Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj krize vlasti

U novu Vladu ulaze Štromar, Blaženka Divjak i Marijan

plenković, jandroković
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
07.06.2017.
u 23:20

Nova saborska većina HDZ-a i HNS-a, procjenjuju u HDZ-u, trebala bi imati 78-79 ruku. Ne računaju na Hasanbegovića, Brunu Esih, Marina Škibolu ni Tomislava Sauchu

Nakon nevjerojatnih obrata u političkoj krizi nastaloj nakon raspada braka HDZ-a i Mosta, premijer Andrej Plenković Vladu će nastaviti voditi s HNS-om. Za spas Plenkovićeve Vlade HNS će, prema našim informacijama, dobiti mjesto potpredsjednika Vlade te ministarstva graditeljstva i pravosuđa, a moguće i obrazovanja.

Predrag Štromar, mogući novi šef HNS-a čiji su delegati iz najbrojnije organizacije HNS-a u Varaždinskoj županiji na Središnjem odboru presudili u odluci da HNS ide u Vladu s HDZ-om, trebao bi biti novi potpredsjednik Vlade, možda ujedno i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak, profesorica na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, mogla bi biti nova ministrica obrazovanja (što bi značilo da Pavo Barišić odlazi), a Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, novi ministra pravosuđa iz kvote HNS-a. HDZ-ov Lovro Kuščević, dosadašnji ministar graditeljstva, prema informacijama, preuzeo bi Ministarstvo uprave (koje je ostalo bez ministara nakon smjene Mostova Kovačića), a HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić, koji je dosad vodio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, doznajemo, mogao bi biti novi ministar zaštite okoliša i energetike. Na Ćorićevu dosadašnju poziciju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, čuje se u HDZ-u, mogla bi doći sadašnja državna tajnica u tom resoru Katarina Ivanković Knežević. U HDZ-u kažu kako Ćorićevu preuzimanju resora energetike u prilog ide to što je uz njega potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a navodno i dobri odnosi s Milijanom Brkićem, stranačkim zamjenikom Andreja Plenkovića.

Od bivših Mostovih ministarstava ostalo je još Ministarstvo unutarnjih poslova koje je nakon smjene Vlahe Orepića vodio Robert Kopal, i koje svakako ostaje HDZ-u, ali iako se dosad smatralo da Kopal sigurno ostaje ministar unutarnjih poslova, u HDZ-u doznajemo da za tu poziciju konkuriraju dvije osobe. Na Predsjedništvu HDZ-a dan ranije dio članova bio je protiv toga da HNS-u pripadne resor obrazovanja. Tako se izjasnio Miro Kovač dok je Milijan Brkić rekao da su njegovi uvjeti za suradnju s HNS-om da to bude bez Vesne Pusić ( koja je protiv Vlade s HDZ-om), ali i da Boris Jokić, bivši vođa kurikularne reforme, ne može biti ministar obrazovanja. No, HNS je već Jokiću ponudio da se vrati na čelo kurikularne reforme, pa će to biti predmet pregovora s HDZ-om koji bi mogao izazvati otpore u stranci. Iako se u HDZ-u i mimo Mire Kovača čulo da HNS neće dobiti Ministarstvo obrazovanja, na kraju će se i o tom resoru pregovarati. Predsjedništvo HDZ-a danas se ponovno sastaje i trebalo bi potvrditi pregovarački okvir s HNS-om. U HDZ-u procjenjuju da bi se tijekom vikenda napisao koalicijski sporazum, a da bi se o novim ministrima glasalo iduće srijede. Nova većina, rekao nam je sugovornik iz HDZ-a, trebala bi imati 78 do 79 ruku, jer u HDZ-u ne računaju da će dio većine koja je izglasala Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora biti Zlatko Hasanbegović, bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kao ni Marin Škibola iz Živog zida. No zato računaju na Silvana Hrelju, šefa HSU-a koji je u Klubu HNS-a, nezavisnog Željka Glasnovića te ostale zastupnike iz te minimalne većine. HNS u novu HDZ-ovu većinu donosi pet zastupnika jer je četvero HNS-ovaca protiv Vlade s HDZ-om. Sinoć su se nakon odluke Središnjeg odbora HNS-a o ulasku u Vladu s HDZ-om već čuli glavni tajnici HDZ-a i HNS-a, Jandroković i Ferenčak, a premijer Plenković već sada će ostati upamćen da je u neviđenim obratima ipak uspio spasiti Vladu.     

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE. 

Komentara 107

HR
Hrvatska
23:28 07.06.2017.

Zelimo Marica i dalje kao ministra financija obavezno.

Avatar quousque tandem
quousque tandem
23:36 07.06.2017.

Možda ova koalicija neće uspjeti, ali vrijedi pokušati. Vidjeli smo kuda je politika "ili mi ili oni" dovela zemlju, vrijeme je da vidimo što možemo napraviti zajedno, fokusirani na budućnost, a ne na besmislene podjele iz prošlog stoljeća.

BT
blue_terminator
00:01 08.06.2017.

pa pa Pusić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije