Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija koncerna

Obveze 14,5 milijardi kuna veće od imovine Agrokora

Agrokor - Ante Ramljak
Marko Lukunić/PIXSELL
09.10.2017.
u 20:02

– Todoriću je sada najteže, jer zna što se tu događalo, nisam mu želio ništa loše, ali trebat će odgovoriti na mnoga pitanja – rekao je povjerenik Ante Ramljak.

Neknjiženje pojedinih obveza ili knjiženje obveza, ali na krivim stavkama koje uljepšavaju sliku likvidnosti tvrtke, pa povećanje vrijednosti pojedinih stavaka kroz goodwill ili zalihe, tek su neke od pronađenih nepravilnosti revizije u Agrokoru.

Sve je to rezultiralo izuzetno visokim ispravkom vrijednosti kapitala za 21,7 milijardi kuna. Nakon revizije za prethodne dvije godine, gubitak se s krajem 2016. popeo na 14,5 milijardi kuna. Glavni motiv takvih kombinacija bilo je jače investiranje, a da bi se moglo doći do novih kredita, morao je lažno prikazati manje dugove i veću operativnu dobit. No, utvrđeno je da je dio novca potrošen i u privatne svrhe. Gdje još točno, time će se baviti DORH.

Računovodstvene nepravilnosti, od čega je dio novca prema prvim nalazima utrošen i u privatne svrhe, za ljetovanja i helikoptere, kako je naveo izvanredni povjerenik Ante Ramljak, bile su temelj za podizanje kaznene prijave protiv odgovornih osoba, što je na konferenciji za novinstvo Ramljak i potvrdio.

Todoriću je sada najteže

Iako nije otkrio protiv koga je prijava podnesena, neslužbeno se doznaje da je podnesena samo protiv I. Todorića, a ne cijele uprave, jer je navodno na svim potpisima bilo samo njegovo ime. Ramljak je samo komentirao kako će Todorić morati odgovoriti na mnoga pitanja. – Todoriću je sada najteže jer zna što se događalo, nisam mu želio ništa loše, ali trebat će odgovoriti na mnoga pitanja – rekao je Ramljak.

Agrokor - Ante Ramljak
1/18

Među najvažnijim nepravilnostima one su od 2,9 milijardi kuna koje nisu iskazane kao obveze po kreditima, odnosno uopće nisu knjižene, a riječ je o primjerice o kreditima Zagrebačke banke, Splitske, Sberbanka, Agram Investa, Tehnike… dok je milijarda kuna pozajmice od Adrisa knjižena kao kapitalna rezerva, a ne obveza. Za 2,3 milijarde kuna nakon nalaza povećani su operativni i financijski troškovi, a za 2,1 milijardi kuna smanjen iznos novca i novčanih ekvivalenata. Jer je Todorić pozajmice koje je davao drugim tvrtkama također knjižio na poziciju “casha”.

Među tvrtkama kojima je davao takve pozajmice su, primjerice, Niva Inženjering, Zagreb Montaža, Sun Energy, Zvečevo, Lipa-promet… Upravo zbog takvog krivog knjiženja, rekao je Ramljak, rejting agencija Moody’s ocijenila je početkom godine kako Agrokor ima dovoljnu likvidnost za izvršenje obveza u ovoj i sljedećoj godini.

Na računovodstvene nepravilnosti odnosi se 5,6 milijardi kuna

Na računovodstvene nepravilnosti odnosi se 5,6 milijardi kuna, na greške kod vrijednosnih usklađenja 10,8 milijardi kuna, dok je dodatnih 5,2 milijardi imalo ostali utjecaj na kapital. Veći operativni i financijski troškovi za 2,3 milijardi kuna odnose se na troškove planiranog IPO-a za razdoblje od 2010. do kraja 2015. Iako postoje računi za te troškove, oni tijekom tih godina nisu knjiženi, pa se tako tijekom tih godina umjetno povećavala dobit.

No, nađen je ugovor prema kojem će Todorić nadoknaditi spomenute troškove ako se IPO dogodi, a ako ne onda će ih snositi Agrokor. Taj je trošak proknjižen nekoliko dana prije ulaska izvanredne uprave. A da Todorić nije niti planirao ići u IPO, iako na blogovima tvrdi da je sve bilo spremno, dokazuje raskid ugovora Todorića i Agrokora sredinom prosinca prošle godine gdje se navodi da “temeljem analize svih dostupnih podataka i činjenica do realizacije predmetnog projekta nije i niti će doći”.

Dodatno, u sklopu revizije utvrđeno je da se od tih tzv. troškova za IPO samo jedan odnosi na njih, a ostalo je bilo namijenjeno za privatne svrhe. Najveći iznos nepravilnosti odnosi se na vrijednosna usklađenja. Dio toga na tzv. goodwill koji je precijenjen kod Mercatora za 2,1 milijardi kuna, te kod Konzuma Sarajevo. Kod krivo knjiženih zaliha ispravak je 4,9 milijardi kuna. S krajem prošle godine imovina Agrokora je 41,8 milijardi kuna, a obveze 56,3 milijardi kuna.   

  

Komentara 13

KI
kimi
21:15 09.10.2017.

Apsolutno je nemoguće da tajkuni kao što je Todorić ovako nešto naprave bez debele pomoći samog vrha države. Već viđeno na ovim prostorima...,

DU
Deleted user
21:44 09.10.2017.

Najvažnije od svega da mirovinski fondovi RH nemaju što tražiti u Agrokoru. Agrokor je rupa bez dna, a označen je kao NEPRILIKA od strane Pbz i Zabe, prije 15 godina. 2017 to ne može biti PRILIKA za mirovinske fondove RH.. Neka Dalićka uloži svoju imovinu u Agrokor, a mirovinske fondove RH neka pusti na miru.

DU
Deleted user
08:58 10.10.2017.

Kaj god! Dični gazda Todorić Ivek, dragi sinci mu i mila mu kćerkica (sada ponosna vlasnica slavne tvrtke Srculence d.o.o.) čisti su kao suza. Drukčije ne može ni biti jerbo oni su moralne vertikale kakve Hrvatske do sada nije imala.. Dokaz: tekstovi što ih gazda Ivek marljivo objavljuje na svom blogu. To što se dogodilo s Agrokorom posljedica je gnjusne zaplotnjačke sprege i besprimjernog rovarenja unutarnjega i vanjskog neprijatelja koji nikada ne spavaju, nego sano smišljaju kako da napokoste tim divnim ljudimna koji ni mrava ne bi zgazili . Imat će DORH pune ruke posla dok ih po gazda Ivekovoj kaznenoj prijavi ne raskrinka i privede licu pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije