Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj od ponoći nove mjere: Bez negativnog testa ne može se ni u dućan

Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu promjena zakona apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebice onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati.
24. travnja 2021. u 07:54 5 komentara 6166 prikaza
Koronavirus u Njemačkoj
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

U Njemačkoj su u petak u ponoć stupile na snagu promjene zakona o zaštiti od zaraza koje omogućuju automatsko uvođenje strožih mjera u borbi protiv covida-19, među kojima je i zabrana kretanja između 22 i 5 sati, i to u gradovima i općinama sa sedmodnevnom incidencijom višom od 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna sredinom svibnja Kurz najavio 'otključavanje' Austrije: Evo kako će se moći ući u restorane, kafiće, hotele...

Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu promjena zakona apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebice onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati.

„Znam da je teško, da to pada teško svakom od nas ali to je nužno za jedno prijelazno razdoblje”, rekao je u petak ministar zdravstva Jens Spahn.

Posebno je sporna mjera zabrane noćnog kretanja protiv koje su pred Ustavnim sudom u Karlsruheu podnesene mnogobrojne tužbe.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

Sporni policijski sat

U mjere koje su po brzom postupku u srijedu i četvrtak prihvatili donji i gornji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat, osim zabrane noćnog kretanja spadaju i mjere smanjenja kontakata koje omogućavaju susret jednog kućanstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Maloprodaja, s izuzetkom trgovina za živežne namirnice i dnevne potrepštine, ljekarne i drogerije, smije primati samo kupce s negativnim testom na koronavirus i uz prethodni termin.

Iznad sedmodnevne incidencije od 165 u potpunosti se prelazi na internetsku nastavu u školama.

Od 22 do 5 sati je zabranjeno kretanja s izuzetkom trčanja ili šetnje za pojedince što je dozvoljeno do ponoći. Od ponoći pa do 5 ujutro izlazak na ulice je dozvoljen samo osobama s vrlo jakim razlogom poput odlaska na posao ili liječniku.

Njemačka COVID-19/Ilustracija nove restrikcije Njemačka povukla 'sigurnosnu kočnicu': Uvodi se policijski sat, rezervacija termina u trgovini...

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, zabrana kretanja se odnosi i na putovanja. Izuzetak su poslovna putovanja.

Smanjenje nadležnosti saveznih pokrajina

Sve ove mjere automatski stupaju na snagu u onim gradovima i okruzima u kojima je sedmodnevna incidencija tri dana zaredom iznad vrijednosti od 100.

Prema podacima državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u subotu se odnosi na 345 od 412 okruga u Njemačkoj.

Nadalje na snazi ostaju mjere uvedene još početkom studenog prošle godine a koje se odnose na zabranu rada kulturnih, sportskih i ugostiteljskih objekata.

Zakonske promjene koje pridonose jedinstvenom pristupu na području cijele zemlje su uvedene nakon što se savezne i pokrajinske vlasti nisu mogle dogovoriti oko jedinstvene primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Sada središnje vlasti mogu same uvoditi mjere što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina.

Zakonske promjene su za sada ograničene do kraja lipnja.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • aabbcc:

    Ma nema narod eura i ne može ni u dućan a vi ga jos farbate s koronom.

  • Dingo:

    Zanimljivo selektivno provođenje "mjera" nad građanima koji financiraju državni proračun. Kolone inžinjera i profesora i dale prolaze samo mediji ne izvještavaju potpunu istinu o tome.

  • Deleted user:

    Cjepivo ne postoji pandemija ne postoji ono što se događa sa europskim zemljama je da su u velikoj ekonomskoj krizi banke se propale čeka se rješenje jedini spas je bova tehnologija ali sa ograničavanjem demokracije pogotovo njemačka je je ekonomski ... prikaži još! propala i to se sa koronom skriva