Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BI LI GA UHITILI'

EU čelnici ujedinjeni u uhićenju Putina da dođe u posjet, pitali smo i Plenkovića

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a ceremony in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
24.03.2023.
u 19:05

Nekoliko sudionika summita bilo je suočeno s novinarskim pitanjem što bi njihove zemlje učinile u takvoj hipotetskoj situaciji, a mi smo pitali Plenkovića: bi li Hrvatska u takvoj situaciji uhitila Putina ili ne bi?

U hipotetskoj situaciji, koja se očito nema šanse dogoditi, ali kao politička poruka nije nebitno pitanje, Hrvatska bi uhitila međunarodno optuženog ruskog predsjednika Vladimira Putina kad bi se on zatekao na hrvatskom teritoriju. Proizlazi to iz odgovora koji je premijer Andrej Plenković dao na naše pitanje u Bruxellesu, na kraju dvodnevnog summita Europskog vijeća, na kojemu je među zaključcima i dio koji govori o “primanju na znanje uhidbenih naloga koje je nedavno izdao Međunarodni kazneni sud protiv predsjednika Rusije i ruske povjerenice za prava djece”. 

Nekoliko sudionika summita bilo je suočeno s novinarskim pitanjem što bi njihove zemlje učinile u takvoj hipotetskoj situaciji, a mi smo pitali Plenkovića: bi li Hrvatska u takvoj situaciji uhitila Putina ili ne bi? 

- Prvo, što se tiče njegovog posjeta Hrvatskoj, mislim da on nije realan. Ne vjerujem baš da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskoga statuta. Hrvatska je stranka tog statuta Međunarodnog kaznenog suda već više od 20 godina. Prije dvadesetak godina kod nas je donesen i zakon o suradnji s MKS-om. Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za uhićenje neke osobe. Tu se, koliko je meni poznato, imunitet ne primijenjuje. Prema tome, procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom. I naravno da bi reagirale i hrvatska policija i nadležni sudovi, kao što je propisano tim statutom - kaže premijer Plenković. Premijer Slovačke Eduard Heger na isto je pitanje rekao kako bi Putin “definitivno trebao biti” uhićen ako bi se zatekao na slovačkom tlu. 

- Međunarodni uhidbeni nalog je jasan, crno na bijelo dokaz da on čini zločine. Mi u Slovačkoj to razumijemo - rekao je novinarima Heger, koji je ostale čelnike EU izvijestio da su četiri slovačka borbena zrakoplova MiG-29 stigla u Ukrajinu. Austrijski kancelar Karl Nehammer odgovorio je, na pitanje o uhićenju Putina, da je to “teoretsko pitanje” i da je “važno da vlasti znaju što učiniti”. No, Mađarska, čini se, ne bi u takvoj hipotetskoj situaciji uhitila ruskog predsjednika Putina na svom teritoriju, proizlazi iz izjave koju je u četvrtak u Budimpešti dao Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

- Možemo se pozvati na mađarski zakon i na temelju toga ne možemo uhititi ruskog predsjednika, budući da statut ICC-a nije proglašen u Mađarskoj - rekao je Gulyas. Ranije ovoga tjedna, estonski ministar vanjskih poslova u Bruxellesu je izjavio novinarima da bi Putina trebali prestati opisivati kao ruskog predsjednika i početi koristiti izraz “wanted” - traženi.

Dmitrij Medvedev, aktualni dopredsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, koji se u prošlosti izmijenjivao s Vladimirom Putinom na dužnostima predsjednika i premijera Rusije, u četvrtak je u jednom intervjuu nazvao “glupanima, idiotima” zapadne dužnosnike koji, “poput ministra pravosuđa Njemačke”, govore da bi uhitili Putina po nalogu ICC-a, ako bi se traženi ruski predsjednik zatekao na teritoriju njihove zemlje.

- Zamislimo situaciju, iako je jasno da se ona neće nikad realizirati, ali zamislimo da se takva situacija realizira: čelnik nuklearne države doputovao je na teritorij, recimo, Njemačke i podvrgnut je uhićenju. Što je to? Objava rata Ruskoj Federaciji! I u tom slučaju sva naša sredstva, raketna i druga, poletjele bi na Bundestag, ured kancelara i tako dalje - rekao je Dmitrij Medvedev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvan je na summit BRICS-a 24. kolovoza u Durban, taj poziv i dalje stoji, ali vlada Južnoafričke Republike tek treba raspraviti što učiniti s obzirom na nove okolnosti s optužnicom ICC-a, rekla je ministrica vanjskih poslova te zemlje Naledi Pandor u četvrtak. Na upit novinara, dodala je kako postoje “dvostruki standardi u globalnim pitanjima” i pitala se zašto ICC nije podizao optužnice za druge ratove i agresije, u kojima su involvirane neke druge moćne države svijeta. Južnoafrička Republika prihvatila je nadležnost ICC-a tako da je, u teoriji, obvezna djelovati po optužnici protiv Putina, ali u praksi očito tamošnja vlada nije odlučila što učiniti. 

Komentara 14

NA
natalijaprica
19:43 24.03.2023.

pa ionako ne može doć jer su mu uveli zabranu putovanja..

LJ
ljeto90
00:20 25.03.2023.

Interesantno nigdje članka o napadu USA i NATO na Siriju bit će da samo oni mogu napadati kupovati i prodavati oružje??? Drugo ispada da putin može u ameriku a nemože u HR Amerika ne priznaju hag jer bi odavno njihovi bili osuđeni??

DU
Deleted user
21:47 24.03.2023.

Ovo je na razini dječjeg vrtića. Kuda bi to Putin došao i kod koga ? Da im zbilja dođe pa svi bi se ušeprtljali ne bi znali što bi sa sobom. Možeš si misliti kak bi ga uhapsili, a vjerojatnostst da dođe je nešto manje od 0 %.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije