Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne prisezi

EU pristao ukinuti većinu sankcija Mijanmaru

putovanje kamion
Foto: Reuters
1/2
23.04.2012.
u 08:45

Parlamentarci NDL-a nisu se pojavili na konstituirajućoj sjednici jer žele promjene i nadopune ustava te odbijaju \"čuvati\" vojnu vladavinu

Ministri vanjskih poslova Europske unije pristali su ukinuti većinu sankcija Mijanmaru u sljedećih godinu dana bez obzira na to što  Aung Suu Kyi i članovi njezine stranke nisu željeli položiti prisegu na jutrošnjoj konstituirajućoj sjednici parlamenta.

Ukidanje sankcija neće se odnositi na oružani embargo, a na snagu bi trebalo stupiti već krajem ovog tjedna. Kada se ukinu sankcije, europske kompanije moći će ulagati u veliko prirodno bogatstvo Mijanmara.

Suu Kyi i članovi Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nisu se pojavili na konstituirajućoj sjednici mijanmarskog parlamenta zbog neslaganja s tekstom prisege. Nepojavljivanje dobitnice Nobelove nagrade u parlamentu naštetit će pokušajima mijanmarske vlasti koja želi pokazati da je spremna na promjene.

Ipak, Suu Kyi pokušala je umanjiti utjecaj nedolaska članova NLD-a na konstituirajuću sjednicu, javlja Reuters, tvrdeći da ne bojkotiraju parlament.

Izvor problema je, čini se, NLD-ovo odbijanje polaganja prisege da će "čuvati" ustav koji zapravo žele promijeniti i nadopuniti kako bi umanjili zajamčenu ulogu vojske u politici nakon 50 godina brutalne vojne vladavine.

Ključne riječi

Komentara 3

IR
irani
09:55 23.04.2012.

Gospodja je potpuno u pravu. . Ne zeli biti propagandna lutkica vladajuce vojne hunte koja bi na taj nacin dobila mnogo bez ikakvog stvarnog pomaka prema demokraciji.

OB
-obrisani-
10:29 23.04.2012.

23.04.2012. u 09:55h irani je napisao/la: Gospodja je potpuno u pravu. . Ne zeli biti propagandna lutkica vladajuce vojne hunte koja bi na taj nacin dobila mnogo bez ikakvog stvarnog pomaka prema demokraciji. ------------------------ Ali zato želi biti propagandna lutkaka SAD i Hillary Clinton,koji u Burmi imaju velike planove.

CR
CrveniŠkembo
15:26 23.04.2012.

23.04.2012. u 10:29h Larissa je napisao/la: 23.04.2012. u 09:55h irani je napisao/la: Gospodja je potpuno u pravu. . Ne zeli biti propagandna lutkica vladajuce vojne hunte koja bi na taj nacin dobila mnogo bez ikakvog stvarnog pomaka prema demokraciji. ----------------------------- Ali zato želi biti propagandna lutka SAD i Hillary Clinton,koji u Burmi imaju velike planove. ------------- Kod nas ovdje u Svedskoj ovu odluku EP smatraju \"Povjesnom\", mislim nakon ukidanja ovih sankcija krenut ce bolje USA, EU, i samoj Burmi ove sankcije prema misljenju vecine vodecih svjetskih strucnjaka su i dovele svjetske financijeke krize Larissa ima prasvo Ameri a pogotovo Hilari imaju velike planovwe sa Burmom (tamo uspjeva njejbolji kokosov orah)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije