Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema istinske pravosudne reforme, to su kozmetičke promjene

Zakoni se bave time hoće li sudovi biti u Splitu ili Sinju, hoće li dokumenti biti digitalizirani, za građane su te izmjene potpuno nebitne, njih zanima sudi li se brzo, zakonito, u rokovima, jesu li jednaki pred zakonom
07. ožujka 2018. u 21:21 7 komentara 474 prikaza
Saborska oporba nije zadovoljna izmjenom zakona u pravosuđu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba, konkretno Most, Živi zid, SDP poručili su u srijedu resornom ministarstvu da pravosudna reforma koju je predložilo nije istinska reforma, nego da se se radi tek o kozmetičkim zahvatima, a raspravu o izmjenama zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o područjima i sjedištima sudova, Hrvatski sabor nastavit će u četvrtak ujutro.

Grmoja smatra da su promjene u pravosuđu samo "kozmetičke" Grmoja: Budemo li prevareni, ići ćemo sa stankama i raspravljati cijelu noć

Određujem malo dužu stanku, do sutra u 9,30 sati, kazao je dvije minute prije 20 sati, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić potvrđujući time obećanje dano Mostu da će se rasprava, započeta kasno poslijepodne, prekinuti u 20 sati. Most je prijetio da će, ne bude li tako, odnosno ako budu "prevareni" ići na traženje stanki i raditi cijelu noć, nezadovoljni što o tako važnim zakonima Sabor raspravlja "pod okriljem noći".

Zakoni se bave formom, ne sadržajem

Zakoni se bave time hoće li sudovi biti u Splitu ili Sinju, hoće li dokumenti biti digitalizirani, za građane su te izmjene potpuno nebitne, njih zanima sudi li se brzo, zakonito, u rokovima, jesu li jednaki pred zakonom, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) i apostrofira lanjsko izvješće SOA-e da je 20 sudaca korumprirano i da predstavljaju sigurnosni problem za državu.

Ne radi se o istinskoj pravosudnoj reformi, suglasio se i Robert Podolnjak (Most) koji drži da izmjene ne idu dovoljno daleko, da su "organizacijske" prirode, da se sustav općinskih sudova ponovno "resetira", bez jasnih pokazatelje zašto se to radi. Predloženim rješenjima posebno je nezadovoljan Miro Bulj (Most). Dalmatinskoj zagori se samo gase institucije, kaže Bulj upirući prstom u prijedlog da se "naprave" općinski sudovi Split 1 i Split 2, umjesto da se ponovno oformi Općinski sud u Sinju, koji, uvjerava, ima za to povijesne, geografske, političke i druge uvjete.

Bivši SDP-ov ministra pravosuđa Orsat Miljenić traži sa se razjasni ideja o povećanju broja općinskih sudova, izražava bojazan da će se time otežati specijalizacija, kolanje spisa, pa ljudi opet neće biti zadovoljni. Osim toga, to nije trend, samo je Srbija vraćala općinske sudove, tvrdi Miljenić. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tumači kako postoje neki sudovi koji su preglomazni, kojima je teško upravljati, vjeruje da će se postići "balans". Brinemo da ne vratimo kotač natrag, da ne proizvedemo minijaturne sudove koji neće moći odgovoriti zahtjevima, kaže ministar.

Splitsko-dalmatinsku županiju muči nedostatak sudova Splitsko - dalmatinska županija Kako prevladati nedostak sudova u Sinju, Imotskome i Vrgorcu na dan žena Oporba sutra u proceduru šalje Interpelaciju o ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor Glasnović: Kad biste čitali medije mislili bi da je najveća unutarnja prijetnja Zdravko Mamić
CROATIA RALLY
VIDEO Hrvatska mu ne leži: Vodeći izletio sa staze, gledatelji skočili u pomoć!
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
  • bozidar.dolenec:

    Kakova reforma dok je HDZ na vlasti.

  • Gastarbeiter2:

    Reforme? I kada bi postojala politička volja nedostaje nam znanje da to i sprovedemo. Drugi problem...Reforme podrazumijevaju donošenje odluka. A u nas se ne donose odluke nego se samo kupuje vrijeme. I na kraju...Za donošenje odluka treba imati jaja!

  • ico3:

    Tako je zadnji 20 godina. Nije tu samo HDZ i ZDP, i ostali koji su bili na vlasti, Pupovac,HNS. itd. Svi su oni donijeli da nam bude tako.