Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima pravde!

Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača! Generali slobodni!

gotovina,markač
PIXSELL
16.11.2012.
u 08:08

General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je voditelj obrane Mišetić na svome Twitter-profilu

Haaški sud oslobodio je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača po svim točkama i idu na slobodu, odlučilo je danas Žalbeno vijeće Haaškog suda! 

Ovdje pročitajte sažetak presude Žalbenog vijeća

Prva reakcija koja se čula od naših generala, kako doznajemo, bila je ona Markačeva koji je kazao: "Ima Boga!" Zrakoplov s generalima trebao bi na Pleso stići oko 16 sati. Luka Mišetić, voditelj obrane hrvatskih generala, prenio je na svome Twitter-profilu poruku Ante Gotovine.

– General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je Mišetić.

>>Dunja Gotovina: Presretna sam, ovaj dan sam čekala od 2001.

>>Boro Gotovina: Ante je znao da ga neće napustiti obitelj i Bog

>>Ovo je crni dan, Hrvati su dali velik novac za slobodu generala'

Na haaškom sudu danas je izrečena drugostupanjska presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u travnju prošle godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. 

Sudac Merron Theodor u 9 sati najavio je da će danas Žalbeno vijeće izreći svoju presudu. Najavio je da će sažeti ključna pitanja iz žalbenog postupka i glavne zaključke. Žalbeno vijeće pobija tvrdnje Raspravnog vijeća da su topnički napadi na četiri grada bili protuzakoniti. Djelomično su u tom dijelu prihvaćene žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača i poništava se navod da su napadi na četiri grada bili protupravni. Žalbeno vijeće smatra da je Raspravno vijeće pogriješilo u iznošenju granice od 200 metara. Sudac smatra da to vijeće nema nikakav dokaz o tome.

>>Mediji u Srbiji: Skandalozna odluka, Oluje kao da nije ni bilo

>>Pakoštanci na ulicama: Ori se ''Zovi samo zovi, svi će sokolovi''

Žalbeno vijeće podsjeća da je Raspravno vijeće utvrdilo: Gotovina je znao za kaznena djela koja su počinjena u četiri grada. Upravo je ta kaznena djela trebao spriječiti. Gotovina je propustio poduzeti napore kako bi se spriječila ta kaznena djela i spriječiti buduća. No, Žalbeno vijeće smatra da su te mjere bile nedovoljno razrađene da bi spriječio i minimalizirao počinjenje kaznenih djela pod njegovom kontrolom. Gotovina je poduzeo sve nužne mjere kako bi održao red među svojim podčinjenima, što znači da ga se ne može osuditi na temeljnih alternativnih vidova odgovornosti.

>>'Pobijedila je istina, idem po generale vladinim avionom'

>> Svjetski mediji: Oslobođeni hrvatski narodni heroji

Žalbeno vijeće izreklo je i za Markača da nije utvrđeno da je propustio naložiti istrage, za što ga se tereti. Žalbeno vijeće smatra da raspravno vijeće nije donijelo dovoljno dokaza o propustima kao odgovornoj osobi. Civilne odlaske iz četiriju grada ne može se ocijeniti kao deportacija. Oni koju su protupravno napali nisu imali namjeru razmjestiti civile. Topnički napadi bili su zakoniti. Ne može se izvan svake sumnje dokazati njihova krivnja za deportaciju. Žalbeno vijeće ponovilo je da neće ni Gotovinu ni Markača osuditi na temelju alternativnih vidova odgovornosti.

>>Milanović: Pao nam je kamen sa srca, hvala Gotovini i Markaču!

Sudac kaže da Žalbeno vijeće nije pogriješilo u tome što je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat, odnosno da se Srbe nije htjelo potjerati silom. Nije postojao udruženi zločinački pothvat, ponovio je sudac, te je dodijelilo žalbu u prvoj i trećoj točki Gotovini te za prvu i drugu točku Markačeve žalbe.

Na prvostupanjsku presudu generali su se žalili. Luka Mišetić i Goran Mikuličić, voditelji obrane Gotovine i Markača očekivali su pravednu presudu i rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu. Cijela je Hrvatska strepila. Najemotivnije će biti u Pakoštanima i Đurđevcu, rodnom mjestu Gotovine i Markača. 

>>U prepunoj katedrali održana misa za potporu Gotovini i Markaču

>>Noć prije presude kada su se miješali stres i želja za zagrljajem

>>Gradonačelnik Gospića: Skinuta je stigma o zločinačkom udruženju

U četvrtak je cijela Hrvatska, od Dubrovnika do Vukovara molila za generale. Tisuće branitelja i građana molitvom i bdijenjima pružale su potporu generalima. Braniteljske udruge organizirale su praćenje haaške presude na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Sve o presudi generalima čitajte i u našem specijalu

Komentara 634

PH
ponosni_Hrvat
20:05 18.11.2012.

Kaže Pupavac " A tko je onda odgovoran?" Gospodine Pupi logično je da nitko ne može biti odgovoran za nešto što se i nije dogodilo, kužiš? Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, nije bilo protjerivanja srpskog stanovništva, nije bilo prekomjernog granatiranja gradova! Znači kad nečeg nije bilo, ne može biti niti krivca! ŽIVJELA NAM SLOBODNA HRVATSKA! Vjera u Boga i Hrvatska sloga!

KE
keating17
11:40 16.11.2012.

HEROJI !!

RI
Risnjak
10:49 16.11.2012.

@ i tata bi a ti valjda jos nisi niti bio planiran.... glavno da si ti bio tv ratnice !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije