Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASLUŠANJE U SABORU

Grmoja: Nalazili ste se sa Škugorom. Filipović: To je laž, nikad nismo razgovarali o plinu i Ini

Zagreb: Održana sjednica Odbora za gospodarstvo
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/12
31.10.2022.
u 14:14

- Sustav upravljanja treba funkcionirati tako da uprava vodi poduzeće i donosi odluke za koje NO mora reći je li to u redu ili ne. To u Ini sad tako ne funkcionira, pred NO dolazi jako mali broj odluka i zato se takav način upravljanja treba promijeniti - rekao je Filipović o članovima uprave Ine.

Na saborskom Odboru za gospodarstvo od 11 sati traje saslušanje ministra gospodarstva Davora Filipovića na temu imenovanja članova uprave Ine s hrvatske strane, planova daljnjeg upravljanja i razvoja Ine te planova Vlade vezano uz poremećaje na tržištu nafte i plina. Predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) uvodno je podsjetio kako je Odbor 19. listopada zaprimio prijedlog Anke Mrak-Taritaš (GLAS), Željka Pavića (SD), Zvonimira Troskota (Most), Branka Grčića (SDP) i Vesne Vučemilović (HS) za saslušanjem ministra na tematskoj sjednici.

Potom je Mrak-Taritaš uime predlagatelja objasnila taj zahtjev kazavši da su hrvatski građani vlasnici 44% Ine, ali da Ina više nije kompanija kao što je bila nekada.

 

- Stoga smo za ovu sjednicu ministru postavili sedam pitanja jer nas sve zanima kako i što dalje, koje su obveze trojice novih članova uprave Ine s hrvatske strane u idućih šest mjeseci, što je s nezadovoljstvom Nadzornim odborom Ine, hoće li se Ina i dalje baviti eksploatacijom, što je s rafinerijama u Sisku i Rijeci... Vlada treba imati plan i mi trebamo doznati kakav je taj plan - reče Mrak-Taritaš dodavši kako je jako neobično da se to saslušanje ministra zakazalo baš za danas, dan prije Dana mrtvih.

- Mogu govoriti o ovih šest mjeseci koliko sam ministar. Jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike bila je prodaja Ine. I sad pokušavamo izvući maksimum kako bismo zaštitili hrvatske građane. Za odabir Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka u upravu Ine jedini su kriteriji bili izvrsnost i stručnost. Oni tamo trebaju štiti interese kompanije i mi im ne možemo davati nikakve upute. Korporativno upravljanje u Ini nužno je promijeniti. Imali smo ogroman korporativni skandal jer upravljanje Inom ne funkcionira. Zaobilazili su se uprava i NO. I učinit ćemo sve da uprava Ine vodi poduzeće te da NO nadzire rad poduzeća, je sada jako malo stvari ide na NO. Tu se mora napraviti iskorak. Dugoročan nam je plan maksimalna zaštita hrvatskih građana i Ine. Posljednjih šest mjeseci Vlada je donijela odluku da se sve raspoložive količine plina moraju prodavati u Hrvatskoj, Ini smo naložili povećanje proizvodnje plina za 10% kako, smijenjena je cijela uprava nakon skandala, i mađarski i hrvatski članovi uprave Ine, zalažemo se da cijena naftnih derivata bude što dostupnija korisnicima, ograničili smo trgovačku maržu i cijene, a sve to kako bismo imali sigurnu zimu. Usto, Vlada je povećala kapacitete LNG-a za duplo i pojačala plinovodne mreže - naveo je ministar Filipović u uvodnom obraćanju, na što je Nikola Grmoja (Most) ustvrdio kako je ministar govorio samo o potezima Vlade, a ne o događanjima u Ini izrazivši nadu da će Filipović idućeg utorka doći i na saslušanje pred Antikorupcijsko vijeće gdje neće biti, kako reče, kontroliranih uvjeta kao što je to slučaj na sjednici Odbora za gospodarstvo.

31.10.2022., Zagreb - U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Marko Pavic, Nikola Grmoja. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tušek mu je replicirao da su kontrolirani uvjeti o kojima govori tek njegova fiksacija jer "na sjednici nema nikakvih kontroliranih uvjeta". 

- Od ministra smo jako malo čuli o Ini i članovima Uprave. Nije točno da NO ne može kontrolirati upravu. Uprava mora donijeti strategiju, nakon toga NO mora kontrolirati upravu u ostvarivanju te strategije. Znači, Uprava mora odgovarati NO-u. Odlazite li vi sad na sastanke skupštine? Nije točno da članovi uprave nemaju podatke o poslovanju. Kako je moguće da predsjednik uprave nije znao za podatke koji su bili sporni, da nitko mjesecima nije uočio da se plin prodaje po 20 eura a tržišna mu je cijena bila 200 eura. Jeste li novim članovima uprave dali drugačije zadatak te idete li vi ili netko iz Vlade na sastanke s upravom - zanimalo je Željka Pavića, na što je ministar uzvratio: 

- Sustav upravljanja treba funkcionirati tako da uprava vodi poduzeće i donosi odluke za koje NO mora reći je li to u redu ili ne. To u Ini sad tako ne funkcionira, pred NO dolazi jako mali broj odluka i zato se takav način upravljanja treba promijeniti. Operativni direktori rade ono što bi trebala raditi uprava, a sve kako bi se smanjio utjecaj predstavnika hrvatske strane. Jasno je da smo u koordinaciji s hrvatskim članovima uprave, no ja im ne mogu ništa nametati. I nije normalno da četvrta razina odlučivanja može donositi odluke teške milijune kuna. To da se sve spusti na nižu razinu, a sve kako bi se nekoga izbjeglo - to se više ne smije događati. I zato se model korporativnog upravljanja Inom mora promijeniti. Da je išta valjano ne bi se događalo ovo što će se događalo. Na skupštine dosad nisam išao, ali ubuduće ću ići.

Dotadašnja ministrova izlaganja navela su Mrak-Taritaš da ustvrdi kako se od ministra nisu čuli odgovori na sedam pitanja pa je razočarana jer je očekivala da će mu netko pripremiti odgovore na njih. 

31.10.2022., Zagreb - U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Anka Mrak Taritas. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uto se za riječ javio Tomislav Okroša (HDZ) koji je krenuo, posve izvan teme, nabrajati i hvaliti poteze Vlade, na što ga je čak i Tušek prekinuo kazavši mu da je bio "malo izvan teme".

Vanjsku članicu Odbora Karolinu Vidović Krišto (NZ) zanimalo je zatim koji je razlog da HEP kupuje plin posredno od PPD-a, a ne direktno na tržištu te da HEP gomila gubitke, na što joj ministar reče da nitko nema omiljenu firmu, da on nije provodio nikakav natječaj niti se miješao u bilo koji natječaj te da o detaljima natječaja pita one koji su ih i provodili. Vidović Krišto je ustvrdila kako je Vlada odgovorna kada Hrvatska ima gubitke i kada HEP gomila gubitke. 

- HEP će ove godine svjesno biti u gubitku. Naši će građani cijenu struje plaćati 59 eura, a u Sloveniji je plaćaju 88 eura. I zato će HEP ostvariti gubitak - kazao je ministar. 

Na pitanje Troskota po kojoj cijeni PPD kupuje plin od Ine i zašto se plin ne iskopava i u blizini mađarske granice, Filipović je odgovorio:

- U šest mjeseci ne mogu riješiti sve probleme, rješavam ono što je krizno. Ubuduće ću se pozabaviti i pitanjima koje ste svi vi rekli. Sudjelovao sam na jednoj sjednici NO i tamo se nije govorilo o cijenama prodaje plina. Da sam imao ikakvu informaciju o ovome što se otkrilo, naravno da bih reagirao.

- Vladajući su htjeli stvoriti maglu kako bi se sakrila istina. Ministre, vi ste neistinito prikazali problem. Sve ste sveli na odbor direktora, na neku četvrtu razinu. To je netočno. Glavni problem je što je mađarskoj strani Sanader ugovorom dao prevlast preglasavanjem, a naša Vlada taj ugovor nije spremna poništiti jer bi to dokazalo Sanaderovu krivnju. Znači, hrvatska strana ima mehanizam, ali za njim ne poseže pa je glavno pitanje o kojem odbor mora raspraviti - zašto Vlada ignorira hrvatsko pravosuđe i zašto opet zavaravate hrvatsku javnost tajnim sastancima i dogovorima s mađarskom stranom. Sve što Vlada radi je jedna velika neistina i manipulacija - osula je po Vladi i ministru Dalija Orešković (Centar), a ministar joj reče da svojim riječima "navija za protivničku momčad". 

31.10.2022., Zagreb - U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Davor Filipovic, ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Branka Grčića mučile su prijašnje ministrove riječi o cijeni električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i ono što je pritom prešutio, jer, kako reče, preko 40% kućanstva u Hrvatskoj u šest mjeseci troši iznad 2500 kilovata, a tada je cijena struje 88 eura, a ne 59 eura, što je upravo ono što ministar nije naveo. 

- Čak 87% građana upada u kategoriju potrošnje do 2500 kilovata - replicirao mu je ministar. 

- Ovaj skandal neviđenih proporcija u Ini pokazuje da Hrvatska ne kadrovira na najbolji način, posebno tamo gdje politika ima riječ. Je li istina da ste se u jednoj zagrebačkoj konobi sastajali sa Škugorom, ako jeste, o čemu ste razgovarali - pitao je Stipo Bartulica (DP), a to se pitanje ministru učinilo nejasno jer je uzvratio: "Što to znači?"

- Znači - jeste li se sastajali? Da ili ne - uputio ga je Bartulica. 

- To je teška laž. Nikada u životu s tim čovjekom nisam jeo niti razgovarao o Ini i plinu. Nije mojoj mami uplaćen novac na račun - uzvratio mu je Filipović. 

Potom ga je Sandra Benčić (Možemo!) pitala je li Vlada spremna tražiti proglašenje ništetnost ugovora Ina-MOL.

- To vas pitam jer su odnosi tih dviju strana i dalje ostali isti pa kako ćete onda mijenjati korporativno upravljanje Inom - pozvala se Benčić na logiku. 

- Radit ću na tome da se sve anomalije promjene i iskorijene. Model upravljanja u Ini treba biti takav da uprava donosi odluke, a NO daje ili ne daje suglasnost, a sad jako malo odluka dolazi do NO-a - reče Filipović dodavši da iako mađarska strana uvijek može sve preglasati postoje ipak razni oblici pritisaka koje može upotrebljavati hrvatska strana. Na to mu je Benčić rekla kako time i Vlada i on priznaju da će i dalje sve ovisiti o mađarskoj strani koja ima mogućnost preglasavanja.

31.10.2022., Zagreb - U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Davor Dretar Drele. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Imate li vi neki sukob interesa vezan uz Inu? - pitao je Grmoja ministra u nastavku kazavši kako je Filipović sam kazao da nije glasao o izvještaju za 2021..

- Bio sam na dvije sjednice NO-a, jedna je bila konstituirajuća, a na drugoj nisam podržao usvajanje zapisnika sjednice na kojoj su se usvajali poslovni planovi te nisam podržao usvajanje izvještaja o nadzoru poslovanja u 2021. - reče ministar koji je Grmoju optužio za iznošenje laži i nepoznavanje tematike o kojoj govori. Grmoja mu je uzvratio da obmanjuje javnost, što je ministar zanijekao. Grmoja je tada zatražio stanku, što Tušek nije uvažio jer Grmoja nije član Odbora. 

- Molim stanku. Ministar je došao nepripremljen. Nismo dobili odgovore na naših sedam jasnih pitanja. Kada je Filipović naslijedio bivšeg ministra Tomislava Ćorića očito je naslijedio i njegovu bezobraštinu i bahatost - reče potom Mrak-Taritaš koja je kao članica i potpredsjednica Odbora imala poslovničko pravo zatražiti stanku. 

- Ovo je režirana predstava vladajućih. Ministre, jako ste se uznemirili na Bartuličino pitanje. Možda sa Škugorom niste jeli i pričali o Ini, no jasno je da ste se s njim nalazili. Hoćete li to konačno priznati? Bilo bi vam bolje da to učinite. Nije vas nitko pitao jeste li jeli, nego jeste li se sa Škugorom našli - nastavio je Grmoja, na što ga je Miro Totgergeli (HDZ) optužio da radi cirkus od sjednice.

Potom je stanku zatražio i Bartulica kazavši pritom: 

- Ministar me nervozno napao što sam se uopće usudio pitati je li se ministar nalazio sa Škugorom u jednoj zagrebačkoj konobi. Ministre, morate odgovarati na pitanja koliko god ona bila neugodna - poručio je Bartulica ministru.  

Ključne riječi

Komentara 43

NO
Noštromo
14:32 31.10.2022.

Sdp i Možemo dopustili jednom Grmoji da im vodi sjednice. Gdje je nestao Bauk gdje se "skrivao" , gdje je Benčić. Gdje je ljevica, kojim putem krenuti... Svi odgovori doći će na izborima sami...

DU
Deleted user
17:38 31.10.2022.

G. Grmoja gdje si bio kada je SDP sa koalicijom pokrenuo privatizaciju INA-e. Tu bi ispred Vas trebali odgovarati na pitanja svi tadašnji akteri. Tko ih je na to nagovarao?!

DU
Deleted user
12:55 31.10.2022.

Prodaja INA-e bila je jedino logično riješenje. Prema riječima direktora Dragičevića, kralo se toliko da je jedino riješenje bilo dati upravljanje strancima. Svaki direktorčić imao je svoju tvrtku i nešto sa INA-om trgovao. Stranci nisu morali biti Rusi, moglo see ići prema drugom riješenju, ali očito su Rusi ponudili preko Mađara najbolji paket. I dok su naši ljudi razvijali korupciju i političko kadroviranje, netko drugi je razvijao tvrtku. Ovo je mladi političar, pa lupeta gluposti ne bi li se omilio neukom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije