Naslovnica Vijesti Svijet

'Džihadisti su se natjecali koji će me više puta silovati'

Reporter Večernjeg lista 2016. razgovarao je s laureatkinjom Nobela za mir Nadijom Murad
05. listopada 2018. u 23:39 81 komentara 44719 prikaza
Nadia Murad
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Nobelovu nagradu za mir 2018. dobila je mlada Nadia Murad (25), Jezitkinja iz Iraka koja je pobjegla iz ISIL-ova zatočeništva te, kako je jučer naveo norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade, “pokazala neobičnu hrabrost u prisjećanju na svoju patnju’’.

Nadia Murad i Lamia Aji Bashar EKSKLUZIVNO ZA VEČERNJI Šokantna ispovijest jezidskih žena koje su teroristi 'Islamske države' držali kao seksualne robinje

Susret u Strasbourgu

U prosincu 2016. u Strasbourgu susreo sam se s Nadijom Murad, Jezitkinjom iz Iraka, u sjedištu Vijeća Europe, gdje je sa svojom kolegicom Jezitkinjom Lamijom Aji Basharom primila Nagradu Saharov za slobodu misli, odlukom zastupnika Europskog parlamenta. Obje su preživjele seksualno ropstvo kada su ih oteli pripadnici terorističke organizacije Islamske države i danas su glasnogovornice svih žena koje je ISIL seksualno zlostavljao.

Na početku našeg razgovora Nadia je bila u velikom grču i strahu i imao sam dojam da ju je cijelo vrijeme moj muški glas podsjećao na strahote koje je prošla u zarobljeništvu. U razgovoru, koji je trajao oko sat i pol vremena, njezine suze nisu prestale teći. Prvi put u svojoj novinarskoj karijeri osjećao sam nelagodu jer sam htio od Nadije, žrtve zlostavljanja, saznati što više, a na taj sam je način ponovno vratio u agoniju i pakao koji je proživljavala u zarobljeništvu u ISIL-ovu logoru u iračkom gradu Mosulu. Nadia je tiho, sramežljivim glasom, ispričala strahote koje je prolazila u ISIL-ovu logoru.

Donald Trump i Kim Jong-un 331 kandidat Nobelova nagrada za mir: velik broj kandidata, velika neizvjesnost

– Taj dan nikada neću zaboraviti. Ostat će zacementiran u mojoj glavi do kraja života – kroz suze je govorila Nadia prisjećajući se 3. kolovoza 2014. kada su pripadnici ISIL-a ušli u selo Kočo, u provinciji Sinjar u Iraku.

– Bilo je rano jutro. Nitko nije ni slutio što će nam se dogoditi. Živjeli smo lijepo i u miru. Odjednom su se, niotkuda, stvorili teroristi. Čim su upali u selo, ubili su sve muškarce. Nakon toga sve su žene i djevojke zarobili. One starije, njih osamdesetak, među kojima je bila i moja majka, ubili su. Ubili su i šestero moje braće – ispričala je Nadia svoju tragediju koju je preživjela samo zato što je Jezitkinja. Naime, Jezidi su kurdska etnoreligijska grupa iz Iraka, a njihova je religija sinkretizam mnogih bliskoistočnih vjerovanja.

Seksualne robinje

Nadia je kazala kako nikada u životu neće skinuti crninu, a veselje i osmijeh s njezina lica ISIL-ovci su zauvijek maknuli onog trena kada su joj ubili roditelje i braću.

Kim Jong-Un i Moon Jae-In Nobelova nagrada za mir Na kladionicama vode Kim Jong-un i Moon Jae-in, pravedniji izbor bio bi Denis Mukwege

– Nismo znali kamo nas voze. Utrpali su nas u autobuse kao stoku. I danas, kada se sjetim njihovih lica, osjetim strah. Čim smo krenuli, pojavio se njihov vođa, na žalost Iračanin, moj zemljak i, držeći nož u ruci, zaprijetio: “Od danas ste ropkinje. Vi ste vlasništvo Islamske države. Mi s vama možemo raditi što hoćemo. Onima koje ne budu slušale, odrubit ćemo glavu.”

Vozeći se u autobusu, dok su nam još u glavama odzvanjali krikovi naših najmilijih koje smo izgubili, kao i izrečene prijetnje, počela su silovanja. Izmjenjivali su se i iživljavali nad nama. Najgori je osjećaj kada te siluju. Osjećaš se kao da si nitko i ništa – kazala je Nadia o najgorim trenucima u svom životu napominjući kako je u logoru svaki dan nekoliko puta bila seksualno zlostavljana.

– Silovao me tko je stigao, borci iz svih dijelova svijeta, iz Iraka, s Bliskog istoka, Zapadne Europe, zemalja Balkana. Natjecali su se koji će silovati više žena jer vjeruju da onaj tko siluje kršćanku ili Jezitkinju ide u raj – u grču je govorila Nadia, koja danas živi u Njemačkoj, a bila je i u Hrvatskoj na jednom simpoziju o seksualnom zlostavljanju žena, gdje je upoznala mnogo žena iz Hrvatske i iz BiH koje su u srpskim logorima prošle sličnu torturu.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Nisu ih napali teroristi nego muslimani. I nisu je silovali teroristi nego musllimani. I po muslimanskom zakonu, sve sto su ucinili silovatelji je pozeljno I jedino ispravno. Oni su samo slijedili zakone svoje vjere. I dalje ce, ako ih se ne zaustavi.

 • Avatar GeniKameni®
  GeniKameni®:

  Kladim se da je azil u Europi bilo mnogo lakse dobiti Nadianim tormentorima nego njoj samoj! A nije ni cudo, sve su to inzenjeri, lijecnici, odvjetnici, programeri..., deficitarna zanimanja! Kad ce vise infrastruktura za onu koloniju na Mjesecu biti spremna, ... prikaži još! ili jos bolje..., onu na Marsu? Neoliberali se svim silama trude da zivot na Zemlji za normalne ljude postane nemoguc.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Polako ljudi, smirite strasti, sad će vama puhovski sve objasnit, uzrok i posljedice.