Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

HDZ-ova i HNS-ova politička obitelj u Europi već koaliraju

U redovima europskih liberala kažu da nisu raspravljali o Hrvatskoj i da njihovi primjeri nisu potpuno usporedivi s hrvatskima
07. lipnja 2017. u 19:35 3 komentara 2105 prikaza
Foto: DPA/PIXSELL

Koaliranje pučana i liberala, o kakvom se nagađa u Hrvatskoj, nije neuobičajeno u Europi. Uostalom, na krilima takvog dogovora nedavno je za predsjednika Europskog parlamenta izabran talijanski pučanin Antonio Tajani. No, upućeni sugovornici u Bruxellesu kažu da europski liberali niti potiču hrvatsku stranku iz svoje obitelji, HNS, da koalira s HDZ-om, niti smatraju da su europski primjeri potpuno usporedivi s hrvatskima.

ivan čehok OPTUŽENI, A IZABRANI I ovi izbori pokazali: biračima ne smetaju optužnice za korupciju

Pouke iz Mađarske, Poljske...

Unutar Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) postoje liberalne stranke koje su konzervativnije i bliže su desnom centru te liberalne stranke koje su socijalno-progresivnije i bliže su lijevom centru. Konzervativni liberali često ulaze u koalicije s nekom od stranaka iz redova europskih pučana. No, HNS je sličniji onima unutar ALDE-a, koji su socijalni liberali, i zbog toga jedan upućeni sugovornik koji je želio ostati anoniman kaže da činjenica da neki europski liberali koaliraju s pučanima ne znači automatski da bi to bila prirodna situacija sada u Hrvatskoj, u slučaju da se pokuša stvoriti koalicija HNS-a i HDZ-a. Svi sugovornici iz redova europskih liberala s kojima smo jučer razgovarali kažu da nikakve rasprave unutar ALDE-a uopće nije bilo na temu situacije u Hrvatskoj. ALDE i inače nije politička obitelj koja bi s europskog vrha nalagala nacionalnim članicama obitelji što da rade. Vrh europskih liberala vjerojatno se ne bi stoga ni protivio scenariju u kojem bi HNS odlučio ići s HDZ-om u formiranje nove saborske većine.

– Europski liberali bili bi prvi koji bi podigli glas u slučaju da postoje neke deformacije oko desničarske politike koja nije demokratska. To se pokazalo na slučaju Mađarske, Poljske, pa ovih dana i Češke, gdje su liberali prvi u osudi nedemokratskih desnih tendencija. No, ALDE nema nikakav stav što se tiče trenutačne političke situacije u Hrvatskoj – kaže jedan sugovornik.

radimir čačić RADIMIR ČAČIĆ Vlada treba opstati, ali HNS nema pravo prodavati glasove

Plenkovićev argument

Pri nedavnom izboru novog predsjednika Europskog parlamenta liberali su se između kandidata europskih socijalista i kandidata europskih pučana priklonili potonjem. Tu činjenicu, da HDZ-ova politička obitelj u Europi koalira s HNS-ovom političkom obitelji u Europi, kao argument u svoju korist pokušava koristiti i premijer Andrej Plenković u preslaganju saborske većine. Također je vjerojatnije da bi se u EU izbrojilo više primjera suradnje liberala s pučanima (desnim centrom) nego liberala sa socijaldemokratima.

No, političke stranke ne vode svoju politiku prema načelu presedana koji je zabilježen ili nije zabilježen negdje u EU, nego prema interesima svojeg vodstva, stranačkih tijela i članstva te slovu i duhu stranačkih programa. U slučaju HNS-a, i nekim promatračima iz EU vidljivo je to da proces promjene partnera, s dosadašnjeg na ljevici na novog na desnici, treba biti vođen, kako se izrazio jedan naš sugovornik, “iznimno precizno, s dobrim pripremama i smislenim objašnjenjima za takav potez”.     

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak 'Ništa od koalicije s HDZ-om, podnosim ostavku na sve političke funkcije!' Matija Posavec i Ivan Vrdoljak Matija Posavec: Rasprava bez sankcija trebala bi spriječiti raskol u HNS-u Prilagodili se, ali... Janica natjerala HNS na promjene: 'Podnijeli smo ustavnu tužbu'
Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Deleted user:

  Što pričate gluposti, svatko sa svakim može koalirati. Koalicije su stvar kompromisa i dogovora.

 • kamenjar0404:

  Sve stranke koje koaliraju za dobrobit drzave pozdravljam a one koje bi nasu Hrvatsku destabilizirale pa cak i rusile,mi biraci cemo na iducim izborima kazniti !!!!!

 • Avatar Gracija
  Gracija:

  Treba odati priznanje novinarima ove tiskovine na trudu kojeg ulažu za spašavanje ( nevojnika) premijera i potpori koju iskazuju stvaranju nove koalicije ;)