Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažna poruka Zapadu

II. iranska revolucija – Teheran prvi put u vladu imenovao žene

Podrška iz Bruxellesa: Ministrica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kod iranskog predsjednika Hassana Rohanija
Foto: Reuters/PIXSELL
11.08.2017.
u 18:24

Do jučer je to bilo nezamislivo – predsjednika Rohanija u slučaju spriječenosti mijenjat će žena

Iranski predsjednik Hassan Rohani (69) iznenadio je svijet svojim potezom za povijest – imenovao je tri žene na mjesta potpredsjednika države. Tim je potezom izazvao “2. iransku revoluciju”, a u isto vrijeme poslao snažnu poruku Zapadu, prije svega Donaldu Trumpu i SAD-u, partneru Saudijske Arabije, zemlje koja najviše krši prava žena kojima nije čak dopušten ni izlazak iz kuće bez muške pratnje kao ni vožnja automobila, koji pod svaku cijenu želi poništiti nuklearni sporazum s Iranom koji je potpisao Barack Obama te nametnuti nove sankcije.

Razbijene predrasude

Imenovanje tih triju žena uslijedilo je četiri dana nakon inauguracije za Rohanijev drugi predsjednički mandat i samo dan nakon što su ga reformisti kritizirali da je popustio pod pritiskom vjerskih konzervativaca i tvrdolinijaša jer nije nominirao nijednu ženu na ministarske funkcije. Udruge za prava žena zadovoljne su imenovanjem triju žena na mjesta potpredsjednice vlade jer, prema ovom imenovanju, u slučaju odsutnosti predsjednika Rohanija zemlju vodi žena, što je do sada bilo nemoguće i zamisliti. Predsjednica stranke Ženski reformisti Zahra Shjai kazala je da se nije iznenadila što žene nisu imenovane na mjesta ministara jer mnogi zastupnici u parlamentu ne vole vidjeti žene u vladi, ponajprije konzervativci.

– Međutim, imenovanjem žena na mjesta potpredsjednica države razbijena je barijera i predrasude da žene nisu za visoke funkcije – kazala je Zahra nadajući se da će se tim imenovanjima sada konačno u iranskom društvu početi rješavati pitanje žena koje su bile, do Rohanijeva dolaska na čelo države, potpuno diskriminirane. Sve te tri žene već su se dokazale svojim radom kao sposobne i moćne. Najpoznatija od njih je Masumeh Ebtekar (57), u svijetu poznata kao glasnogovornica u vrijeme talačke krize u veleposlanstvu SAD-a tijekom osamdesetih kada su američki diplomati i državljani koji su se u veleposlanstvu nalazili u vrijeme revolucije bili uzeti za taoce, sada je imenovana na mjesto potpredsjednice zadužene za ženska pitanja. Masumeh Ebtekar u prethodnoj Rohanijevoj administraciji bila je zadužena za zaštitu okoliša.

Dva različita šerijata

Druga potpredsjednica Laya Djonedi (37) bavit će se pravnim poslovima, dok je Shahindokt Movlaverdi (51) postavljena za specijalnu savjetnicu za građanska prava. Dok je u zemljama Zaljeva, a najviše u Saudijskoj Arabiji, položaj žena svakim danom sve gori jer provode šerijatske zakone prema kojima žena u islamu, po njihovu tumačenju, nema nikakva prava, pa čak ni na svoje tijelo, u Iranu, koja je također islamska zemlja čiji se zakoni također temelje na šerijatu, žene se svakodnevno uzdižu u društvu i zauzimaju visoke pozicije. Osim triju žena koje su imenovane na mjesta potpredsjednika, nedavno je u Iranu, prvi put od njegova osnivanja 1940., postavljena žena i na čelo nacionalne aviokompanije Iran Air. Ministarstvo prometa postavilo je na mjesto generalne direktorice Farzaneh Sharafbafi koja je doktorirala na temi zračnog inženjeringa i bila je u upravnom odboru iranske aviokompanije.

Administracija iranskog predsjednika Hassana Rohanija, umjerenog političara i vjerskog klerika, koji je u svibnju dobio još jedan mandat i obećao da će unaprijediti građanska prava i obnoviti veze sa Zapadom, postavila je žene na veliki broj rukovodećih mjesta, što je suprotno tradiciji u ovoj islamskoj republici.

Komentara 2

ST
stomugromova
22:56 11.08.2017.

U neznanju je spas,rekli bi širitelji fake vijesti.U Iranu je veliki broj žena sa doktoratom koje rade na sveučilišti kao profesori I predavači.Sjetimo se nedavno preminule od raka dojke u 41god. ,Mirijam Mirzakan,profesorice na univerzitetu Stanford I Princeton,koja je jedina žena koja je dobila najprestižniju svjetsku matematičku nagradu - Fields Medal for Mathematics, ,što je pandan Nobelu za matematiku.Ista je diplomirala na sveučilištu u Teheranu ,a doktorirala na Harvardu.Kao gimnazijalka je 1994g. kao clan državnog tima Irana osvojila zlatnu medalju na matematičkoj olimpijadi.Istu je medalju osvojila i godinu kasnije sa 100% riješenim testovima.

Avatar ivek
ivek
10:35 12.08.2017.

iranske sije su vecinom gey, sad imaju i damu za tukiju,,, novinar hasan je dijete iz tukije braka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije