Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SISKU

Hitnjaci obilježili Nacionalni dan hitne medicinske službe: 'Edukacijom se stres može se umanjiti, ali se ne može izbjeći'

Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen je u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
30.04.2022.
u 13:41

Sustav hitne medicine danas ima više od 4000 djelatnika koji godišnje odrade do 1.500.000 Intervencija

Za dugoročan uspjeh i zadovoljstvo pacijenata i medicinskih djelatnika presudan je timski duh i način razmišljanja, izjavila je na središnjem obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) u Sisku ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević.

Sustav hitne medicine danas ima više od 4000 djelatnika koji godišnje odrade do 1.500.000 Intervencija, a djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije ovom prigodom je ravnateljica HZHM-a dodijelila priznanje za nesebično zalaganje i profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata neposredno nakon potresa, a oni su svoje znanje i stručnost prisutnima pokazali vježbom naprednog održavanja života.

„Naši timovi HMS-a imali su tijekom 2021. godine 17.856 intervencija na terenu i 17.846 pregleda u ambulanti, dok sanitet bilježi čak 352.000 prijevoza pacijenata“, rekla je ravnateljica sisačko-moslavačkog Zavoda Silvija Desić Basarić te naglasila da su najvrjedniji kapital Zavoda njegovi motivirani djelatnici – 36 doktora medicine, 125 medicinskih sestara i tehničara i 85 vozača.

 „U odgovoru na složenu kriznu situaciju, zbrinjavanje hitnih pacijenta nakon potresa, a usred pandemije bolesti COVID-19, djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije pomogla je edukacija koja je temelj uspješnosti hitne medicine i jamac kvalitetnog pružanja hitne medicinske skrbi“, rekla je Maja Grba-Bujević.

Stoga je, uz specijalizaciju iz hitne medicine za liječnike, HZHM pokrenuo i projekt za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a te osigurao kontinuirano stručno usavršavanje djelatnicima izvanbolničkog i bolničkog HMS-a zahvaljujući projektima sufinanciranim sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

„Sustavnom edukacijom stres u HMS-u može se umanjiti, ali se ne može u potpunosti izbjeći“, nastavila je ravnateljica HZHM-a te istaknula kako zbog specifičnih uvjeta rada djelatnici HMS-a zaslužuju beneficiran radni staž.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima. Osim u Sisku, u brojnim hrvatskim gradovima hitnjaci su svoj dan obilježili edukacijskim programima kojima su nastojali potaknuti sugrađane da ispravnim postupcima pružanja pomoći i pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

>> VIDEO Otkriveno u kojim zemljama EU se najdulje živi: Pogledajte kako stoji Hrvatska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije