Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glinska Komisija za popise birača na velikim mukama

Glasača u Glini ima više nego stanovnika!?

Starice organizirano dolaze na glasovanje
Foto: Tadija Odić
27.11.2007.
u 20:12

Popis birača na parlamentarnim izborima nije bio potpun niti točan, stoji u dopisu koji je Komisija za popise birača grada Gline uputila Državnom izbornom povjerenstvu i Središnjem državnom uredu za upravu.

Komisija traži da se njenim članovima omogući stalan uvid u popis birača, a ne da ga ona dobije nekoliko dana prije izbora kada ga je prisiljena potvrditi sa svim uočenim netočnostima jer bi svaka druga odluka dovela do odgode izbora.
 
Maloljetnici, otišli...
Da u popisima birača ima manjkavosti, potvrđuje i primjer Gline. Prema popisu stanovništva, na području na kojem se prostire gradsko područje Gline živi 9868 stanovnika. Istodobno su na popisu birača 11.033 glasača.

A procjena je Komisije da na području grada živi najviše sedam tisuća glasača. Utvrđeno je da su na popisu birača maloljetne osobe, koje nemaju glasačko pravo, te osobe koje su rasprodale imovinu i ne žive ne samo na adresama na kojima su prijavljene nego ni na području grada, a ni u Republici Hrvatskoj. Riječ je o osobama srpske nacionalnosti koje više ne žive u RH, ali ima podosta i onih birača iz manjinskih redova koji su prijavljeni u Hrvatskoj, a žive u Republici Srpskoj u BiH ili u Srbiji.

Znatan ih broj dolazi na glasovanje u organizaciji različitih institucija i potom se vraća kućama u inozemstvo.

Broj birača, prema odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, izravno utječe na rezultate izbora u predstavničkom tijelu lokalne samouprave. I to je bio argument da Komisija zatraži mogućnost stalnog uvida u popise birača kako bi do lokalnih izbora mogla ažurirati popise birača.

– Svakodnevno se uvjeravamo u netočnosti popisa birača. Primjerice, građani nam se stalno obraćaju za zamolbama za brisanje kreditnih zaduženja imovine koju vlasnici žele prodati. Tako je danas, među devet takvih zahtjeva, prvi na dnevnom redu sjednice Poglavarstva zahtjev nekadašnjeg našeg sugrađanina koji danas adresu ima u Nišu.
 
Usklađivanje popisa
Usto, velik je broj naših bivših sugrađana nekretnine prodao državnoj Agenciji za prodaju nekretnina te se odselio. Većina je tih ljudi još na popisima birača. Kada bismo imali uvid u popise, mogli bismo danas utvrditi ima li na njemu takvih osoba i, u suradnji s drugim tijelima vlasti, potaknuti da se ustanovi stanje na terenu i stvaran broj osoba s pravom glasa na području jedinice lokalne samouprave – rekao je Ivan Mikacinić, tajnik grada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije