Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUP: Tražimo odgodu. Tolušić: Ne može!

Zbog dvojbenih tumačenja do danas nema gotovo niti jednog potpisanog ugovora trgovačkih lanaca s dobavljačima, kažu u HUP-u
01. ožujka 2018. u 00:15 5 komentara 1881 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bez uvjetovanja kompenzacija, prodaje robe ispod nabavne cijene, naplate naknada za istraživanje tržišta ili krađu proizvoda s polica... samo su neke od odredbi novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji od početka travnja neće trpjeti pogreške.

Drvna industrija Nabava trupaca Jasna i pravična dodjela drvne mase

S obzirom na to da prestaju vrijediti stari ugovori, između trgovaca i dobavljača ovih bi se dana trebalo potpisati tisuće novih. No kako tumačenje nekih pravila Zakona, ovisno s koje se strane gledaju u konkretnoj situaciji, može biti i zakonito i protuzakonito, do danas nema gotovo nijednog potpisanog ugovora između dviju strana po novim uvjetima, doznajemo od direktorice odnosa s članstvom HUP-a Milke Kosanović.

– Od donošenja Zakona, 7. prosinca 2017., nema jedinstvenog stava Ministarstva poljoprivrede, AZTN-a, trgovaca i dobavljača oko situacija koje se na terenu svakodnevno javljaju, a vezane su za širinu asortimana, mogućnosti povrata robe te akcije proizvoda, ujedno i važnih elemenata ugovora – kaže Kosanović.

Puno nedorečenosti

Prema AZTN-ovu tumačenju Zakona, ugovaranje rabata ili naknade za asortiman nije dopušteno i smatra se nepoštenom trgovačkom praksom iako i dobavljačima može biti u interesu da njihovi proizvodi s manjim obrtajem budu dostupni na policama. Trgovac po novim pravilima sada umjesto 200 artikala nekog dobavljača može uzeti samo tri koja se dobro prodaju, a ostali, na koje ne smije zaračunati rabat, samo su mu trošak. Neslužbeno doznajemo kako neki trgovci prijete kako će zbog takvih i sličnih nedorečenosti u potpunosti bojkotirati hrvatsku robu. A problem su i akcijske prodaje. Dobavljači bi, s obzirom na to da se u RH 90% domaćih proizvoda prodano upravo na akcijama, htjeli da su dopuštene i kad oni procijene da je potrebno, a ne samo kod isteka roka trajanja i slično, kako nalaže Zakon. Stoga je nakon sastanka trgovaca i domaćih proizvođača hrane pri HUP-u dogovoreno da zajedno zatraže odgodu primjene Zakona dok se ne razjasne sve sporne situacije i ne usklade tumačenja bez kojih nema ugovora s trgovcima.

Tolušić ne odustaje

– Primjenu Zakona nećemo prolongirati. Trgovcima smo dali dovoljno vremena za prilagodbu – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Spara tvrde kako oni surađuju s više od 700 dobavljača, zbog čega će kratko vrijeme za prilagodbu do 31. ožujka biti nemoguće ispoštovati. – Zakonom smo bili prisiljeni prekinuti ugovore te se bojimo se da će zbog nemogućnosti pravovremenog sklapanja novih ugovora biti nedostatka određene robe na policama – istaknuli su.

– Mlijeko ne smije biti mamac za potrošače – kažu pak iz udruge CROMILK. Traže da domaći i strani trgovački lanci formiraju prodajne cijene socijalno osjetljivih proizvoda u skladu s nabavnim i proizvođačkim cijenama u RH, što Zakon i nalaže, te na taj način osiguraju preduvjet održivosti domaćeg poljoprivrednog sektora. 

Hotel Lone Preslagivanje na hotelskoj sceni Lekino carstvo kupio Adris: Ostaje mu 12% dionica u HUP-u Trenutačno se najviše izvoze šećer, čokolada i proizvodi s kakaom te riba Negativna bilanca Uvezeno 71 kg voća i povrća po stanovniku! HUP Zbog poreznog rasterećenja povećat će se plaće sezonskih radnika
Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • alf:

    Vidite, to politicari najbolje znaju. Umjesto da imamo zakon koji je pravedan za kupca i prodavaca nasi politicari se mjesaju u ekonomiju o kojoj neznaju puno. Zato izmisljaju zakon koji ce stetiti mnogima koji proizvode robu.

  • iva.begovic:

    Jeli taj Zakon u skladu s Europskom pravnom stečevinom?. Moguće je da nije. Čini mi se da je donesen kako bi se štitili domaći proizvođači, poljoprivrednici. Oni koji ne uspijevaju biti konkuretni u europskom okruženju. Iako dobivaju nemale poticaje. Njihova ... prikaži još!va je nesposobnost naime neizmjerna. (baš kao i nesposobnost ministra Tolušića) Tko to sada treba platiti? Pa potrošači koji će biti prisiljeni plaćati skuplje proizvode na policama. Naročito mislim da će to biti udar na umirovljenike. I držim fige da EU uzvrati udarac pa da uskrati sredstva za poticaje u poljoprivredi tako da ministar koji "kratko" misli dobije lekciju. Kolateralne žrtve ne brojimo, kao niti inače pri vladavinama HDZa. Ta je politička stranka stvorila Todorića i slučaj Agrokor, a napravit će nam još puno zla. Ovo nedavno usporavanje gospodarskog rasta samo je početak.

  • Ovozemaljski:

    Ovaj ministar se previse mijesa u slobodu trzista i nakon ovoga ce morati biti smijenjen jer je od prevelike brige za seljaka napravio to da seljak nece imati kome prodati robu. Ministar zivi u nekim drugim vremenima ocigledno, gdje je ... prikaži još! sve bilo planski i gdje je komitet odlucivao, vrijeme je za trzisnog ministra koji ce ljude uciti da opstaju zahvaljujuci svome radu i da budu konkurentni, dosta vise ovog socijalizma i (s)poticaja od kojih se proizvodi roba koje imamo viska.