Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ujedini li Trump republikance i demokrate, dani su mu odbrojani

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
PR
Autor
PR članak
01.08.2017.
u 10:58

Državni tajnik Rex Tillerson posredno je poručio da mu je dosta skupljanja Trumpova smeća po svijetu

Bijela kuća, jedan od najvećih centara svjetske političke moći pretvorio se u reality show. I to u sasvim određeni reality – u “Pripravnika”.

Predsjednik Donald Trump na isti način kao što je to radio u svom popularnom realityju, u pravilnim razmacima odabire nekoga tko će dobiti nogu. Kriteriji su samo njemu poznati, no ipak se može naslutiti da je njegov glavni kriterij pri izbacivanju “natjecatelja” iz Bijele kuće lojalnost njemu osobno. Ne Republikanskoj stranci kojoj i sam pripada, nego isključivo njemu i njegovim ciljevima. 
Protekli tjedan bio je izuzetno težak i jedan od ključnih. Test nije prošlo četvero “kandidata” – dvojica zato što su izabrala varijantu u kojoj ostaju vjerni stranci u kojoj su politički stasali, a dvoje zato što nisu opravdali Trumpovo povjerenje iako su s njim bili od samog početka kampanje i vrlo zaslužni za njegov ulazak u Bijelu kuću. 
Od ova dva loma važniji je onaj koji se dogodio između republikanskog predsjednika i Republikanske stranke. Reince Priebus, sada već bivši šef Trumpova kabineta, bio je posljednje čvrsto stranačko sidro u Bijeloj kući nakon što ju je nedavno napustio glasnogovornik Sean Spicer. Priebus, koji je donedavno bio predsjednik republikanskog nacionalnog kongresa, čovjek je koji je pristupio Trumpu u trenucima kada se činilo da u stranci jača ona struja koja želi po svaku cijenu osporiti Trumpu nominaciju za predsjedničkog kandidata.

Bila je to velika usluga na koju je Trump trebao uzvratiti istom mjerom. Pozicija šefa kabineta, odnosno osobe koja je odgovorna za provođenje predsjednikove politike u djelo, činila se kao dostatna zahvala. No u samo šest mjeseci mnogo se toga promijenilo. Republikanci, osobito oni u Senatu, minirali su brojne stvari koje su predsjedniku bile izuzetni bitne poput rušenja omražene Obamine zdravstvene reforme.

Bila je to vjerojatno kap koja je prelila Trumpovu ionako plitku i malenu čašu. Iako nominalno još nije istupio iz stranke, udaljavanje ljudi koji joj pripadaju, u osnovi signalizira da ni s republikancima više ne želi imati posla jer mu nisu lojalni. 
On je na Priebusovo mjesto imenova utjecajnog generala Johna Kellyja, koji je do sada bio ministar domovinske sigurnosti. Iako Trump govori o njegovim veliki zaslugama za obuzdavanje legalne imigracije iz Meksika, već se šuška da je Trump njega s toga mjesta povukao u Bijelu kuću kako bi ga se mogao lakše riješiti. Predsjednik bi se također vrlo rado riješio i ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa, koji je s njime bio od samog početka, ali ga sada zbog rastuće afere Russiagate vidi kao izravnu opasnost i opterećenje.

Nezadovoljan je i ministrom obrane Jamesom Mattisom, državni tajnik Rex Tillerson posredno je poručio da mu je dosta skupljanja Trumpova smeća po svijetu. 
Ako se odluči riješiti Sessionsa, u Sjedinjenim Državama moglo bi se dogoditi nešto što se već dosta dugo nije dogodilo – međustranačka suradnja između republikanaca i demokrata.

Dogodi li se to, opoziv Donalda Trumpa mogao i biti samo pitanje procedure.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?