Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Zelene akcije

Krvava golfska palica protiv terena na Srđu

Srđ
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
03.11.2017.
u 18:51

Iza sadržaja i poruke stoje zeleni, no dijelom je financiran državnim novcem. Ova poruka još je jedna u nizu koja odbija strane ulagače

U Dubrovniku su se ovih dana pojavili plakati s porukom “Reket, a ne golf” iza koje stoji Zelena akcija, koja je bila najveći protivnik gradnje golfišta na Srđu. Osim poruke se na plakatu vidi i krvava golfska palica koja mnoge asocira na ubojstvo, s obzirom na to da se u nizu slučajeva ubojstvo počini palicom, no u Zelenoj akciji odgovaraju da plakat ne treba povezivati s ubojstvom ili bilo kakvim oblikom fizičkog nasilja, te takve tvrdnje smatraju neutemeljenima i odlučno ih odbacuju.

Trebaju sportovi s reketom Zelena akcija samo još jednom plakatom poručuje da nam golfišta ne trebaju. – Poznat je naš dugogodišnji angažman na prokazivanju golfskoga resorta kao lošeg razvojnog modela za Hrvatsku. Naša trogodišnja kampanja protiv Zakona o igralištima za golf rezultirala je ukidanjem tog zakona. Smatramo da hrvatski razvojni modeli ne smiju ignorirati potrebe građana te prije svega moraju omogućiti primjerene sportske sadržaje dostupne svima. Smatramo da su potrebe građana sportovi koji uključuju reket, loptu, bazensku prugu itd., a ne ograđene zajednice dokonih napucača loptice – kaže Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Mnogi su pak protumačili da se riječ “reket” odnosi na arbitražu koju je pokrenula tvrtka Razvoj golf. Ne ulazeći u tumačenja je li gradnja golfišta dobra ili ne, plakat ne donosi baš miroljubivu poruku, niti je, kažu nam neki poduzetnici, dobra poruka za strane ulagače. Zelena akcija poručuje na dnu plakata da stoji iza teksta na plakatu, gdje piše i da je sufinanciran novcem Vlade. Na poruci stoji: “Ovaj tekst nastao je u okviru projekta ‘Otvoreno i uključivo upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima - Commun Sense’, koji financira Europska unija u sklopu 1. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i ne može ga se smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH”.

Traže 500 mil. eura odštete

Tvrtka Razvoj golf izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela započela je projekt gradnje golfišta s popratnim sadržajima prije deset godina, no bez obzira na to što je odobren i što je 2014. dobio lokacijsku, pa zatim prvu građevinsku dozvolu, lani je opet zakočen. Zato se tvrtka odlučila na tužbu na Arbitražnom sudu u Washingtonu i od Hrvatske traži odštetu od 500 milijuna eura. U Zelenoj akciji od početka tvrde da je cilj projekta bila prenamjena zemljišta i preprodaja.

Ključne riječi

Komentara 13

MU
Muncimir
21:26 03.11.2017.

Neradnici i komunjare spriječavaju razvoj i zapošljavanje. “Pravnik” zelene akcije je Musliman a glavni aktivist Srbin. Slučajno? Kako da ne ... Projekt je planiran na zemlji koja je bila u vlasništvu privatnika, dozvoljen je po prostornom planu i ima lokacijsku i građevinsku dozvolu. Tko će ulagati u Hrvatsku kad nema nikakve pravne sigurnost? Ovi iz akcije su htjeli reketariti, ništa drugo.

OK
okolokere
21:03 03.11.2017.

Američki pravni sustav ne štiti uvijek ulagače a osobito ne one čija je igra providna i s mjeseca. Istina novinarka V.lista misli da ta igra nije providna ni iz Dubrovnika ni sa Srđa no valja joj reći kako je njezina novina slično radila i s Agrokorom pa se pokazalo da to na kraju loše prolazi. Istina je također da je difamirati mlade Dubrovnika i one koji zdrav razum drže važnim vrlo prihvatljivo "umreženim" novinarima no to ne muti sliku koja je s mjeseca jasna kao dan. Savjet novinarki možda bio bio da mlade Dubrovnika optuži za antisemitizam. To bi bilo na tragu ovdašnjeg novinarstva zvanog "Nemremo se prodat ni u 10.000 primjeraka"

DR
drugPlenky
07:38 04.11.2017.

Morbidno od zelene akcije, a kaznu nek plate Dubrovčani a ne svi građani Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije