Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nobelova nagrada za mir

Na kladionicama vode Kim Jong-un i Moon Jae-in, pravedniji izbor bio bi Denis Mukwege

Kim Jong-Un i Moon Jae-In
Foto: Reuters/PIXSELL
05.10.2018.
u 08:19

Na kladionicama dobro stoji i Angela Merkel, ali i moskovski list Novaja Gazeta, rijetko rusko izdanje koje kritički piše o Vladimiru Putinu, čijih je šest novinara ubijeno od 2001. godine do danas

Svaka čast znanstvenim nagradama koje, naravno, također reflektiraju napredak civilizacije, no Nobelova je nagrada za mir ipak ono što se čeka s posebnim motivima. Ove je godine ta nagrada imala 331 nominaciju, 216 osoba i 115 organizacija. Imena, naravno, ostaju tajna sljedećih 50 godina, takvo je pravilo, koje ne sprečava živu raspravu i nagađanja o potencijalnom dobitniku. A kako ove godine nema Nobela za književnost, daleko više novca ide u oklade za laureata nagrade za mir. Prošle je godine dodjela bila iznenađujuća, laureat je bio ICANN, međunarodna kampanja za zabranu atomskog naoružanja.

Ove godine mogao bi to opet biti jedan političar. Kao najvećeg favorita kladionice ističu korejski dvojac Kim Jong-una i Moon Jae-ina iz očitog razloga, dvije Koreje nikada nisu bile bliže ujedinjenju. Iako su, prema našem skromnom mišljenju, male šanse da se samo za Nobela sjevernokorejskom vođi oproste različite nepodopštine kod kuće.

Drugi je na kladionicama Donald Trump koji ima zasluge za približavanje Koreja, no on je u stanju svoje šanse uništiti jednim tweetom. Treći je izbor možda najrealniji, odnosno bilo bi poštenije dati nagradu Denisu Mukwegeu. Dr. Mukwege je ginekolog koji je za drugoga kongoanskog rata liječio žene žrtve grupnih silovanja, nerijetko i njih deset dnevno radeći redovito po 18 sati na dan.

Ili pripadnica naroda Jazida iz Iraka Nadia Murad koja je postala simbolom patnje pod terorom ISIL-a. Na kladionicama dobro stoji i Angela Merkel, ali i moskovski list Novaja Gazeta, rijetko rusko izdanje koje kritički piše o Vladimiru Putinu, čijih je šest novinara ubijeno od 2001. godine do danas.

Na popisu mogućih kandidata je i etiopski predsjednik Abiy Ahmed zaslužan je za prekid netrpeljivosti njegove zemlje s Eritrejom, a zbunjuje ime Carlosa Puigdemonta, nesuđenog predsjednika Katalonije. Lošije od njega stoji saudijski disident Raif Badawi. Na listi su logično i papa Franjo, Reporteri bez granica ili UNHCR.

Susret sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina

Kim Jong-Un i Moon Jae-In
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije