Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hasanbegović ukida još jedno vijeće?

Mirjani Rakić i članovima Vijeća za elektroničke medije prigovara za ‘teške propuste’
10. ožujka 2016. u 22:00 180 komentara 14348 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada je danas predložila Saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije za 2014., da se Vijeće raspusti te funkcije predsjednice Vijeća razriješi Mirjana Rakić, koja je i ravnateljica Agencije.

Sporna članica Vijeća

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je da u spomenutom izvješću ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze, da se ne spominje da je 2014. nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda te nema podatka da je članica Vijeća (Gordana Simonović) bila u sukobu interesa jer je od svibnja 2013. do prosinca 2014. protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti (članice Vijeća i Upravnog vijeća Hine). Vijeće je moralo izvijestiti Vladu o uvjetima za njeno razrješenje, ali je to propustilo. – Iz očitih i teških propusta izvješće Vijeća ne može se prihvatiti. Ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednice i članova Vijeća prije isteka mandata – rekao je ministar. U svom očitovanju Vijeće je danas ustvrdilo da je stalno upozoravalo HRT na vođenje dvostrukog računovodstva te je u srpnju 2012. od HRT-a zatražena financijska dokumentacija za 2010. i 2011. Početkom 2014. zaključeno je da se prije odluke o davanju odobrenja na odluku NO HRT-a na visinu pristojbe za 2014. održi sastanak s HRT-ovcima, nakon čega je HRT dostavio podatke o uvođenju odvojenog računovodstva. – Kako iz očitovanja HRT-a iz rujna 2015. proizlazi da se ni u 2016. neće u poslovanje uvesti ova obveza, već je ona odgođena za 1. siječnja 2017., Vijeće je od NO HRT-a zatražilo hitno poduzimanje mjera uvođenja odvojenog računovodstva. G. Simonović Sabor je 2012., na prijedlog Vlade, imenovao u Upravno vijeće Hine, a u svibnju 2013. imenovana je za članicu Vijeća. Krajem 2014. ona je razriješena dužnosti u Hini na vlastiti zahtjev – tvrde u Vijeću ističući da Vlada objavljuje poziv za prijave kandidata za Vijeće i predlaže Saboru imenovanje, a da Vijeće s tim nema ništa.

Politički plijen

Šef Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) o smjeni Vijeća i M. Rakić nije želio govoriti. No nije se složio da je to, nakon što je smijenio Povjerenstvo za neprofitne medije, obračun Hasanbegovića sa svima koji ne misle kao i on, već smatra da je to “uvođenje reda tamo gdje je prošla Vlada uvela nered i nerad”. Goran Beus Richembergh (HNS) nije iznenađen smjenom. Drži da su “profašističke demonstracije pod prozorom Vijeća i Agencije to i najavile” jer “sva su mjesta gdje se donose odluke i gdje je novac politički plijen prvoga reda”.

>> Hasanbegović: Ispunjeni uvjeti za razrješenje Mirjane Rakić 

>> Beus Richembergh o smjeni Mirjane Rakić: Profašističke demonstracije već su to najavile

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • matrixxx:

    samo naprijed G.Hasanbegovicu

  • mobitel20:

    Zanimljivo je kako leftardima ocito krsenje zakona od strane Vijeca sada nije bitno. U drugim slucajevima nacionalna tema je prijava prosvjeda, parking kazna i slicno...ociti dokaz da se na njih ne treba obazirati. Samo ostro Zlatko ! Samo po zakonu ... prikaži još! ! Njihovom zakonu btw...

  • trolll:

    tooooooooooo hasanbegoviću........ samo reži, otpuštaj i nogiraj uhljebljenu bagru... tako se skupljaju politički bodovi kod naroda... ako tako nastaviš narod će to definitivno znat nagraditi ako se u budućnosti kandidiraš na neku višu funkciju... ne daj se i REŽI...