –  izjavio je Beus Richembergh novinarima uoči sjednice središnjeg odbora HNS-a.

Na pitanje  koji je dio HNS-a blizak HDZ-u, Beus je odgovorio da "nema dijelova i da je uvijek čovjek u pitanju". – Možemo govoriti samo o ljudima koji ili nemaju dovoljno informacija ili imaju nekakve osobne interese.

Odbio je odgovoriti i je li riječ o varaždinskoj organizaciji HNS-a, istaknuvši da ne bi generalizirao.

Upitan postoje li pritisci na članove središnjeg odbora da glasaju suprotno odluci predsjedništva stranke, rekao je da to ne zna.

– To ne znam, ne mogu vam potvrditi, čuo sam samo iz druge ruke –  rekao je Beus.

Na pitanje novinara za komentar odgode sjednice Predsjedništva HDZ-a, koja se također trebala održati danas popodne, rekao je: – To sve znači, netko je dobio time out ili priliku za doigravanje –  a tko je, kaže, vidjet će se danas.

Ako Središnji odbor ne prihvati odluke Predsjedništva, nego kažu da su za suradnju s HDZ-om, Beus Richembergh kaže da će se postupati kako odluči većina, "ali bez nas koji se s tim ne slažemo".

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 233

CA
carlo20
20:57 07.06.2017.

HNS treba isključiti Pusić, dosta su bili taoci njezine politike! Ako je uspješni međimurski župan Posavec za ulazak u vladu, to je plus za HDZ. HDZu, a pogotovo HNSu ne treba Pusić, već dokazani uspješni ljudi poput župana međimurskog. Sdp političari i komentatori se najviše toga boje, pročišćenog HNSa. Ako međimurski HNS-ovci daju potporu vladi, HDZ se napokon vraća na sjever Hrvatske, a sdp odlazi u provaliju, SDPa nema u Dalmaciji, nema ih u Slavoniji, nema ih u Istri, nema ih u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, SDPu ostaje samo koalicija u Samoboru s Beljakom. SDPa nema nigdje i zato su sdp mediji, sdp političarii, te njihovi dežurni komentatori u panici zbog koalicije HDZa i pročišćenog HNSa.

HR
Hrvatska
15:15 07.06.2017.

Kad vidim koliko su se propeli SDP i Most bas treba ici sa HNS-om ali bez Pusic i Jokica

BA
barbaizamerike
16:20 07.06.2017.

uh ta pusicka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije