Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konačni dogovor SDP-a i HDZ-a oko istražnog povjerenstva i ustavnih sudaca

"Revizorsko izvješće nije pretjerano iznenadilo. Pozivam sve da pročitaju naš zahtjev osnivanjem istražnog povjerenstva. Tamo su postavljena pitanja koja postavlja većina građana", izjavio je Arsen Bauk
10. listopada 2017. u 12:37 14 komentara 901 prikaza
Bauk, Bačić i Jandroković
Foto: Robert Anic/PIXSELL

HDZ i SDP konačno su postigli dogovor oko osnivanja istražnog povjerenstva oko Agrokora, ali i izbora tri ustavna suca, a sve bi trebalo biti potvrđeno sutra ujutro glasovanjem u Saboru. 

Agrokor - Ante Ramljak Uprava prikrivala obveze Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Todorića, na potezu je DORH

Povjerenstvo s radom kreće 30. listopada, vodit će ga SDP-ov Orsat Miljenić, a u njemu će sjediti i njegov stranački kolega Gordan Maras, HDZ-ovi Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Ćuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Veliki problemi prošli su petak, nakon već postignutog dogovora, nastali zbog redoslijeda kojim će se izabrati ustavne suce, odnosno osnovati istražno povjerenstvo, no sada je i taj redoslijed dogovorio. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je da će se sutra ujutro prvo raspraviti amandmane SDP-a vezano uz osnivanje istražnog povjerenstva koji definiraju njegov sastav i datum s kojim kreće raditi.

- Nakon toga bi odmah glasovali o tome, zatim ćemo glasovati o izboru tri ustavna suca, tako da se poimence glasuje o tri kandidata. Nakon punih 7 mjeseci otkad je Odbor za Ustav donio odluku o objavljivanju javnog poziva za izbor sudaca, sada bi konačno omogućili da Ustavni sud radi u punom sazivu – kazao je Bačić. Dodaje i kako su u pregovorima izračunali da bi za obje odluke mogli imati najmanje 110 glasova.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izrazio je zadovoljstvo da će od sutra omogućiti nesmetan rad Ustavnog suda i rad istražnog povjerenstva, a na pitanje jesu li se HDZ i SDP o svemu trebali dogovoriti ranije, Bauk uzvraća da je bolje da na to ne odgovara kako se ne bi izazivale dodatne nepotrebne polemike.

O svemu je dogovor postignut, dodaju Bauk i Bačić, prije jučerašnje objave revizije Agrokora, tako da ih nije to ubrzalo.
S obzirom na to da neki u Saboru misle da se istražno povjerenstvo ne treba baviti dalekom prošlošću, a neki misle da treba istražiti sve vezano uz Agrokor pa i njegove prve dane poslovanja, Bauk i Bačić su upitano što oni misle o tome.

- Samom odlukom o osnivanju je definiran vremenski okvir, dakle od dana kada je koncern osnovan pa do danas. Dinamiku rada će utvrditi samo povjerenstvo, a rok u kojem trebaju donijeti odluku je zakonom propisan, u 6 mjeseci povjerenstvo treba polučiti određene zaključke, taj rok će tražiti doista ozbiljan posao i odgovornost, vjerujem da će biti na toj razini i provesti sve što je propisano – kaže Bačić te dodaje kako "dosad nismo imali dobra iskustva s rezultatima rada dosadašnjih povjerenstava, ali vjeruje da će se ovaj put doista raditi ozbiljno".

Je li ovo pobjeda SDP-a ili HDZ-a, upitani su.

- Ako to kažem, mogao bi ugroziti dogovor, važnije je da institucije funkcioniraju nego da se kaže tko je u ovoj partiji šaha pobijedio – kaže Bauk te dodaje kako je pobijedila Hrvatska.

- HDZ nije popustio, trebali smo partnera za izbor sudaca s obzirom na to da za to treba dvotrećinska većina, a oko povjerenstva – mi smo najavili da ćemo ako se ne dogovorimo sa SDP-om sami osnovati povjerenstvo – zaključuje Bačić.
Mostovac i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić pak kaže kako se povjerenstvo treba baviti osobama koje su odgovorne za cijelu krizu u državi koju izaziva Agrokor, ali i time kako promijeniti cijeli sustav da se takvo nešto više nikada ne ponovi.

- Treba mijenjati odnose HNB-a, zašto HANFA-a nije reagirala kad je vidjela izloženost u faktoring kućama, zašto ured za velike porezne obveznike nije odradio svoj posao, onda je tu i odgovornost Porezne uprave i nadležnog Ministarstva financija. O tome treba raspravljati istražno, nadam se da nećemo ostati samo na dnevnoj politici i predbacivanjima – kaže Panenić koji drži da je gubitak vremena otići predaleko u prošlost

- Treba se baviti prijelomnim trenutkom kad je kompanija počela rasti, znači posljednjih desetak godina, da idemo puno ranije bavili bismo se ljudima koji nisu živi, davno su završili radni vijek, ograničenja menadžerskih ugovora, zadnjih 5-7 godina zanimljivo, kao i odnosi između politike i Agrokora – tvrdi Panenić. Ključni je problem, drži, što su Vlade držale oči zatvorenima sve dok je kompanija uplaćivala porez na dobit, s obzirom na to da je ultimativni cilj svake Vlade punjenje državnog proračuna.

- Tu trebamo tražiti krivicu – vjeruje Panenić koji drži i kako nije dobro da na kraju ove sage samo Ivica Todorić ispadne jedini krivac kad do ovdje ne bi došao da nije imao i pomoć drugih.

- Prepreka svemu je kapacitet DORH-a koji se sigurno neće moći nositi s ovim – zaključuje Panenić.

Martina Dalić Martina Dalić: VIDEO 'Agrokor je bio zreo za stečaj. Todorić i Uprava znali su pravo stanje knjiga' Davor Bernardić Reakcije na izvješće Bernardić o Agrokoru: Kako je moguće da se, svih ovih godina, prikrije ovakav gubitak? Agrokor - Ante Ramljak Revizija koncerna Obveze 14,5 milijardi kuna veće od imovine Agrokora
Advent u Zagrebu
Zagrebački advent
Zašto svi luduju za germknedlama, što je to kitnkez i gdje se krije Artomat?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Zemunka
  Zemunka:

  Pa osnujte vec jednom to beskorisno povjerenstvo tako da se Maras ima cime baviti a javnost izbavite ove agonije.

 • afer:

  I što sada. članovi povjerenstva nisu ekonomisti, nisu knjigovođe, nemaju ni mogućnosti ni vremena niti pobrojati stranice spisa od 2010 od kada se lavina zakotrljala i sada će se politički koristiti za budale koji će im odobravati u ovoj trakavici ... prikaži još!i i kako bi bili (članovi) prisutni u javnosti ''da i oni vrijedno rade dok 'oni drugi' nisu ništa radili''. Cirkus.

 • brojevi:

  Unaprijed osuđeno na propast. Povjerenstvo je samo pokušaj SDP-ea da zaštiti i prikrije vlastitu odgovornosti za slućaj koncerna Agrokor. Ujedno i pokušaj kontrole i utjecaja na DORH u svrhu odvraćanja od pravnih sankcija za svoju stranku "poštenih" debelo umoćenu u isti slućaj.