Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda generalima

Noć prije presude kada su se miješali stres i želja za zagrljajem

Haag svijeće generali (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
16.11.2012.
u 00:11

Nitko osim pet sudaca Vijeća ne zna kakva je konačna presuda. Eventualnu visinu kazni izdiktirat će prije ulaska u sudnicu

Noć prije presude najteža je i najstresnija za pritvorenike, kažu nam odvjetnici koji su imali “klijente” u Haagu. Tako je i  za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Misli koje im, potpuno razumljivo i prirodno, prolaze kroz glavu svode se na jednu – još samo noćas i valjda ćemo sljedeću noć provesti sa svojim najmilijima. Stres trga i njihove odvjetničke timove. Kažu da one noći na 15. travnja prošle godine, prije prvostupanjske presude generalima, nisu baš spavali. Odvjetnički timovi bili su zajedno sve do tri-četiri sata ujutro i raspravljali. S obzirom na veliki šok i traumu koju su im donijele drakonske kazne generalima, sada se, uoči drugostupanjske presude, dobro čuvaju od bilo kakvog prevelikog optimizma. Luka Mišetić i Goran Mikuličić, voditelji timova obrana Gotovine i Markača, i njihovi kolege daju samo službene izjave o tome da očekuju pravednu presudu i rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu.

– I profesionalno, ljudski, a najviše zanatski, ne uvaže li se naše žalbe, to će onda otvoriti dvojbu ima li sve ovo, ovakvo mjesto svjetske pravde, uopće ikakvog smisla – kaže nam jedan od uključenih u obranu generala.

Premda su u izjavama i odvjetnici i prijatelji generala jako oprezni, primjetno je da se otprije dan-dva ipak probija optimistično očekivanje da će Žalbeno vijeće ipak “korigirati” presudu. Kolika bi ona bila, tek je nagađanje. Nitko još, osim petero sudaca Vijeća, ne zna kakva je konačna presuda, a oni će samu visinu kazni izdiktirati daktilografkinji neposredno prije ulaska u sudnicu. Glasina koje kruže haaškim kuloarima, međutim, ima poprilično i svakome nude ono što priželjkuje. Ništa čudno, s obzirom na to da se u Haag slilo mnoštvo novinara. Predvečer, oko 18 sati, pred zgradom Tribunala grupa od nekoliko desetaka Hrvata (Hrvatski svjetski kongres iz Njemačke) zapalila je svijeće, a u Rotterdamu organizirana je misa za generale, koju je pohodio i Željko Dilber, prijatelj generala Gotovine, nakon što je obišao generala u pritvoru. Saznaje se da će Vlada RH odmah nakon presude dati izjavu, ali se još ne zna tko. Dvije su opcije – bude li vijest dobra, to će učiniti premijer Milanović, bude li loša, ministar pravosuđa Miljenić.

>>U prepunoj katedrali održana misa za potporu Gotovini i Markaču

>>Kada je Del Ponte čula Gotovinin glas uvjerila se da ga Hrvati traže


Od 9 sati uživo na Večernji.hr pratite prijenose iz Haaga i sa zagrebačkog Trga bana Jelačića

Komentara 16

Avatar Houston
Houston
06:12 16.11.2012.

Bozicna zelja: Neka vam tijekom svih ovih blagdanskih dana pred ocima lebdi – jedna slika: General Hrvatske pobjednicke vojske, junak koji je obranio kraj oko Zadra pred mnogo jacim neprijateljem, a potom oslobodio Knin i psine protjerao preko Drine – taj i takav silazi malim zeljeznim stubama sa “spanjolskim” lisicama na rukama… Ovo su lisice hrvatskog porijekla, lociraj, uhiti i isporuci Pa zasto se onda cekalo ovo, predbozicno vrijeme za “isporuku”? Jer su Hrvati – katolicki narod. Jer ce za blagdane radije sjediti kod kuce negoli prosvjedovati, ili rusiti, ili zatvarati one, kojima su zapravo Hrvatske lisice trebale biti na rukama… IZDAJNIKE I – VELEIZDAJNIKE. GENERAL GOTOVINA IMAO JE NA RUKAMA – HRVATSKE LISICE, KOJE SU MU ZAKLJUCALI IZDAJNICI I VELEIZDAJNICI S MARKOVOGA TRGA I SA PANTOVCAKA. I neka vam ta slika pozeli – cestit Bozic i sretnu Novu godinu. Kako je sve to zavrsilo – znamo. Nazvali su je “Akcijski plan”. Danas trebamo biti sretni, da naglas nisu izgovorili i ono, sto misle SVI drugovi svijeta: UBIJ. Sretan ti Bozic, Hrvatski narode.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:13 16.11.2012.

General : Milan Bandić u prvim je redovima

NA
navijeke
09:49 16.11.2012.

idu doma!! uzdignutog čela, unatoč svim lažnim optužbama! i JOŠ JEDNOM su obranili Hrvatsku!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije