Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda u prvom krugu

Iranci sa 60% glasova dali povjerenje Rohaniju

Izbori u Iranu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.05.2017.
u 21:40

Rohani je pobijedio svog glavnog protivnika, konzervativca Ebrahima Raisija

Veliko slavlje zavladalo je u Iranu nakon što je iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovi 99,7 posto prebrojanih glasova, objavio kako je iranski predsjednik Hassan Rohani i službeno pobijedio na predsjedničkim izborima, s oko 57 posto glasova i time dobio još jedan četverogodišnji mandat.

Ebrahim Raisi dobio 15,8 milijuna glasova. Analitičari smatraju kako je pobjeda Rohanija težak udarac konzervativcima i ekstremistima u Iranu koji su stalno pravili pritisak na iranskog predsjednika da promijeni smjer svoje politike prema Zapadu.

Koliko je pobjeda Rohanija donijela olakšanje Irancima, toliko je donijela olakšanje i svijetu s obzirom na to da je situacija na Bliskom istoku izuzetno napeta, a najviše na relaciji Irana, s jedne strane, i Turske, Saudijske Arabije i Izraela, s druge strane. Ulje na vatru je dolio i dolazak Trumpa, koji se odmah nakon preuzimanja vlasti obrušio na Iran i prijetio vojnom akcijom.

Prva čestitka predsjedniku Rohaniju došla je od njegova prijatelja Vladimira Putina, koji je potvrdio spremnost da nastavi sa zajedničkim naporima prema širenju suradnje između Rusije i Irana.

 

Komentara 3

IB
ibiza
11:33 20.05.2017.

bravo, naprerijed normalni....

GV
golub Vaso
12:06 20.05.2017.

kad će izbori u Saudijskoj arabiji? kad će tamo USA širiti demokraciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije