Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kako će se ubuduće birati ravnatelji škola

Konačno je propisano kako učitelji moraju voditi dopunske satove, a vodit će se i evidencija onih škola koji rade s darovitim učenicima
04. studenoga 2017. u 19:55 16 komentara 5005 prikaza
učenici
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Zaključivanje ocjena na polugodištu, jasno definirana pravila rada pri održavanju dopunske nastave kao i točno propisani način izricanja pedagoških mjera samo su dio noviteta predviđenih izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koji je dan u javnu raspravu.

Kurikularna reforma Eksperimentalno provođenje: Ovo su novosti u glazbenom, tehničkom i likovnom

Novim izmjenama ujedno je predviđeno i uređenje pitanja vezanih uz kurikularnu reformu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kao i prihvaćanja Okvira nacionalnog kurikuluma za koji će se u tijeku javne rasprave odlučiti hoće li ga donositi, odnosno prihvaćati Vlada ili sam ministar obrazovanja.

Novim je izmjenama prvi put ujedno propisana obveza da mreža školskih ustanova mora sadržavati i detaljan popis onih škola u kojima se, osim redovitih programa i posebnih programa za djecu s teškoćama u posebnim razrednim odjelima, izvode i programi za darovite učenike.

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju podrazumijevaju i da o broju razrednih odjela u osnovnim školama, osim ureda državne uprave, sada, odlučuju nadležni gradski uredi, odnosno osnivači škola, a regulira se i način zapošljavanja u školskim ustanovama koje sudjeluju u EU projektima u kojima su osigurana sredstva za plaće zaposlenih.

učenici
1 / 16
Križevački osnovnoškolci pomoću Office 365 razgovarali s astronautkinjom i američkim rangerom

Sadržajem novih izmjena zakona konačno je precizno opisan postupak ispisivanja učenika iz jedne i upisa učenika u drugu školu, a nakon godina čekanja predviđen je i zakonski temelj za donošenje pravilnika o organizaciji i provedbi produljenog boravka u osnovnim školama.

Za srednjoškolce se prvi puta otvara mogućnost da u opravdanim slučajevima, uz suglasnost Ministarstva, srednja škola upiše učenika koji želi nastaviti srednjoškolsko obrazovanje, a prekinuo ga je prije više od dvije školske godine, kao i da učenik srednje škole u opravdanim slučajevima uz suglasnost Ministarstva može upisati isti razred i više od dva puta.

Dapače, učenicima kojima su izrečene pedagoške mjere sada je omogućeno, ako nakon dobivene “kazne” poprave ponašanje, potpuno “brisanje” izrečene mjere. Mijenja se i način na koji će se birati i ravnatelji škola. Kandidati za ravnatelje sada će u natječaju za posao, uz potrebnu dokumentaciju, morati dostaviti i program rada za mandatno razdoblje koji predstavlja školskom odboru.

Područna osnovna škola Vidovec Grad smiruje paniku u Vidovcu: Ne štedimo na školi, brojke u rebalansu tek su procedura Dio stručnjaka je za povratak zaključivanja, dok dio smatra da se time samo opterećuje učenike Za sve učenike Vraćaju se zaključne ocjene na polugodištu oŠ Ivan Mažuranić Novi Vinodolski Nasilje u N. Vinodolskom Nijedan učenik nije stigao na nastavu zbog prvašića s nožem
Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    može upisati isti razred i više od dva puta. :: "Ova je još bolja" __ Više od dva puta u isti razred. __ Nije čudno što su djeca nepismena __ Bolje je napisati da djete smije studirati jednu godinu više ... prikaži još!e od dva puta, jer i tako ne može upisati dva puta ništa, budući se upišeš jednom, a ako ne položiš sve ispite nisi niti završio to obrazovanje, taj nastavni stupanj, a ne razred - Razred može biti (barem je danas tako) - 1a, 1b, 1c, 1d, __ Zašto bi učenik morao upisati 1d, ako više nema dovoljno učenika niti za 1a??? __ Ili će država, grad, škola, ravnatelj osnovati 1d kako bi poštovao zakon ili pravilnik???

  • Vito:

    prarvat: __ Ali to nije poznato pismenim i inteligentnim pisačima hdz - ovaca koji se pokušavaju opismeniti pogađajući što bi bilo kad bi bilo u nekoj od budućnosti koju stvaraju sjećajući se prošlosti kad su u jendom razredu provodili i ... prikaži još! više od dvije godine pa su im za nagradu roditelji kupovali diplome

  • Vito:

    predviđen je i zakonski temelj za donošenje pravilnika o organizaciji i provedbi produljenog boravka u osnovnim školama. ::: "Ključna riječ" - predviđen __ Predvidjeti: pogoditi što će se dogoditi __ laički napisano: pogodili su da će postojati i zakonski temelj ... prikaži još!lj za donošenje pravilnika o organizaciji i provedbi produljenog boravka u osnovnim školama. __ Znači da taj "zakonski temelj" nije obvezatan, niti poželjan, ali pogađaju da će ga netko jednom u budućnosti možda i "razmatrati" kao mogućnost budućeg postojanje nećeg što bi bilo da bi bilo, jer o tome godinama netko negdje razgovara, a nitko nikad nije napisao ništa o tome pa će možda netko pisati o tome, a ovi će biti proglašeni vidovnjacima, jer su pogodili, ili "predvidjeli" što se možda u budućnosti može dogiditi sa "zakonskim" temeljem. __ To je kao ova rečenica: daj nešto napiši u temeljima, nešto poput pogađanja pa ao se ostvari dobor, ako ne nikom ništa, jer je to samo pogađanje budućnosti, a "mi" ćemo možda biti slavni zbog pogođene budućnosti. __ Samo nemoj previše pisati o tome, da se slučajno netko ne dosjeti i ne pročita što smo pisali u prošlosti o potrebama produženog boravka djece u školama nakon nastave, kako u osnovnim, tako i u srednjim __ Pogađaj samo za osnovne škole, tko će za pedeset godina čitati vidjet će da smo pogodili kako će djeca u budućnosti možda boraviti nakon nastave i dalje u školi. __ Dobro obrati pozornost na pravilnik - zaboravi napisati rok donošenja kako ne bi bilo obveze provedbe