Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fuchs o padu s razreda s tri jednice: Činite djeci medvjeđu uslugu kad prolaze s nedovoljnim znanjem

Nešto više od 60 posto škola u Hrvatskoj trenutno održava nastavu uživo, rekao je.
24. travnja 2021. u 14:36 12 komentara 4427 prikaza
Zagreb: Radovan Fuchs dao je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Drugu godinu za redom velikom dijelu učenika online nastava je postala pod normalno, a mnogi od njih nisu pretjerano oduševljeni nedavnom odlukom ministra Radovana Fuchsa koji je ukinuo odluku svoje prethodnice i vratio odluku prema joj se pada razred s tri jedinice. 

Koronavirus u Njemačkoj BORBA PROTIV ZARAZE U Njemačkoj od ponoći nove mjere: Bez negativnog testa ne može se ni u dućan

Ministar Radovan Fuchs objasio je tu odluku u HRT-ovoj emisiji Intervju tjedna, te ustvrdio u kojoj je fazi cijepljenje prosvjetnih djelatnika. 

- Svakako da neopravdani ili ukupni izostanci koji se broje u milijunima u samom sustavu nisu nešto s čime možemo biti sretni, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dodavši da, uz markiranje koje je specifično za tu dob kako bi se pokazao bunt, sigurno postoje i neki drugi faktori.

Za njega riječ je i o prejednostavom toleriranju izostanaka, na kojem se mora raditi i od samih roditelja i djeca, pa i škole. 

O cijepljenju prosvjetnih radnika

Fuchs je kazao kako su bili zatečeni u Ministarstvu slabim odazivom na cijepljenje, no situacija se poboljšala nakon apela Ministarstva. 

- Taj se postotak sada digao, najmanji postotak se vrti negdje oko 30-ak posto. Dubrovnik koji je bio najgori se sada popeo na 31%, rekao je dodavši kako se u nekim županijama brojke vrte od 40 do 45 posto prijavljenih prosvjetnih radnika za cijepljenje, primjerice u Zagrebu ih je 41,42 posto.

Nešto više od 60 posto škola u Hrvatskoj trenutno održava nastavu uživo, rekao je.

Zagreb Ministri se obratili medijima prije početka sjednice Vlade RH MINISTAR O CIJEPLJENJU Fuchs očekuje da će biti cijepljeno od 45 do 50 posto prosvjetnih djelatnika

O kriterijima za pad razreda

Na pitanje zašto je poništio odluku svoje prethodnice i vratio onu po kojoj se s tri jedinice pada godina, kazao je sljedeće: - Djeca moraju učiti, bez obzira uče li licem u lice ili online. 

- Mislim da za djecu nije ni najmanje stimulativno ići na varijantu da im praktički kažete da nije bitno koliko jedinica imaju, da će svejedno proći. S druge strane, ipak i učitelji trebaju ocijeniti djecu, trebaju vrednovati taj rad, bez obzira na koji način djeca slušaju nastavni plan i program. S treće pak strane, vi na neki način toj djeci činite medvjeđu uslugu kad prolaze s nedovoljnim znanjem u sljedeći razred. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Tri korne - penal.Uvik bilo! Samo vi popuštajte djeci i pravite od njih moralne i intelektualne invalide.I ovako i onako knjige više nitko ne čita. Što fali(nedostaje)nama koje su vukli za uši? Koji su kao jedan ustajali kad učitelji ulazi ... prikaži još! u razred? Ono "drugarice učiteljice dobro jutro"? Sjećam se i sad dugog toplog ljeta 98. i popravnog iz latinskog! :)) I sad čuvam "Elementa Linguae Latinae". A ne ovo.Pet kečina,ne znaš Bugarsku nać na karti i nikom ništa! Djeca moraju iz škole izić s znanjem,razumijevanjem autoriteta i moralnim integritetom! Bolonja je i ovako i onako osakatila visoko školstvo.Sad i ove niže treba pustit da propadnu??

 • faraon:

  Samo da je još Fuchs maknuo dopunski rad i vratio klasične popravne rokove. A govorio je da hoće prije nego je postao ministar. Ovako se na taj način potiče poklanjanje dvojki, jer niko od nastavnika ne želi sam sebi zadati ... prikaži još!i više posla. I još k tome nije plaćeno ništa. Neko će ležati na luftiću na moru a neko raditi dopunski rad s učenicima koji nisu radili niša cijelu godinu. Divno :)

 • VučedolacHrvat:

  🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱 nema straha djecu smo dali u prave ruke.