Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača! Generali slobodni!

General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je voditelj obrane Mišetić na svome Twitter-profilu
16. studenoga 2012. u 08:08 634 komentara 2141 prikaza
gotovina,markač
Foto: PIXSELL

Haaški sud oslobodio je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača po svim točkama i idu na slobodu, odlučilo je danas Žalbeno vijeće Haaškog suda! 

Ovdje pročitajte sažetak presude Žalbenog vijeća

Prva reakcija koja se čula od naših generala, kako doznajemo, bila je ona Markačeva koji je kazao: "Ima Boga!" Zrakoplov s generalima trebao bi na Pleso stići oko 16 sati. Luka Mišetić, voditelj obrane hrvatskih generala, prenio je na svome Twitter-profilu poruku Ante Gotovine.

– General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je Mišetić.

>>Dunja Gotovina: Presretna sam, ovaj dan sam čekala od 2001.

>>Boro Gotovina: Ante je znao da ga neće napustiti obitelj i Bog

>>Ovo je crni dan, Hrvati su dali velik novac za slobodu generala'

Na haaškom sudu danas je izrečena drugostupanjska presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u travnju prošle godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. 

Sudac Merron Theodor u 9 sati najavio je da će danas Žalbeno vijeće izreći svoju presudu. Najavio je da će sažeti ključna pitanja iz žalbenog postupka i glavne zaključke. Žalbeno vijeće pobija tvrdnje Raspravnog vijeća da su topnički napadi na četiri grada bili protuzakoniti. Djelomično su u tom dijelu prihvaćene žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača i poništava se navod da su napadi na četiri grada bili protupravni. Žalbeno vijeće smatra da je Raspravno vijeće pogriješilo u iznošenju granice od 200 metara. Sudac smatra da to vijeće nema nikakav dokaz o tome.

>>Mediji u Srbiji: Skandalozna odluka, Oluje kao da nije ni bilo

>>Pakoštanci na ulicama: Ori se ''Zovi samo zovi, svi će sokolovi''

Žalbeno vijeće podsjeća da je Raspravno vijeće utvrdilo: Gotovina je znao za kaznena djela koja su počinjena u četiri grada. Upravo je ta kaznena djela trebao spriječiti. Gotovina je propustio poduzeti napore kako bi se spriječila ta kaznena djela i spriječiti buduća. No, Žalbeno vijeće smatra da su te mjere bile nedovoljno razrađene da bi spriječio i minimalizirao počinjenje kaznenih djela pod njegovom kontrolom. Gotovina je poduzeo sve nužne mjere kako bi održao red među svojim podčinjenima, što znači da ga se ne može osuditi na temeljnih alternativnih vidova odgovornosti.

>>'Pobijedila je istina, idem po generale vladinim avionom'

>> Svjetski mediji: Oslobođeni hrvatski narodni heroji

Žalbeno vijeće izreklo je i za Markača da nije utvrđeno da je propustio naložiti istrage, za što ga se tereti. Žalbeno vijeće smatra da raspravno vijeće nije donijelo dovoljno dokaza o propustima kao odgovornoj osobi. Civilne odlaske iz četiriju grada ne može se ocijeniti kao deportacija. Oni koju su protupravno napali nisu imali namjeru razmjestiti civile. Topnički napadi bili su zakoniti. Ne može se izvan svake sumnje dokazati njihova krivnja za deportaciju. Žalbeno vijeće ponovilo je da neće ni Gotovinu ni Markača osuditi na temelju alternativnih vidova odgovornosti.

>>Milanović: Pao nam je kamen sa srca, hvala Gotovini i Markaču!

Sudac kaže da Žalbeno vijeće nije pogriješilo u tome što je zaključilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat, odnosno da se Srbe nije htjelo potjerati silom. Nije postojao udruženi zločinački pothvat, ponovio je sudac, te je dodijelilo žalbu u prvoj i trećoj točki Gotovini te za prvu i drugu točku Markačeve žalbe.

Na prvostupanjsku presudu generali su se žalili. Luka Mišetić i Goran Mikuličić, voditelji obrane Gotovine i Markača očekivali su pravednu presudu i rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu. Cijela je Hrvatska strepila. Najemotivnije će biti u Pakoštanima i Đurđevcu, rodnom mjestu Gotovine i Markača. 

>>U prepunoj katedrali održana misa za potporu Gotovini i Markaču

>>Noć prije presude kada su se miješali stres i želja za zagrljajem

>>Gradonačelnik Gospića: Skinuta je stigma o zločinačkom udruženju

U četvrtak je cijela Hrvatska, od Dubrovnika do Vukovara molila za generale. Tisuće branitelja i građana molitvom i bdijenjima pružale su potporu generalima. Braniteljske udruge organizirale su praćenje haaške presude na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Sve o presudi generalima čitajte i u našem specijalu

Točke optužnice po kojima su Gotovina i Markač nepravomoćno osuđeni:

Točka 1, progon kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 2, deportacija kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 4, pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 5, bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 6, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 7, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 8, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti; i

Točka 9, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja

Nisu krivi po točki 3, nečovječna djela (prisilno premještanje) kao zločin protiv čovječnosti.

PROMO
Ariel Aqua Powder Oxy Extra Hygiene: Podržava uspjeh svaki dan
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ponosni_Hrvat:

  Kaže Pupavac " A tko je onda odgovoran?" Gospodine Pupi logično je da nitko ne može biti odgovoran za nešto što se i nije dogodilo, kužiš? Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, nije bilo protjerivanja srpskog stanovništva, nije bilo prekomjernog granatiranja ... prikaži još! gradova! Znači kad nečeg nije bilo, ne može biti niti krivca! ŽIVJELA NAM SLOBODNA HRVATSKA! Vjera u Boga i Hrvatska sloga!

 • keating17:

  HEROJI !!

 • Risnjak:

  @ i tata bi a ti valjda jos nisi niti bio planiran.... glavno da si ti bio tv ratnice !