Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPUJEM HRVATSKO

Godišnje proizvedu više od 2000 vrhunskih kulena

OPG Matijević
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 13:30

Nakon diplome u SAD-u i posla u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Hrvoje Matijević vratio se kući u Baranju i počeo uzgajati svinje

Kulena ima svakojakih, masnih, suhih, tvrdih, no jednom kada probate vrhunski kulen – znat ćete ga prepoznati. Kulen obitelji Matijević svoju kvalitetu postiže spajajući dugogodišnju obiteljsku recepturu, pažljivo odabrane sastojke te visoke standarde proizvodnje.

Nakon diplome u SAD-u i posla u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Hrvoje Matijević vratio se kući u Baranju i krenuo s uzgojem svinja i proizvodnjom kulena. Recept se prenosi s koljena na koljeno, a svaka generacija ubaci nešto svoje i tako usavršava kulene. Na OPG-u Matijević iz Suze u Baranji nekad su proizvodili dva kulena godišnje, a danas i više od 2000 komada. Uz obitelj, imaju i jednog stalno zaposlenog, dok je u doba svinjokolje zaposleno i do osam sezonaca. Svake godine uzgoje do 150 svinja od čega rade samo kulen, kulenove seke i slaninu, trajne proizvode koji mogu opstati i do dvije godine iako u njima nema nikakvih aditiva.

Njihov proizvod nosi i oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla baranjskog kulena na europskoj razini.

– Postupak dobivanja EU oznake trajao je jako dugo, ali ona je otvorila sva vrata na europskom tržištu. Naš je kulen potpuno prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne sadrži konzervanse, umjetne boje ni aditive. Proizvodi našeg OPG-a Matijević nisu za široku masu, već za 2 posto onih ljudi koji će znati cijeniti ono što će dobiti – vrhunsku kvalitetu – poručuje Hrvoje i dodaje kako oni žele ostati mali, kvalitetni i tradicionalni, što im za sada i uspijeva. OPG Matijević dobitnik i je Zlatne povelje za svoj proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla na natjecanju Suncokret ruralnog turizma. – Do sada se nismo prijavljivali na natjecanja jer su nam najveća nagrada rasprodani proizvodi – kaže Matijević.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo poljoprivrede     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije