Naslovnica Vijesti Hrvatska

Golf u šumi: odlučivat će općine

Lokalci će sami procjenjivati što žele na svom terenu.
02. ožujka 2018. u 08:05 3 komentara 368 prikaza
Golf
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je jučer Saboru uputila prijedlog novog Zakona o šumama, koji je uvelike uvažio primjedbe gradova i općina. “Lokalcima” su najspornije bile odredbe koje su omogućavale izgradnju golfišta, kampova i sportsko-rekreacijskih objekata bez obzira na status i namjenu čestice u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Srđ Poruka Zelene akcije Krvava golfska palica protiv terena na Srđu

Značilo bi to da bi se igrališta za golf mogla graditi i na područjima gdje ih nije predvidjela lokalna samouprava, a resorno Ministarstvo tumačilo je da se time želi izbjeći nejednako postupanje lokalne samouprave prema investitorima u šumskom području.

Očekivano, lokalci su se glasno usprotivili ideji da im se oduzme ključna uloga u prostornom planiranju vlastitog područja, a Vlada je na kraju popustila pa je tekstom koji je poslala Saboru predvidjela da se urbane šume, u kojima bi se mogli graditi takvi objekti, mogu proglasiti na zahtjev državnih ili lokalnih tijela, ali moraju biti u skladu s prostornim planovima.

Golf
1 / 5
Ministar Tomislav Tolušić

Ministarstvo će tako definirati područja urbanih šuma za cijelu Hrvatsku, ne u kvalitetnim, već isključivo u neobraslim šumskim terenima, kakvih je u Hrvatskoj oko 400 tisuća hektara.

Pokaže li se interes za gradnju golfišta ili drugih zakonom predviđenih sadržaja u šumama koje su proglašene urbanima, općine će pokretati izmjene prostornog plana, što znači da im je vraćena uloga inicijatora i da će same procjenjivati žele li na svom terenu golfište ili neki drugi sadržaj.

Novi zakon donosi i niz pogodnosti za male poduzetnike, koji ubuduće neće morati plaćati naknadu za općekorisne funkcije šuma. Ta će obveza ostati isključivo tvrtkama s prihodima većim od tri milijuna kuna.

Novi zakon o šumama, koji je nedavno prošao javnu raspravu, dignuo buru Novi zakon Izgorjele šume nakon 10 godina mogu postati građevinske parcele

Plaćanja će tako biti oslobođeno više od 90 posto, odnosno 181 tisuća dosadašnjih obveznika, no ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdi da to neće utjecati na prihode jer očekuje efikasniju naplatu naknade, koju će ubuduće prikupljati Fina.

Novi zakon je sa pet na deset godina produljio rok u kojem će gradovi opožareno zemljište moći prenamijeniti u građevinsko.

Zakon bi trebao stati na kraj i dosadašnjim zloporabama šumskog zemljišta za ispašu. To je zemljište dosad znalo završiti i u rukama onih koji uopće nemaju stoku, što više neće biti moguće.

Državno bi se zemljište davalo u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako su zakupci realizirali gospodarski plan Poljoprivreda U zakup i privatna zapuštena zemlja Zakon o zabrani HUP: Tražimo odgodu. Tolušić: Ne može! Paige Spiranac Žrtva internetskog nasilja Seksi golferica odgovorila onima koji je napadaju jer nosi tajice i uske suknjice
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • golub Vaso:

    golf je u nas pseudonim za 300 apartmana i 10 hotela

  • jutarnji:

    @ploto@ ne baljezgaj. Po tvome, idemo samo najbliže nama, Slovenija ne bi imala niti jedno drvo s obzirom koliko imaju golf terena po šumama. Odi do Mokrica i Otočca, Bleda pa vidi i onda trabunjaj.

  • @ploto@:

    Golf u šumi ,znači devastaciju šuma jer se golf igrališta tretiraju jakim pesticidima.Još jedna u nizu svinjarija koje nam podmeću globalni lihvari,a domaći korumpirani poslušnici odrađuju.U pozadini su nečiji interesi,a za to pitajte Martinu Dalić,vanjsku suradnicu MMF-a,trenutno na posudbi u ... prikaži još!u RH Vladi sa posebnim zadacima.