Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thierry Breton

EU povjerenik: Pfizer proizvodi brže pa neće kasniti cijepljenje u ovom kvartalu

European Commissioner for Internal Market Thierry Breton attends a news conference in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.03.2021.
u 14:41

Breton je rekao da je odgoda isporuke cjepiva AstraZenece neprihvatljiva, no da zasad ne postoje planovi o podizanju tužbe protiv englesko-švedske farmaceutske tvrtke.

Europska unija će se uspjeti držati svojih zacrtanih ciljeva programa cjepljenja u ovom tromjesečju usprkos odgođenim pošiljkama cjepiva AstraZenece jer Pfizer proizvodi brže nego što je planirao, rekao je u subotu povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton

AstraZeneca je u petak objavila da će pokušati dostaviti 30 milijuna doza cjepiva EU-u do kraja ožujka, što je manje od dogovorenih 90 milijuna doza na koje se obvezala ugovorom te 40 milijuna doza obećanih prije mjesec dana. 

Breton je za francuski radio Europe 1 rekao da je ta odgoda neprihvatljiva, no da zasad ne postoje planovi o podizanju tužbe protiv englesko-švedske farmaceutske tvrtke. 

„Dobra vijest je da i usprkos odgodama AstraZenece neće biti kašnjenja u našem programu cijepljenja u prvom kvartalu”, kazao je Breton. „Pfizer proizvodi puno, mnogo više nego što je planirao, pa će nam i dostaviti veće količine”, dodao je. 

Čelnici EU-a kritizirani su zbog sporog cijepljenja u odnosu na države poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država zbog dužeg procesa odobravanja i opetovanih odgoda isporuke. 

Breton je rekao kako AstraZeneca ima problem s testiranjem cjepiva, što je znak logističkog problema, pa je pozvao nadzorni odbor te tvrtke da nešto poduzme. Kritizirao je i svog sunarodnjaka na čelu te tvrtke, Pascala Soriota, što je ostao u Australiji unatoč problemima u AstraZeneci.

"Neću reći da poznajem njihove pogone bolje od njega, ali sam na terenu", zaključio je povjerenik.  

Video - Plenković u Bruxellesu o kritikama oko nabave cjepiva

Komentara 1

BR
Branitelj2020
06:46 15.03.2021.

Još jedna laž didktaorski EUbirokrata kojim Plenković revno služi i pri tome radi na uništavanju Hrvatske i Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije