Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željezničarska zbirka

Gradski muzej Karlovac dobio i telegraf iz Austro-Ugarske

Štimac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
08.05.2014.
u 09:48

Josip Štimac, čija obitelj već pet generacija radi na željeznici, predmete skupljao gotovo pola stoljeća

Poštujem modernizaciju, ali je za mene željeznica nešto drugo. Žalim za parnom lokomotivom koju sam slušao tijekom djetinjstva u Gorskom kotaru – odgovara nam Josip Štimac na pitanje kako danas gleda na hrvatsku željeznicu.

Prvi predmet dao otac

Malo je pozvanijih da odgovori na to pitanje od Josipa koji čini četvrtu generaciju željezničara u svojoj obitelji, dok je njegov sin Goran, prometnik u Sesvetama, peti naraštaj. U masi informacija koje govore o otimanju od društva, ona o činu ovog odnedavno umirovljenog željezničara da Gradskom muzeju Karlovac donira zapravo obiteljsku zbirku željezničarskih predmeta koje je skupljao 45 godina, djeluje ugodno.

– Počeo sam je stvarati nakon što mi je otac Franjo poklonio Morseov telegrafski aparat. Telegrafi su bili u uporabi do 1968., kada su ih zamijenili takozvani registrofoni. Naređeno je bilo da se svi telegrafi unište – opisuje Josip početak svog hobija.

Njegov otac je jedan takav uređaj ipak sačuvao.

Izložba i bogat program

I tako se nastavilo, kako je što bilo otpisano, Josip je sačuvao i prikupio 500 predmeta koje je sada ustupio Gradskom muzeju. Za zbirku sada skrbi kustos Igor Čulig.

– Josip je godinama ranije bio aktivan na provedbi ideje otvaranja željezničarskog muzeja u Karlovcu – otkriva Čulig.

Nažalost, ideja nikada nije naišla na razumijevanje, no ova zbirka je velik korak ka otvaranju Zbirke željezničarstva u muzeju. U kolekciji se mogu pronaći različiti dokumenti, pa i na mađarskom, potpuno zaboravljene sprave, alati, zviždaljke, satovi, fotografije... Josipu je najdraži stogodišnji “hebl”.

– To je ručni upravljač za skretnice i signale, preko žicovoda – objašnjava Štimac, koji je na željeznici honorarno počeo raditi 1966., da bi dvije godine kasnije, s petnaestak godina, otišao u Beograd gdje se školovao za inženjera prometa.

Karlovčani će sve te predmete moći razgledati ubrzo, jer se 16. svibnja na karlovačkom željezničkom kolodvoru otvara izložba donirane zbirke. Za izložbe, koja će trajati do 31. svibnja, prikazat će se dokumentarni film karlovačkog filmskog redatelja Mladena Ćapina “Svi naši vlakovi”, Tamara Štefanac iz Hrvatskog željezničkog muzeja u Zagrebu će održati predavanje o željezničkim muzejima, a i sam Štimac će održati predavanje o generacijama željezničara u svojoj obitelji. O baštini željeznice i prometa će, u suradnji s udrugom Ka-matrix, predavati muzeolog i etnolog Darko Babić.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije