Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberali i pučani spojivi?

HDZ-ova i HNS-ova politička obitelj u Europi već koaliraju

DPA/PIXSELL
07.06.2017.
u 19:35

U redovima europskih liberala kažu da nisu raspravljali o Hrvatskoj i da njihovi primjeri nisu potpuno usporedivi s hrvatskima

Koaliranje pučana i liberala, o kakvom se nagađa u Hrvatskoj, nije neuobičajeno u Europi. Uostalom, na krilima takvog dogovora nedavno je za predsjednika Europskog parlamenta izabran talijanski pučanin Antonio Tajani. No, upućeni sugovornici u Bruxellesu kažu da europski liberali niti potiču hrvatsku stranku iz svoje obitelji, HNS, da koalira s HDZ-om, niti smatraju da su europski primjeri potpuno usporedivi s hrvatskima.

Pouke iz Mađarske, Poljske...

Unutar Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) postoje liberalne stranke koje su konzervativnije i bliže su desnom centru te liberalne stranke koje su socijalno-progresivnije i bliže su lijevom centru. Konzervativni liberali često ulaze u koalicije s nekom od stranaka iz redova europskih pučana. No, HNS je sličniji onima unutar ALDE-a, koji su socijalni liberali, i zbog toga jedan upućeni sugovornik koji je želio ostati anoniman kaže da činjenica da neki europski liberali koaliraju s pučanima ne znači automatski da bi to bila prirodna situacija sada u Hrvatskoj, u slučaju da se pokuša stvoriti koalicija HNS-a i HDZ-a. Svi sugovornici iz redova europskih liberala s kojima smo jučer razgovarali kažu da nikakve rasprave unutar ALDE-a uopće nije bilo na temu situacije u Hrvatskoj. ALDE i inače nije politička obitelj koja bi s europskog vrha nalagala nacionalnim članicama obitelji što da rade. Vrh europskih liberala vjerojatno se ne bi stoga ni protivio scenariju u kojem bi HNS odlučio ići s HDZ-om u formiranje nove saborske većine.

– Europski liberali bili bi prvi koji bi podigli glas u slučaju da postoje neke deformacije oko desničarske politike koja nije demokratska. To se pokazalo na slučaju Mađarske, Poljske, pa ovih dana i Češke, gdje su liberali prvi u osudi nedemokratskih desnih tendencija. No, ALDE nema nikakav stav što se tiče trenutačne političke situacije u Hrvatskoj – kaže jedan sugovornik.

Plenkovićev argument

Pri nedavnom izboru novog predsjednika Europskog parlamenta liberali su se između kandidata europskih socijalista i kandidata europskih pučana priklonili potonjem. Tu činjenicu, da HDZ-ova politička obitelj u Europi koalira s HNS-ovom političkom obitelji u Europi, kao argument u svoju korist pokušava koristiti i premijer Andrej Plenković u preslaganju saborske većine. Također je vjerojatnije da bi se u EU izbrojilo više primjera suradnje liberala s pučanima (desnim centrom) nego liberala sa socijaldemokratima.

No, političke stranke ne vode svoju politiku prema načelu presedana koji je zabilježen ili nije zabilježen negdje u EU, nego prema interesima svojeg vodstva, stranačkih tijela i članstva te slovu i duhu stranačkih programa. U slučaju HNS-a, i nekim promatračima iz EU vidljivo je to da proces promjene partnera, s dosadašnjeg na ljevici na novog na desnici, treba biti vođen, kako se izrazio jedan naš sugovornik, “iznimno precizno, s dobrim pripremama i smislenim objašnjenjima za takav potez”.     

Komentara 3

DU
Deleted user
23:43 07.06.2017.

Što pričate gluposti, svatko sa svakim može koalirati. Koalicije su stvar kompromisa i dogovora.

KA
kamenjar0404
07:53 08.06.2017.

Sve stranke koje koaliraju za dobrobit drzave pozdravljam a one koje bi nasu Hrvatsku destabilizirale pa cak i rusile,mi biraci cemo na iducim izborima kazniti !!!!!

DU
Deleted user
20:01 07.06.2017.

Treba odati priznanje novinarima ove tiskovine na trudu kojeg ulažu za spašavanje ( nevojnika) premijera i potpori koju iskazuju stvaranju nove koalicije ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije