Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija u šoku

'Ovo je crni dan, Hrvati su dali velik novac za slobodu generala'

Felix
16.11.2012.
u 12:15

Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu, kaže Štrbac

U Srbiji konsternacija nakon objave haaškog Tribunala o oslobađanju hrvatskih generala Gotovine i Markača.

Vladajuća Srpska napredna stranka u priopćenju kaže da su "legalizirani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995." i da je "ova odluka pokazala da se u Haaškom tribunalu ipak češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', najvećeg zločina u suvremenoj Europi nakon Drugog svjetskog rata".

– Haaški tribunal je današnjom oslobađajućom presudom za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet – izjavio je danas šef Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljaji dodajući da je "nelogično da nitko ne osporava da su se dogodili zločini u akciji Oluja, ali da još nijedan pojedinac za to nije odgovarao".

>>Mediji u Srbiji: Skandalozna odluka, Oluje kao da nije ni bilo

Savo Štrbac je, kaže, ostao bez teksta kada je čuo presudu.

– Mislim da sam bio jedini Srbin koji je vjerovao u pravednost suda u Haagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao sudionici u genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije dogodilo. Dvojica sudaca su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomacija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete zamisliti kako je ljudima koji su bježali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali. Ni u snu ovo nisam sanjao – jada se Štrbac.

Tadić poziva Hrvate na suzdržanost u proslavi

Bivši srpski predsjednik Boris Tadić komentirajući oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču,rekao je da bi bilo "kakav trijumfalizam u Hrvatskoj, koji je ovog trenutka evidentan, ne doprinosi politici pomirenja i boljim odnosima Hrvatske i Srbije", prenosi agencija Beta.

– Zbog toga apeliram na moje kolege, na građane Hrvatske na suzdržanost i u ovom danu – rekao je Tadić dodajući kako "presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana". Primjetio je "svojevrsni trijumfalizam u Hrvatskoj i veliku potištenost u Srbiji".

– Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija. Postavlja se pitanje u kojoj mjeri su pod pritiskom politike, a u kojoj mjeri vrše svoju nadležnost i misiju. Srbija nema drugi put nego nastaviti politiku pomirenja i borbu za uspostavljanje prava i pravde, uprkos cijenama i svim teškoćama na tom putu – rekao je Tadić i upozorio da ako "zbog ovakvih presuda, Srbija odustane od ideje međunarodne pravde i prava, onda postaje sudionik u uspostavljanju nepravde".

>>Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača!! Popodne stižu u Zagreb!

Sve o presudi generalima čitajte i u našem specijalu

Komentara 353

VO
VolimZagreb
15:14 16.11.2012.

Ajde da bar netko misli da smo bogati!

RO
rogstrug
16:15 17.11.2012.

Dragi moji Crbi...što ste iskali to ste i našli...

Avatar drug tito
drug tito
13:46 16.11.2012.

Ovo je najveći srpski poraz nakon Oluje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije