Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni manevri

NATO uvježbava obranu Gruzije od Putinove invazije

Foto: Reuters/PIXSELL
04.08.2017.
u 10:53

Najveća vojna vježba koju je NATO do sada organizirao u ovoj zemlji okuplja vojnike iz sedam zemalja saveza iako Gruzija sama nije članica

Gruzijska vojska i NATO počeli su zajedničke vježbe u Gruziji, na samim južnim granicama Rusije, a to su najveći manevri koje je NATO do sada održao u toj zemlji.

Oko 2800 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Turske, Ukrajine, Slovenije, Armenije i Gruzije sudjeluju u ovoj vježbi, na koju je američka vojska dovela i nekoliko borbenih oklopnih vozila Bradley te tenkova M1A2 Abrams. Plemeniti partneri, kako je naziv ove vježbe, održavaju se treći put u Gruziji, no ovoga puta njihov opseg i veličina premašuju sve što je NATO do sada organizirao u toj kavkaskoj državi, nekadašnjoj članici SSSR-a, koja još uvijek nije članica zapadnog vojnog saveza.

– Ove će vježbe pomoći Gruziji da se približi NATO-ovim standardima i ojačat će stabilnost u cijeloj regiji – kaže gruzijski premijer Giorgi Kvirikashvili. Vježbe koje dolaze u okviru sve veće napetosti između Rusije i SAD-a Moskva ne promatra blagonaklono, tvrdeći kako ovakvi potezi samo destabiliziraju situaciju u cijeloj regiji. Rusija i Gruzija tijekom kolovoza 2008. bili su u kratkom, ali vrlo žestokom ratu zbog odmetnute gruzijske pokrajine Južna Osetija, koja je proglasila samostalnost od Tbilisija. Moskva još uvijek tamo drži svoje vojne postrojbe, baš kao i u još jednoj odmetnutoj pokrajini, Abhaziji.

Podgrijavanje nade

Bez obzira na opseg i složenost vojnih vježbi, prilično je jasno kako one neće ni najmanje utjecati na ove dvije odmetnute republike niti će ih približiti središnjim vlastima u Tbilisiju dokle god se one osjećaju zaštićene Rusijom.

– Vojne vježbe nisu ni u kakvom doticaju s Abhazijom ili Južnom Osetijom jer je bilo kakav scenarij vojnog vraćanja ovih pokrajina nezamisliv. Glavni prioritet ovih vježbi je zaustaviti bilo kakve primisli o odvajanju kod ostalih pokrajina koje bi dobile status de facto izgubljene, de jure odsutne pokrajine, kao što to imaju Abhazija i Južna Osetija – kaže za Večernji list gruzijski novinar i glavni urednik tjednika Georgian Journal, Vazsha Tavberidze.

Vojni manevri na području Gruzije “pojačani” su i političkom komponentom. Naime, dan prije njihova početka Tbilisi je posjetio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi pružio potporu bržoj integraciji Gruzije u NATO savez. Naravno, Rusija oko svega toga negoduje i očekivati je da će povući nove, simbolične korake poput pokretanja svojih vojnih vježbi u toj regiji. No činjenica je da ovi manevri neće ništa promijeniti. Ovo je dobar način da se podgriju gruzijske nade kako će dugoročno ipak ući u NATO. Ujedno, pozitivno je što nakon vojnih vježbi ostaje obećanje Zapada kako će nam pomoći u razvoju i poboljšanju teritorijalne obrane i vojnih snaga, čak i ako ne uđemo u članstvo vojnog saveza. Prozapadni osjećaji koji su u Gruziji uvijek bili jaki sada su dobili još i dodatni zamah, pogotovo kada je cijeli Tbilisi premrežen NATO-ovim zastavama. I kako Rusija ovoga trenutka održava zračne vježbe, Gruzijci ovdje vide neku vrstu rivaliteta – kaže Tavberidze.

Mršavi izgledi za članstvo

Inače, Gruzija je, po svojoj opremljenosti i po svome vojnom ustroju već odavno zadovoljila standarde NATO saveza, no članstvo ima dvije velike prepreke. Prije svega, Gruzija ne kontrolira dio svog teritorija, i drugo, još bitnije, Gruzija je nekadašnja država SSSR-a, odnosno područje koje Moskva vidi kao svoje geopolitičko dvorište. Kada se u ovu računicu doda i važan geostrateški položaj, blizina Kaspijskog jezera te Kavkaza koji je, u etničkom smislu uvijek bio “osjetljivo područje”, prilično je jasno kako su gruzijske nade za ulazak u NATO na prilično slabim nogama. Posebno su bili povrijeđeni prije nekoliko mjeseci kada je u NATO primljena Crna Gora iako je znatno lošije razvijena od Gruzije. Ali je na boljem geopolitičkom položaju i ne izaziva toliko Rusiju.

Komentara 23

BM
branko.mihalic1
13:51 04.08.2017.

Da očeju pregazili bi Gruziju i ostale zemlje ali čista paranoja amerikanci rade budale od Europe a kao intelektualan narod uzas

KO
Komso
11:51 04.08.2017.

Amerika bi bez ratova propala za godinu i imala gradjanski Rat. Zato idu svud po svijetu i zavadjaju ljude.. Koliko god da ih obuce , nebi Rat protiv Rusa trajao duze od deset Dana .. Kao i zadnji put, zatoo bolje nek otvore neku fabriku ako zele da im pomognu a ne da ih nagovaraju da cackaju Mecku ...

OK
okvarbudovič
12:13 04.08.2017.

paranoidni sizofrenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije