Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJESTI

GLAVAŠEVIĆU POSTHUMNO NAGRADA LUKA BRAJNOVIĆ

14.12.2001.
u 00:00

ZAGREB - Međunarodna novinarska nagrada Luka Brajnović dodijeljena je sinoć posthumno u Novinarskom domu u Zagrebu vukovarskom heroju, ubijenom novinaru Siniši Glavaševiću. Nagradu je od predstavnika španjolskog Sveučilišta Navarra Alfonzo Sanchez Tabernero primila njegova udovica Majda. Na svečanosti je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se prisjetio čestih razgovora s pokojnim Glavaševićem, pa je rekao da se on nije bojao te da je grozničavo tražio pomoć za Vukovar, no obećanja je dobivao ali pomoć ne.

- Predvidio je sudbinu branitelja Sigeta, a nažalost to se dogodilo i u Vukovaru - rekao je Predsjednik. (apa)

PARTNERSTVO ŠTAJERSKE I HRVATSKE

BEČ - "Hrvatska na putu u EU", naziv je predavanja koje je u organizaciji štajerske vlade i zemaljske poglavarice Štajerske, Waltraud Klasnic, održao sinoć u gradskom dvorcu u Grazu hrvatski veleposlanik u Austriji, Dražen Vukov Colić, u povodu 10. obljetnice osamostaljenja RH. Waltraud Klasnic govorila je o inicijativi pokrajine Štajerske koja se zove "EU regija budućnosti: stari susjedi, novi partneri", u koju su uključene Mađarska i Slovenija kao države u prvom krugu proširenja EU, i Italija i Austrija kao članice Unije. "Hrvatsku smo pozvali jer smatramo da je ona urasla u taj gospodarski prostor", istaknula je W. Klasnic. (sh)

HEP-u STRUJA IZ KRŠKOG

LJUBLJANA - U drugoj polovini iduće godine HEP može računati na struju iz nuklearke u Krškom (NEK) kako je predviđeno već parafiranim, ali ne i potpisanim hrvatsko-slovenskim sporazumom o NEK. HEP-ov dio struje iz NEK potvrdila je jučer slovenska vlada prihvativši elektroenergetsku bilancu za 2002. godinu. (vz)

MINISTARSTVO BRANITELJA PREDSTAVILO DVIJE KNJIGE

ZAGREB - Ministarstvo branitelja jučer je u Nacionalnom centru za psihotraumu u zagrebačkoj bolnici "Dubrava" predstavilo svoje dvije knjige, monografiju "Hrvatski psihosocijalni program: petogodišnja iskustva u radu sa sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata" i knjigu "Radna sposobnost i PTSP". U Dubravi je jučer usuglašen rad PSP timova s novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a održan je i sastanak svjetske udruge za psihosocijalnu rehabilitaciju. (apa)

IDENTIFICIRANI POSMRTNI OSTACI SEDMORICE NESTALIH

ZAGREB - U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu jučer su uz pomoć obitelji identificirani posmrtni ostaci sedmorice od deset hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Identifikacija posmrtnih ostataka dviju osoba nastavit će se, a jedna obitelj nije došla na jučerašnju identifikaciju. Među identificiranim osobama jesu i zatvorenici logora u Dalju. (H)

POKOPAN BRANITELJ MARINKO ANTUNOVIĆ

ZAGREB - Na počasnom mjestu u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom Mirogoju, tik uz grobove Zvonimira Červenka i Gojka Šuška, jučer je uz vojne počasti pokopan Marinko Antunović Bosanac, pukovnik HV-a i heroj Vukovara, Dubrovnika, Bljeska i Oluje. Antunović je preminuo u ponedjeljak, a službeno je riječ o samoubojstvu. (hd)

RASPISANI NATJEČAJI ZA GLAVNE UREDNIKE HRT-a

ZAGREB - Na jučerašnjoj sjednici Vijeća HRT-a odlučeno je da se sutra objave natječaji za izbor glavnih urednika Radija i Televizije, koji će biti otvoreni dvadeset dana. Odlučeno je također da će se o kandidatima glasovati tajno, a budu li u posljednjem krugu dva kandidata imala isti broj glasova, glasovanje će se ponoviti na istoj sjednici. Ne bude li ni to jednome donijelo većinu glasova, cijeli će se natječaj ponoviti. Vijećnici su odbili i inicijativu prof. dr. Ante Čovića o pokretanju postupka razrješenja Mirka Galića. (rl)

DO ZORE PROSVJED MLADIH POLICAJACA

ZAGREB - Prosvjed policijskih kadeta, koji šest mjeseci nakon završene Srednje policijske škole nisu dobili posao u MUP-u, završio je u četvrtak u dva sata na Markovu trgu, pošto su njihovi predstavnici potpisali zaključke s Ministarstvom. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je jučer da sadržaj zaključaka ne može iznijeti dok pregovori ne završe. Policijski su vježbenici prosvjed počeli u srijedu u 13 sati, zahtijevajući jamstvo o zaposlenju, ističući da im je, kako kažu, MUP ugovorom zajamčio posao pošto završe srednju školu. (H)

Veliko zanimanje u Srbiji za ljetovanja u Hrvatskoj

ZAGREB - Turistička zajednica Zagreba ugostila je jučer predstavnike Turističke organizacije Beograda. Zasad identificiramo točke od zajedničkog interesa - kazao je Zoran Novaković, direktor Turističke organizacije Beograda.

- Nema razloga da i s Beogradom ne uspostavimo suradnju kakvu imamo s, primjerice, Bečom ili Ljubljanom - kazao je direktor TZ Zagreba Mario Zmajević. Čulo se i da je Zagreb ove godine imao 350.000 gostiju i 700.000 noćenja, a Beograd nešto više od 400.000 posjetitelja i više od milijun noćenja. Gosti iz Beograda kazali su i da je u Srbiji veliko zanimanje za ljetovanja u Hrvatskoj. (rak)

TURISTIČKA PONUDA NA INTERNETU

ZAGREB - Na internetskoj adresi www.putovanja.hr

. Udruge hrvatskih putničkih agencija, može se naći cjelokupna ponuda putovanja domaćih turističkih agencija, članica UHPA-e. Članice te udruge osvaruju 90 posto organiziranog turističkog prometa u Hrvatskoj, a na spomenutoj adresi se, primjerice, mogu naći podaci o ponudi 165 skijaških centara izvan Hrvatske, o Bjelolasici, o putovanjima za Novu godinu, u daleke destinacije, o poslovnim putovanjima, za mlade, umirovljenike, o putovanjima u europske gradove.(rak)

Vlakom iz Zagreba u Split za manje od pet sati

ZAGREB - Uprava Hrvatskih željeznica proslavila je jučer na zagrebačkom Glavnom kolodvoru stoti rođendan časopisa "Željezničar". O stoljetnoj tradiciji novinarstva vezanog uz željeznicu govorili su Milan Hećimović, Zdenko Hlubna, Rudi Belovari, Miljenko Pajalić i Nenad Mrgan, te predsjednik HND-a Dragutin Lučić - Luce. Direktor HŽ-a Marijan Drempetić najavio je da će u idućoj godini u HŽ biti uloženo 2,2 milijarde kuna, a do 2004. godine vlakom bi se iz Zagreba do Splita putovalo manje od pet sati. (apa)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije