Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjegao u Kazahstan

Ruski časnik proglašen krivim za ilegalni prelazak granice: Uz zatvorsku kaznu oduzet mu je i časnički čin

Memorial service for the Soviet Union's last leader Mikhail Gorbachev in Moscow
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
1/3
24.03.2023.
u 10:53

Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnima zbog njegova rada u agenciji odgovornoj za sigurnost predsjednika Vladimira Putina

Ruski sigurnosni dužnosnik koji je pobjegao iz zemlje jer se protivi invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i pol godina strogo čuvanog zatvora, objavio je u petak informativni portal Taiga.info. Časnik Savezne sigurnosne službe (FSB) Mihajl Žilin, 36, pobjegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija objavila kampanju novačenja, ilegalno prešavši granicu kroz šumu dok su se njegova žena i djeca vozili kroz kontrolni punkt.

Žilin je tražio izbjeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali mu je zahtjev odbijen i tamošnje vlasti spriječile su ga da ode u Armeniju. Kazahstan ga je izručio Rusiji potkraj prošle godine, što je dovelo do rijetke presude za dezerterstvo. Kako javlja Taiga.info, sud u gradu Barnaulu proglasio je Žilina, koji je radio na komunikacijama u sigurnosnoj ustanovi u Sibiru, krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice te mu je, uz zatvorsku kaznu, oduzeo i časnički čin.

Sudski službenik Barnaula u telefonskom razgovoru za Reuters potvrdio je da je Žilin osuđen, ali je odbio dati dodatne informacije. Stotine tisuća Rusa pobjegle su iz svoje zemlje zbog prošlogodišnje mobilizacije, a mnogi od njih preselili su se u Kazahstan, koji s Rusijom dijeli najdužu kopnenu granicu. No za razliku od njih, Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnima zbog njegova rada u agenciji odgovornoj za sigurnost predsjednika Vladimira Putina i Moskva ga je željela vratiti, rekla je Reutersu prošle godine njegova obitelj.

VIDEO Rusija priprema restriktivnu mjeru za sve koji su napustili zemlju: 'Izdali su svoju zemlju, rodbinu i prijatelje'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije