Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

HDZ i SDP ne nude ništa što bi povećalo nacionalni dohodak

Hrvatska se od korone ne može oporaviti za godinu dana bez novog pristupa
25. lipnja 2020. u 17:30 6 komentara 431 prikaza
Zagreb: U hotelu Westin održana je 14. konvencija hrvatskih izvoznika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ekonomist Ljubo Jurčić nositelj je izborne liste Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića u prvoj izbornoj jedinici.

Šibenik: Davor Bernardić predstavio kandidate s liste koalicije u IX. izbornoj jedinici nadriliječnici iz RESTARTA HDZ poručio na Facebooku: SDP - licemjerje vam je ime!

Kakve su nam šanse da se od gubitaka u koroni oporavimo u nekom razumnom roku od godinu-dvije?

Postoje različite mjere oporavka. Mi smo tek prošle godine dostigli realnu veličinu gospodarstva iz 2008. Prosjek grupe europskih zemalja u koju pripada i Hrvatska je 30 posto iznad 2008. Dakle mi smo i prije korone imali veliki problem s gospodarskom politikom i, posljedično, s gospodarskom strukturom, tj. domaćom proizvodnjom. Korona je zasad rasvijetlila samo manji dio hrvatskih problema. Odgovor je – Hrvatska se ne može oporaviti za godinu dana od posljedica korone. Ako ne promijenimo pristup ekonomskoj politici, Hrvatska će nastaviti tonuti gospodarski i demografski, kako je i tonula i prije korone, samo sada s puno nižeg nivoa. Nižeg oko 15 posto. Potkraj godine, vjerojatno ćemo se vratiti na razinu iz 2005. godine.

Male stranke trebale su biti korektiv starijeg koalicijskog partnera, no pokazalo se da vode računa samo o sebi?

To je problem hrvatske politike. Politika stvara strukturu gospodarstva, a struktura gospodarstva povratno mijenja strukturu društva i političku strukturu. Prevelik dio političara, jednako u velikim i malim strankama, kroz politiku vidi rješenje za sebe, a premali je broj onih koji su sposobni rješavati društvene probleme ili imaju rješenje za razvoj Hrvatske. U Hrvatskoj se stvorila politička dimenzija, odnosno scena, koja je izgradila svoju predstavu i retoriku, koja nema nimalo veze s hrvatskom stvarnošću, hrvatskim problemima a najmanje s politikama za rješenje tih problema i razvoj. Strašno!

Biračka kutija IZBORI 2020. HR Rejting: Evo kako stranke stoje u drugoj, trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici

Kako to da ste opet na izbornoj listi? Niste li se umorili od prethodnih pokušaja?

Već sam više od 40 godina, vidljivo i nevidljivo, na hrvatskoj političko-ekonomskoj sceni. Kao znanstvenik bavim se isto toliko vremena hrvatskim, europskim i svjetskim gospodarstvom, a proteklih 20-ak godina i geoekonomikom i geopolitikom. Taj moj rad realizira se kroz nastavna, znanstvena, popularna i politička predavanja i praktičan rad. Ne možete potpuno razumjeti politiku i ekonomiju ako je proučavate samo izvana, ako niste u nju uključeni. Ja sam imao tu sreću da sam to postigao. Uz znanje ekonomije i politike, puno se nauči o psihologiji ponašanja pojedinaca u stvarnom životu, koje nikakvim znanstvenim metodama ne možete potpuno otkriti.

Stranka Milana Bandića bila je uspješnija u postizbornoj “kupovini” zastupnika nego na samim izborima. Kakva su vam očekivanja?

Stranka Milana Bandića ponaša se kao i svaki politički subjekt u hrvatskom okruženju. Politika je umijeće mogućeg, uvijek s ciljem osvajanja ili barem sudjelovanja u vlasti. Postoje šanse za zastupnike iz zagrebačkih izbornih jedinica.

Što kažete za programe dviju vodećih stranaka, HDZ-a i SDP-a?

To su politički, odnosno politikantski programi jer su građeni prema političkoj sceni koju su sami kreirali, a ne prema stvarnim potrebama Hrvatske, prema realnoj socijalnoj i gospodarskoj strukturi. Ekonomski se ne mogu ocjenjivati jer u programima nisu zadovoljeni osnovni ekonomski principi funkcioniranja gospodarstva. Uglavnom, obećava se veći dohodak s ciljem zadovoljavanja pojedine društvene skupine radi dobivanja glasova. Problem je što je hrvatski nacionalni dohodak (hrvatska proizvodnja) među najnižima u EU i što u programima nema ni naznake kako ga povećati. Samo raspodjela onoga što se nekim automatizmom stvara

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
SLIJEDI MANJI KABINET
Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • luzinac:

    prodati inu ..kraljeznicu hr gospodarstva za 500 mil dolara je obicno poklanjanje...sramota

  • karinmedaje:

    bandić je problem a ne riješenje, a ovo za dohodak ima pravo...

  • bitanga99gizdava99:

    bravo Ljubo! Sretno u privatnom životu i u političkom životu